• Veress Anita

Ki, vagy mi az az ún. "Hamiltonov hmat"?Ezt az egyszerű, rövid eljárást az orvosok használják a szülés, fájások előidézése céljából. Mint minden eljárásról, beavatkozásról, ugyanúgy erről is minden fontos tudnivalót tudatni kell a Kismamával, és csakis az alapos informálás és döntés után végezhető el. De hát a szabályokat, előírásokat sem tartjuk be mindig. De miről is van szó?


A várandósság vége felé közeledve belső (vaginális) vizsgálat során végzi el a szülész-nőgyógyász a szokásos heti ellenőrzésen, annak tudatában, hogy így elkerülhető a túlhordás, és az abból eredő esetleges komplikációk. A szülést, illetve a fájásokat hivatott beindítani. A vizsgálat során az orvos a lehető legmélyebbre helyezi be az újját a méhnyakba, ahol az újj körkörös mozdulataival igyekszik a magzatburkot eltávolítani a méhnyaktól. Ezalatt másik kezével erőt fejti ki a hason keresztül a méhre, amivel azt lejjebb nyomja, így elérve, hogy még mélyebbre tudjon jutni újjával a méhnyakban.


Az eredmény, hogy "felzaklattuk" a méhnyakat, aminek következményeként a kismama szervezetébe elkezdenek hormonok áramlani. Nem pont maga az eljárás okozza a fájásokat, hanem a hormonok, melyek annak következtében szabadulnak fel. Ha a doktor úr végzett, a kismamát haza küldik. Visszajönnie csak akkor kell, ha már gyakori, és egyre intenzívebb fájások jelentkeznek, vagy elfolyt a magzatvíz.


Azonban nem mindenkinél hat az eljárás úgy, ahogy azt elvárják. Sok mindentől függ. Például a méhnyak érettségétől, vagy, hogy mennyire van a kismama teste felkészülve a szülésre. Egyrészt felgyorsítja a dolgokat, melyek amúgy is egy kis türelemmel bekövetkeztek volna, másrészt viszont ez az ún. Hamilton tapintás előidézhet mást is:

- spotting-ot ( barnás pecsételés),

- vérzést, csípős, szúró érzést is vonhat maga után,

- sőt erős fájdalmat a hüvelyben, az orvos a vizsgálat során fertőzést vihet be, v

- vagy akarva-akaratlanul is elfolyhat a magzatvíz.


Ez a módszer végeredményben nem természetes módja a szülés elindításának, csak nyomást gyakorol a természetre, ami nem minden esetben egy optimális megoldás. Ha tudatosan készül fel a Kismama, akkor beszéljen erről orvosával. Viszont vannak esetek, mikor indokolt túlhordás esetén lépéseket kell tenni...Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square