• Veress Anita

Oxitocín, te csodásKevés olyan hormonról tudunk, melynek ennyire sokrétű hatása lenne, mint a híres neves oxitocínnak. Hogy miért is? Ugyanis nemcsak a vajúdásnál, szülésnél vagy nagy szerepe. Hogy tisztában legyünk, mire is képes, fedjük fel az összes titkát.

Az oxitocín természetes úton a kismama hipofízisében (agyalapi mirigy) termelődik, majd vér útján eljut a méhhez - ami a terhesség vége fele már egyre érzékenyebb - s izomzata összehúzódásokat produkál. Ezt hívjuk ugye fájásoknak, azaz kontrakcióknak. Ha természetes úton termelődik, azaz nem jön képbe semmiféle külső beavatkozás, akkor ennek a hormónnak a hatására fokozatason erősödnek azok a bizonyos fájások, és így egy kismamának, s egyben a babának is elég ideje van hozzászokni a fájdalmakhoz, nem éri őket villámcsapásként.


A szintetikusan előállított oxitocin (amelyet először Vincent du Vigneaud állított elő 1955-ben) beadásánál már nem ez a helyzet. A külsőleg beadott oxitocín beadása infúzió segítségével történik. Pár perccel az aplikálást követően hirtelen erős, és fokozatosság nélküli egyre erősebb fájások érik a vajúdó nőt, akinek a teste még erre nincs felkészülve, és jóval fájdalamasabb és fárasztóbb vajúdáshoz vezet. Sőt! A babára nézve sem a legjobb, mert neki minden egyes fájás stresszhelyzet, így sok minden függ attól, hogy a kismama és babája mennyire élik meg ezt rosszul. Az így beadott oxitocínt sok esetben a vajúdás elhúzódásakor, a gyenge, nem erősödő fájásokkor adják be, hogy minél hamarabb szülessen meg a baba. Igen, aláírom, vannak esetek, mikor ez a lépés, a már más lehetőségek kipróbálása után, elkerülhetetlen. Viszont, ha egy szülés nem megy, az nem mindig a vajúdó nő testi adottságai vagy éppen nem adottságai miatt történik.


Hiszem, és vallom, ahhoz, hogy egy szülés természetes úton, nyugodtan, orvosi beavatkozások nélkül is jól zajljon, egy kismama lelki érettsége, felkészülése is szükséges. Ugyanis sokszor a szülés elakadása, lelassulása mögött a nem feloldódott, lelki problémák, és egyben a negatív környezet is áll. Igen, sokat tesz az is, ha egy vajúdó nő nem érzi magát biztonságban a környezetében, nem tud ellazulni, akkor a teste jelzi azt. Ilyenkor egy vajúdó nőt támogatni kell, jó, kedves tanácsokkal érdemes ellátni, egy pozitív környezetet kell kialakítani. Tehát egy nem feszült, nem frusztrált, nem ideges kismama kellemesebb érzésekkel ér célba, ugyanis ő bízik önmagában, a testében, és kisbabájában, hogy együtt képesek rá.

Összegzésképpen: a szervezetben termelődő oxitocin hatása kettős. A vajúdás alatt irányítja a méh izomzatának a tevékenységét, szülés után pedig az újdonsült anyuka nagyobb szeretettel fordul gyermekéhez, mind ápolás, mind szoptatás, mind az "éjszakai műszak" során. Így egy vajúdó, szülő nőből gondoskodó anya lesz. Nem hiába mondják: az oxitocín a szeretet hormonja! A szintetikusan előállított oxitocínról: egy szülés természetes folyamat, és ha annak ütemébe, és dinamikájába külsőleg beavatkoznak, az sokszor további orvosi beavatkozás szükségességéhez vezet. Egy szülés nem mehet gyorsabban, mint ahogy azt az anya és magzat elviseli. A fájások nem lehetnek intenzívebbek annál, amit anya és gyermeke kibír. És egy baba nem születhet meg hamarabb annál, mint ahogy az anya és magzat fel van rá készülve.

Haladjunk tovább, a szülést már kiveséztük. Ahol még ez a neves hormón kifejti a hatását, az a szoptatás. Ő segít a tejleadásnál. A baba, mikor helyes technikával csatlakozik a mellre, a szopás hatására szintén hormonok kezdenek el dolgozni. Prolaktin kezd el termelődni az anya agyában, amely vér útján eljut a tejmirigyekhez és serkenti azokat működésükhöz. Ezután lép színre az oxitocín, mely a termelt tejet a tejmirigyektől a tejjáratokon keresztül a mellbimbóhoz gyűjti, s onnan a mellen kívülre préseli. Tehát nagy szerepe van a tejleadó reflexnél, ugyanis a mell nem tejtároló, hanem tejtermelő szerv.

Természetesen nem bírálok senkit, ki hogyan szült. Azokhoz szeretnék szólni, akik még a Nagy Nap előtt állnak. Ne feledjük, soha nem mindegy, hogyan hozzuk világra kisbabánkat, mert a szüléssel minden csak kezdődik, és vele nagyon sok mindent megalapozhatunk gyermekünk életében.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square