• Admin

Önismereti tréning és vívódások- Jucus szülésélménye

Már hallottam pár részletet a most következő szülésélményből. Emlékszem a baba éppen elaludt szoptatás után, és akkor az anyuka megtisztelt azzal, hogy kicsit beszélt róla. Hát egyikünk szeme sem maradt szárazon, én azért próbáltam nem könnyezős látszatott kelteni...Ennek ellenére mégis nagyon vártam, milyen lesz írott formában az egész. Jucus most megosztotta velem (és így Veletek is) azokat a részeket, amiket akkor nem. Annak a Pajor Juditnak a története jön most, akit szerintem nem kell bemutatni. Gondoljunk csak a gyermekfelvigyázós munkájára és táborózós tevékenységeire. Egy nagyon mosolygós, életkedvű egyéniség, aki kisgyermekes élete előtt is bolondult a gyerekekért.


1. Hogy látod, hogyan formált Téged a várandósság?


Nagyon sok ùj informàciòval gazdagodtam, ami nem csak a vàrandòsàgot èrinti, hanem a szülèst, gyermekàgyat, gyereknevelèst is. Ez is egy ùjabb önismereti trèning volt szàmomra, ami àltal megint egy kicsit bölcsebb lettem - ha fogalmazhatok így. :)


2. Egy várandósság időtartama véleményem szerint azért elegendő idő, hogy valamelyest felkészüljön a kismama a szülésre? Ezt Te is fontosnak tartottad? Milyen formában történt ez nálad?


Fontosnak igen, ugyanis semmilyen informàciòm nem volt ennek a menetèről. Többfèle felkeszitőt abszolvàltam pont azèrt, hogy különböző szempontok alapjàn tudjak mèrlegelni majd, hogy szàmomra mi a fontos.

3. Mitől tartottál a legjobban a nagy napon?


Hogy a fàjdalmat kèptelen leszek elviselni….


4. Voltak elképzeléseid, vágyaid azzal kapcsolatban, ahogy szülni szeretnél. Lejegyezted ezeket valamilyen formában?


Voltak igen, de azokbòl nagyon kevès valòsult meg. Az volt a legfontosabb, hogy a pàrom velem legyen vègig, semmilyen beavatkozàs ne törtènjen a szülési folyamatba ès legyen aranyórànk. Ebből az első sikerült ès, hogy természetes úton adhattam èletet a kisfiúnknak.


5. Tudsz beszélni a szülésedről? Így visszatekintve, hogy látod, mi történhetett volna

másképp?


Tudok, de eleinte nagyon fàjdalmas volt visszaemlèkeznem minden pillanatàra. Mindennek màskèpp kellett volna törtènnie, hàborítatlanul szerettem volna szülni ès ez nem adatott meg. Ennek az volt a következmènye, hogy utàna is hetekig szenvedtem ès a szoptatàssal is meggyűlt a bajom.

6. Milyennek értékeled a szülőszobán tapasztalt bánásmódot, ellátást, gondoskodást,

szüléskísérést?


Maga az ellátàs ès a bànàsmòd mondjuk 10 pontbòl 9-es ès èn ezt annak tudom be, hogy magànkòrhàzban szültem. Àllami kòrhàzban ehhez òriàsi szerencse kell. Ugyanakkor a kórházi protokolt nem lehet kikerülni ès nagyon szülès függő, hogy az események hogy küvetik majd egymást. Persze nèhany rosszallò megjegyzès itt is előfordult, illetve a szülés vége fele már nem kommunikáltak velem olyan gyakran, hogy mi is törtenik, bele egyezek-e dolgokba, de egèszen addig igazán korrekt volt mindenki. Szüles utáni bőrkontaktus volt, de csak 10 perc es bàr próbált szopizni a kincsem, nem volt elèg ideje hozzà. 2 òra utàn viszont megkaptam és végig együtt voltunk.


7. Milyenek voltak a kezdetek a kisbabáddal? Felkészítőn átadott ismeretek kontra

valóság.


Nem fogok hazudni, borzasztó volt. Az első 2 hèt maga a pokol...nagy ellentèttel, mert egy-egy pillanatban pedig hihetetlenül boldog, hogy anyuka lehetek. Nem ment a szoptatás, aztán tejem is kevesebb lett, begyulladt a mellem, tàpot ès cumit kellett neki adnom, amit nem akartam. Fàjt a gàtmetszèsem ès hulla fàradt voltam.

Vìvodtam magammal, azzal ahogy a dolgokat csinàlni szerettem volna meg a valòsaggal, hogy mi minden nem megy ès el kell engedjem az elveim, ha kicsit könnyíteni akarok a mindennapokon.

8. Számodra mi volt a legnehezebb szülés után, mint nőnek és anyának?


Mint nőnek, hogy nem èn irànyithattam a szülésben.

Mint anyànak, hogy nehezen tudtam ràhangolòdni a babàmra.


9. Bízom benne, hogy ezek az érzések azóta enyhűltek benned és az apró örömök kárpótolnak. Utolsó kérdésként mit üzennél azoknak a kismamáknak, akikre a szülés még csak vár, és milyen tapasztalattal gazdagodtál az elmúlt három hónapban?


Gyűjtsetek infòt, hogy szàmotokra a legjobb helyen ès mòdon tudjatok gyermeket

szülni. Azèrt, hogy utàna is könyebb legyen a nehézsegeket megoldadni.

Amit adodt nekem ez a 3 hónap, az az, ha nem tudod, nem bírod kèrj segítséget - bármi legyen is az. Ès ha minden előtt informálódsz, màr tudni fogod, hogy kihez fordulj, ha baj van!

Kedves Jucus, köszönöm, hogy csatlakoztál az interjúalanyok sorához. Kívánom, hogy kisbabátokban leljetek nagyon sok örömet és továbbra is olyan erőt és kitartást, ami végig segített legyőzni az eddigiekben a szoptatással kapcsolatos kezdeti igényes nehézségeket és hullámvölgyeket is.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square