Ki, vagy mi az az ún. "Hamiltonov hmat"?

December 18, 2017

 

 

 Ezt az egyszerű, rövid eljárást az orvosok használják a szülés kezdetének, vagy a fájások előidézése céljából. Mint minden eljárásról, beavatkozásról, ugyanúgy erről is minden fontos tudnivalót tudatni kell a Kismamával, és csakis az alapos informálás és döntés után végezhető el. De hát a szabályokat, előírásokat sem tartjuk be mindig. De miről is van szó?

 

A várandósság vége felé közeledve belső (vaginális) vizsgálat során végzi el a szülész-nőgyógyász a szokásos heti ellenőrzésen, annak tudatában, hogy így elkerülhető a túlhordás, és az abból eredő esetleges komplikációk. A szülést, illetve a fájásokat hivatott beindítani. A vizsgálat során az orvos a lehető legmélyebbre helyezi be az újját a méhnyakba, ahol az újj körkörös mozdulataival igyekszik a magzatburkot eltávolítani a méhnyaktól. Ezalatt másik kezével erőt fejti ki a hason keresztül a méhre, amivel azt lejjebb nyomja, így elérve, hogy még mélyebbre tudjon jutni újjával a méhnyakban.

 

Az eredmény, hogy "felzaklattuk" a méhnyakat, aminek következményeként a kismama szervezetébe elkezdenek hormonok áramlani. Nem pont maga az eljárás okozza a fájásokat, hanem a hormonok, melyek annak következtében szabadulnak fel. Ha a doktor úr végzett, a kismamát haza küldik. Visszajönnie csak akkor kell, ha már gyakori, és egyre intenzívebb fájások jelentkeznek, vagy elfolyt a magzatvíz.

 

Azonban nem mindenkinél hat az eljárás úgy, ahogy azt elvárják. Sok mindentől függ. Például a méhnyak érettségétől, vagy hogy mennyire van a kismama teste felkészülve a szülésre. Egyrészt felgyorsítja a dolgokat, melyek amúgy is egy kis türelemmel bekövetkeztek volna, másrészt viszont ez az ún. Hamilton tapintás előidézhet mást is:

- spotting-ot ( barnás pecsételés),

- vérzést, csípős, szúró érzést is vonhat maga után,

- sőt erős fájdalmat a hüvelyben, az orvos a vizsgálat során fertőzést vihet be, v

- vagy akarva-akaratlanul is elfolyhat a magzatvíz. 

 

Ez a módszer végeredményben nem természetes módja a szülés elinditásának, csak nyomást gyakorol a természerte, ami nem minden esetben egy optimális megoldás. Ha tudatosan készül fel, akkor beszéljen erről orvosával. Viszont vannak esetek, mikor indokolt túlhordás esetén lépéseket kell tenni...

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Legújabb cikkek
Please reload

Arhívum
Please reload

Kövess
  • Facebook Basic Square