• Veress Anita

A harmadik trimeszterA harmadik trimeszter talán a leghosszabb mindhárom közül. Legalább is a kismamák így érzik. A kismama egyre jobban úgy érzi, hogy a baba örökké benn marad, és hogy ennek sosem lesz vége...Kicsit mintha tehernek vennék már ezt az állapotot, hiszen éjjel 23.-szor kel fel az anyuka, mert a baba feje nyomja a húgyhólyagot, és szinte állandóan kis dolgát kell végeznie, és nagyobb súlyt is kell cipelni, ami miatt a kismamák hát-és derékfájdalmakra panaszkodnak.

A baba még egy nagy növekedési löketnek köszönhetően felhízlalja magát szülés előtt, így egyre kevesebb mozgástérhez jutva. Fejecskéje beékelődik a kis medencébe, felvéve így azt a pozíciót, amiben majd a világra jön. Ez a legtöbbször fejjel előre történik, de vannak olyan esetek is, mikor a pici megmakacsolja magát, és fenékkel lefele vár a Nagy napra. Ez azonban tervezett császármetszést vonz maga után, azaz egy rendes hasi műtétet. A kismama is már nagyobb gyakorisággal, már heti egyszer jár a tanácsadóba, amikor is bővül a vizsgálatok repetoárja a CTG-vel, ami köztudatban monitorként van elterjedve. A vizsgálat során, ami átlagban 20 percig tart, a orvosok és szülésznők a méh tevékenységét és a magzat szívfrekvenciáját figyelik, valamint a kettő közti viszonyt. Ez alatt azt kell érteni, hogyan reagál a baba a fájások alatt, illetve a méhösszehúzódások milyen hatással vannak a baba állapotára.

A szülési terminushoz közeledve egyre gyakoribbak a Braxton-Hicks féle keménykedések, melyeket ál fájásként tartunk számon. Ettől nem kell megijdeni, kezdetben ezek rendszertelenek és el is múlnak. Ezzel a méh is készül a nagy eseményre. És, hogy mitől indul be a szülés? Többféle elmélet is létezik ennek megmagyarázására, de egyiket sem tudják alátámasztani. Az egyik szerint, hogy az anya hipofíziséből oxytocín szabadul fel, a másik szerint a baba mellékveséjéből felszabadult hormonok által az anya testében okozott hormonváltozások hatására indul be, vagy maga a baba jelt ad az anyának, hogy itt az idő. Bármelyik is legyen az igaz, a természet alaposan kigondolta. Legközelebb a szülőszobán folytatjuk...

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square