• Veress Anita

A szülési termin meghatározása


Egy pozitív terhességi teszt felmutatása után számos kérdés kering egy nő fejében. De egyöntetűen a leggyakoribb az: hogy mikor fog megszületni? Az én válaszom erre: mikor maga a baba úgy döntött, hogy itt az idő. Tehát spontán, nem előre megtervezett forgatókönyv szerint. Azonban a mai tudomámny szereti számokkal meghatározni és felmutatni a dolgokat. Így van ezzel a szülés is.


A szülési termin meghatározásához első ízben elengedhetetlen tudni a menstruációs ciklus anamnézisét. Egy ciklus pontos analízise segístégre van nemcsak ebben, de választ adhat terhesség előtti ováriális (petefészekkel kapcsolatos) zavarokra, melyek eredményeképpen különböző rendellenességek léphetnek fel a kilenc hónap alatt, és a szülés harmadik, azaz lepényi fázisában.

Az ovuláció pontos dátuma támpontként szolgál a szülési termin minél pontosabb meghatározásában, mely során ezekre kell figyelemmel lenni:

- tehát a rendszeres ciklusra, legideálisabb a 28 napos ciklus, 28 napos ciklus esetén a menstrurációs vérzést követően két hét múlva megy végbe az ovuláció, azaz a 14. nap környékén, pontosabban 12.-16. nap között.

- annak a nemi kapcsolatnak a dátumára, amikor sor kerülhetett a megtermékenyítésre- legjobban abban az esetben segít, ha ciklus közepén egy, vagy ritka alkalommal került sor nemi kapcsolatra,

- bazális (test) hőmérséklet lejegyzett adataira- a bazális (test) hőmérséklet szorosan az ovuláció előtt megemelkedik.


Az ovuláció (peteérés)tünetei:


- a méhnyaki nyálkás váladék sűrű és átláthatatlanból világosra, kocsonyásra és hajlékonyra változik,

- kissé felemelkedik a testhőmérséklet,

- az ovulációt kísérő hirtelen ösztrogén szintsüllyedés eredményeképpen a ciklus közepén ovulációs vérzés lép fel,

- lokális (helyi) fájdalom érzékelése a petefészek tájékán,

- ovuláció előtt a szeméremajkak megduzzadnak, főleg azon az oldalon, ahol az ovuláció végbe ment.


A menstruációs ciklus analízise során nagy hangsúlyt fektetnek annak hosszára, rendszerességére és a menstruációs vérzés erősségére az elmúlt időszakban. Fontos megkülönböztetni a menstruációs vérzést attól a vérzéstől, mely kis százalékban a megtermékenyítés után jelentkezhet. E kettő hibás megítélése pontatlan szülési termin meghatározásához vezethet, ami mellett akár két hét is lehet a különbség.

A szülészetben használnak egy képletet is a szülési termin kiszámolására. Ez az ún. Naegele képlet. Így hangzik: az utolsó menstruációs ciklus első napja + 7 nap - 3 hónap és egy év. Ez a képlet a 28 napos ciklusnál érvényes. Miután a nők kevés százaléka tudja a megtermekényítés dátumát, így általánosan az utolsó menstruációs ciklus első napjából kiindulva a terhesség időtartama 282 nap.

További meghatározási módszer a magzati mozgások,és az ultrahangos vizsgálat. Azon nők, akik először terhesek, a várandósság 20. hetében, míg a többetszer szülő nők a 18. hétben érzik először a mozgásokat. Az ultrahang esetében a szülési termin meghatározásához a magzat pontos paraméterei szolgálnak alapul.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square