• Veress Anita

Terítéken az ApgarSzületés után egy csomó új dolog vár egy kisbabára. Szinte felsorolhatatlan a lista. Az első, amit mindenki tudni szeretne, hogy a baba jól van-e. Erre a kérdésre abban a szent minutumban nehéz válaszolni, ezért is kezdik el az orvosok a vizsgálatokat. És hogy melyik az ilyen elsődleges gyors vizsgálat? Apgar értékek. Mit is takar ez? Az újszülött állapotának gyors felmérésében az Apgar értékek segítenek az orvosnak, pontosabban a neonatológusnak. Maga a vizsgálat szezője gyerekorvos és altató orvos Virginia Apgar, akinek hála már fél évszázada használják világszerte ezt a módszert. Szülés után ismételten elvégzik az ötödik és a tizedik percben. De mit is figyelnek és értékelnek? ⦁ szívműködés- gyenge, 100 dobbanás egy perc alatt, vagy 100 dobbanás felett egy perc alatt, ⦁ lélegzés- nem lélegzik, nehézségekkel lélegzik, rendszeresen lélegzik, vagy sikítás, ⦁ izomtónus- alacsony, normális izomtónus aktív mozdulatok nélkül, normális izomtónus aktív mozdulatokkal, ⦁ ingerlésre történő reakció- nincs reakció, grimasz, köhögés, sírás, ⦁ a bőr színe és kinézete- halvány, kékes vagy fehér végtagok, rózsaszín.


A fent, pontokban felsoroltakat fejenként 0-2 pont között értékelik. A maximális pont együtt tehát tíz. A szülés után messze sok kisbaba nem kap tíz pontot. Ha nem sír fel azonnal a szülés után illetve kékes elszíneződésű a kezecskéi, a pontok máris csökkennek.

Általánosságban viszont elmondható:

10-8 pont- a baba rendben van, probléma nélkül tud adaptálódni(alkalmazkodni) a környezethez,

7-5 pont- mérsékelt szintű nehézségek léphetnek fel a babánal az adaptáció közben, rendszerint hamar rendeződnek,

4-0 pont- nehéz fokozatú légzési problémák, azonnali orvosi ellátásra szorul az ilyen újszülött. Az ilyen esetekben bízzunk a személyzetben, ők tudják mely orvosi eljárásokara van szükség.


Az első percben végzett értékeles során összegyűlt kevés pont nem jelenti azt, hogy a baba nem lesz jól. A művi úton születetteknél, vagy koraszülötteknél előfordul az alacsonyabb pontszám, mint azon újszülötteknél, akik rendes időre születtek. Az ötödik és tizedik percben megismételt mérések eredményei jobbak az ilyen babáknál. És ezért szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy szülés után ne a számokkal foglalkozzunk. Első sorban legjobb tudásunk szerint adjunk bele apait-anyait a kitolási szakaszban, és tegyük kisbabánk első napjait minél szebbé, és jobbá azzal, hogy sokat vagyunk fizikai kontaktusban (bőr a bőrön kontaktus), szeretjük, és minél többet tesszük őt mellre.

Az Apgar értékek szoros összefüggésben állnak a terhesség lefolyásával (dohányzás, alkohol fogyasztás, egészséges életmód terhesség alatt), illetve a vajúdás és szülés folyamatával. Minden mindennel összefügg. Ha egy fiziológiás menetű szülésbe minnél többet avatkoznak bele "külsősök annak a későbbiekben látható következményei vannak.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square