• Veress Anita

Magzatvíz és annak vizsgálataMaga a magzat a méhben magzatvízben helyezkedik el. Ez a víz két magzatburok segítségével van elhatárolva: chorion (külső membrán), és amnion (belső membrán). Az amnion membrán által termelődik a magzatvíz, amely membrán folyamatosan összekapcsolódik a méhlepénnyel. Legnagyobb mennyiségét a 38. hétben éri el, onnantól kezdve az már csak csökken. Ebből is vehető észre, hogy a terhesség vége fele közeledvén a has térfogata kissé csökken. Szüléskor megközelítőleg 800-900 ml magzatvíz lapul a méhben. Színe és állaga a zavaros vízhez hasonlítható, erőteljes szaga nincs. A pH értéke lúgos, ami segít a magzatvíz diagnosztizálásában. Ha egy nedves betétre egy speciális sárga színű folyadékot öntenek, és az türkisz kékesre színeződik, akkor beszélünk magzatvíz elfolyásról, ami a közeledő szülés egyik jele lehet egy reális szülési termin esetében.


A magzatvíz ezen kívül másban is segít. A magzat sejtjeit is tartalmazza, amit az orvosok egyes genetikai betegségek diagnosztizálásban használnak fel. Ezt a vizsgálatot amniocentézisnek hívják. A prenatális vizsgálatok közé tartozik, amelyet nem mindig és nem minden várandós kismama esetében végeznek el. Ahhoz, hogy az ammiocentézis, tehát magzatvízlevétel szükséges legyen, bizonyos okok kellenek. Ugyanis ez az eljárás feltehető rizikóval jár. De még mielőtt az orvos a kismamát ilyen komoly vizsgálatnak vetné alá, részletesen felvázolja a mellette és ellen szóló érveket. Ezt követően elküldi a kismamát párjával egy részletes genetikai konzultációra genetikushoz, ahol ismételten megfontolják a riziko faktorokat, részletes anamnézist vesznek fel a két család betegségeit illetően, majd ebből megállapítják az egyes betegségek előfordulási lehetőségeit. Erre a konzultációra alaposan fel kell készülni. Tudni kell minden egyes genetikai betegségről mindkét fél családjából.


Mikor ajánlják:

- 35 év feletti kismamáknak, korból adódóan,

- ultrahangos vizsgálat során bizonyos betegségre utaló jelek esetében,

- a terhesség első trimeszterében elvégzett genetikai tesztek pozitív kiértékelése esetében, (Down-kór, egyéb kromozómális rendellenesség)

- ha a családban már született gyermek genetikai rendellenességgel,

- ha az előző terhesség során genetikai rendellenességgel sérült babát diagnosztizáltak.


Ez után kerül sor magára a magzatvíz levételre, amelyet egy speciálisan kialakított szobában végeznek el. Szigorúan steril körülmények között hajtható csak végre. A kismama lefekszik, a has dezinfikálása után az orvos ultrahangos ellenőrzés alatt egy hoszzú vékony tűt szúr be a hasüregbe. Át kell jutnia a hasfalon egészen a magazatvízig. A szúrás nem fájdalams, kellemetlen érzésnek írják le a kismamák. Az orvos 20-40 ml magzatvizet szív le, majd a tűt óvatosan kihúzza, és még egyszer ellenőrzi ultrahang segítségevel a baba állapotát. A hiányzó magzatvízmennyiség gyorsan pótlódik. Ha a kismama Rh inkompatibilis, azaz negatív vércsoportú, magzatvízvétel után megkapja az Rh faktor ellenanyagot.


A vizsgálat utáni 24 órában szigorú ágynyugalomra van szükség, tehát csak feküdni, és kerülni bármiféle fizikai megerőltetést. A következő három napban könnyített tempóban végezheti a dolgait, azonban nem ajánlatos semmi nehéz súly emelgetése. Talán a legésszerűbb pár nap szabadot kivenni, vagy betegszabadságot jelenteni a munkáltatónál.


Lehetséges komplikációk:

- részleges magzatvízelfolyás,

- fertőzés,

- vérzés a méhlepényen,

- hüvelyen át távozó vérzés,

- alhasi görcsök,

- vetélés (0,5-1%)


A vizsgálat eredményei


A mintát egy speciális genetikai munkahelyre küldik. Az, hogy milyen gyorsan jönnek meg az eredmények függ attól, milyen konkrét betegségre vizsgálják ki. Az elsődleges eredményeket az orvos már 5 nap után megkapja, de a teljes, részletes kiértékelés csak 2-3 hét után érkezik meg. A várakozást igyekezzünk kellemes tevékenységekkel kitölteni, a mi és babánk érdekében. Pozitív lelet esetében ismételten fel kell keresni a genetikust, aki ismerteti a szülőkkel az adott betegség prognózisát ( a betegség előrejelzései, előre haladása), és megbeszélik a következő lépéseket.


Abban az esetben, ha a vizsgálat pozitív lelettel zárul, a szülőknek van idejük a terhesség 24. hetéig meghozni a nagy döntést, ami végképp nem egyszerű. Nagyon embertpróbáló időszak ez. Ha úgy érzi, keressen fel olyan párokat, akik szintén túl estek ezen, segíthet a döntéshozatalban, vagy elfogadni a nehéz szívvel hozott döntést, hiszen ki értené meg jobban az érzéseit, mint olyas valaki, aki szintén megélte ezt.


U.I.: A magzatvízlevétel elutasíható. Az orvosával mindenképpen tárgyalják meg az egyéb lehetőségeket.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square