• Veress Anita

A második trimeszterNahát, és ripsz-ropsz eltelt a három hónap. Már túl vagyunk a nehezén, szokták mondani. Igen az első három hónap elég idő volt arra, hogy megszokjuk, már sehova nem járunk egyedül. A postára, az üzletbe, sétálni, vagy akár a "kisebb ügyeinket" sem végezzük magányosan. A baba mindenhol és mindig velünk van. Ennyit talán a prózai részéről, ugorjunk egy oldalt, a szakmai részéhez.

Mi is történek a második trimeszterben? A méhünkben lévő magzat rohamos fejlődésnek, és nővésnek indul, amiről a növekedő terhes has is árulkodik. És innentől nincs megállás: nahát, csak nem babát vársz? Már minden szerve kialakult az első trimeszterben, a második három hónapos időszakban a szervek tovább fejlődnek, kapcsolódva a jövőbeni működésükre. A baba már elég nagy ahhoz, hogy a has-és méhfalon át hallja az átszűrődő hangokat, sőt már azonosítani is tudja, mikor szól hozzá az anyukája. Az érintésre is reagál mozgás formájában, aminek mindeki nagyon örül. Már aki...Az anya nem éppen örül neki, mikor majd kirúgja az oldalát. Igen ám, és gyakran csinálja ezt. Még azon a morfológiás ultrahangon is, melyet a 20.-22.-ik hétben végeznek el. Az ultrahang nagy fontossággal bír. Az orvos ellenőrzi a baba összes szervrendszerét: a szívet, a tüdőt, az emésztőszervrendszert, a veséket, a végtagokat és újjakat, a baba vér-és tápanyag ellátásását a köldökzsinóron keresztül, valamint annak kapcsolódását a baba hasfalára, a szemet, a koponyát. Továbbá egy részletes mérés után lejegyzik a magzat mindazon összes fontos paraméterét, melyek képet adnak a baba fejlődéséről, a terhességi hétre vonatkozóan. Ez az ultrahang nagyban segíti a testi rendellenességek megállapítására, de nem helyetesíthető az invazív vizsgálati módszerekkel, melyek nagyobb pontossággal bírnak.

A modern technikának köszönhetően ma már 3D és 4D felvételt is kaphatunk a babáról. Mint ultrahangos rendelőben is dolgozott szülésznő elmondhatom, igazán bájos képek készülnek a bentlakókról. Ásítós, szégyenkezős (mintha már ott éreznék, mennyire a központban vannak), lábnyújtogatós, arcom eltakarom fajta, és van aki éppen akkor kortyint a magzat vízből. Még több érdekességel a soron következő cikkben többet tudhatnak meg az olvasók.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square