• Veress Anita

A java csak most jön  #2A következő olyan luxusnak számító dolgot, mint az alvás, szülés után jó ideig nélkülöznöd kell. Ha még terhesség alatt szeretnél feltankolni belőle, akkor ajánlatos még a szülés előtti hetekben jókat aludni. Délután is? Igen délután is. Hiszen nagy pocakkal este mire befészkeled magad a helyes, kényelmes pozíciódba (plusz a sokadik alkalom, mikor pisilni mész), addigra férj már az igazak álmát alussza, és reggel szinte érthetetlenül áll a tények előtt, miszerint te ingerülten keltél reggel. Megint. És ezért, ha napközben szunnyantasz annyit, amennyit úgy érzed jót tesz Neked, ne legyen lelkiismeret-furdalásod. Miért is nem tudsz majd aludni szülés után? Mivel már egy aprócska kis emberkével osztjátok meg a szobátokat, akinek még a lélegzését figyelni kell, meg hogy nem e fázik, vagy nincs e melege, ja és apropó, ő még nem tudja, hogy éjjel van-e vagy nappal, és bizony többször kikéri magának a cicis adagját, így érthető a dolog. Szóval nem könnyű, de ki mondta, hogy az lesz.

Ha azt mondják a tapasztaltabbak, hogy te is aludj, mikor a baba alszik, hát FOGADD MEG a tanácsot. Mert nincs rosszabb egy kialvatlan, fáradt Anyánál, aki túlvállalva magát a munkától, feszülten, idegesen és ingerülten fordul kis csöppsége felé, aki erre szintén ingerülten, idegesen kezd el viselkedni, majd sírásban tör ki. Remélem értitek amit mondani szeretnék. Amilyen állapotban van az Anya, úgy reagál vissza a baba is, szóval anya és gyermeke oda-vissza hatnak egymásra.

Én-idő. Gondolom most mindenki nagy szemekkel meredten néz, és kérdezi, úristenazmegmi? Az elején(és természetesen a későbbiekben is), mikor még a szülés utáni hónapokban szoktok össze, szoktok egymáshoz, mint kis család, a baba körüli teendőkből az apa is kiveheti a részét. Nem azt mondom, hogy mint csak egy segítő legyen jelen, hanem mint APA, és FÉRJ. Aki vigyáz rá, míg te zuhanyozol, vagy megiszod a kávédat a teraszon, vagy elmész kicsit sétálni (de azért előtte szoptasd meg a picit, nehogy séta közben spricceljen a tej), fürdetésnél ott van, kiviszi a szemetet, akivel este az egész napos gagyogás után felnőtt témákról beszélgetsz, és ha még egy szakács is rejtőzködik benne, akkor rittyent valami gyors vacsit a bor mellé, amíg te rázkódsz vissza a normál kerékvágásba. De most már egy babával otthon, aki bizony 24 órás ellátást igényel. És mikor már nagyobb a gyermek, akkor van nagyszülő, keresztszülő, egy jó tesó feleségestül, és nyugodtan fel lehet nekik ajánlani egy-két babás órát. Ez azért is jó, mert mire visszaszolgáltatják neked a picit, remélhetőleg azt, akit elvittek, Te kicsit megpihenve, újult erővel tudsz vele foglalkozni.

Ja igen, a bor és a szoptatás, hogy fér meg egy csárdásban? Ma már számos olyan szak jellegű cikk terjeng a nagyvilágban arról, hogy a szoptatatós anyukáknak nem kell mindent megvonni maguktól, és nem kell a végletekig elmenni. Mindenből egyél, mértékkel, és fűszerezz ne túl csípősen. Azt, ami tudod, hogy a gyomrodnak nem esik jól, akkor azt kihagyni, de ezen felül gyümölcsöt, zöldséget, húst, salátákat, halat, ízletes leveseket, jogurtokat szabad fogyasztani, sőt kell is, hiszen csak ezeken keresztül jut az Anyuka rostokhoz, vitaminokhoz, kalciumhoz, vashoz, probiotikumhoz, melyekre a gyermekágyi időszakban a legjobban szüksége van. Na de, hogy végre a borról is szó essen: igen lehet inni, alkalmanként, vagy egy húzós nap után, mikor csend és nyugalom van körülötted, lehörpinthetsz pár gorty bort. Ilyen kis mennyiségű bor mellett szinte elenyészően kevés jut át az anyatejbe. És miért is jó egészségesen, változatosan enni? Mert amilyen ízeket fogyaszt az anya, olyan ízű lesz az anyatej is, így a pici még jóval a hozzátáplálás előtt megismerkedik új ízekkel, ami a későbbiekben csak a hasznodra válik. Természetesen a baba részesüljön minnél tovább a szoptatás előnyeiben és örömeiben.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square