• Veress Anita

GátmasszázsA gát, szakkifejezéssel élve perineum, a hüvely és a végbél között található terület. Ez a rész nagy nyomásnak van kitéve a szülés második fázisában, a kitolási fázisban, mikor is a baba feje jelenik meg, s halad kifele a hüvelyből. Ennek a nagy nyomásnak a hatására a gáton spontán keletkezhetnek repedések, illetve nagyobb sérülések is. De hogyan is kerülhetjük ezt el? A tudatos szülésre való felkészülés keretében végezzünk gátmasszázst.

Mielőtt elkedzjük, fontos tájékozódni a dologról, hiszen nem mindegy mikor, hogyan, mivel végezzük. A blog célja szépen sorjában választ adni az erről érdeklődőlnek.


A masszázs célja, hogy minél rugalmasabbá, és puhábbá tegyük a gátat, ami segít a szülésnél a gátra nehezedő nagy nyomás által okozott sérülések megelőzésében. Azonban tisztában kell lenni a ténnyel, hogy a maszzázzsal 100 százalékban nem tudjuk elkerüljük a gátmetszést. Viszont ennek hasznát vehetjük a szülés után is, ugyanis a rendszeresen masszírozott, ezáltal vérbőséget és fokozott rugalmasságot szerzett szövet könyebben gyógyul és gyorsabban szerzi vissza eredeti állapotát.

A masszázsok segítségével nemcsak a szövetet készíti fel a kismama a szülésre, hanem saját magát is. A masszírozások alkalmával a kismama tapasztalhatja, milyen érzésekkel jár, ha a baba fejecskéje kezd előbújni a hüvelyen át.


A gátmasszást főként előszőr szülő nőknek ajánlják. A 30 év és az felett korban lévő terhes nők se hagyják ki, mivel a korral a gát szővete is keményedik. A másodszor szülő nők többsége viszont már túl esett gátmeszésen, és sajnos nagy valószínűséggel a következő szülésnél sem maradnak ki belőle - egy heggel gyógyult sérülés nem rugalmas. Ez nem az jelenti, hogy számukra ez tiltott, hisz nincs mit veszíteni.


A gátmasszázst a terhesség 34. és 36. hetében javallot elkezdeni. Az elején heti 1-2 alkalommal, később napi rendszerességgel 3-5 percig. Végzéséhez speciális, gátmasszázsra szolgáló olajat, hüvely gélt, kakaó vajat, oliva olajat, E vitamint tartalmazó olajat használhat a kismama. Ami erre a műveletre nem alkalmas, az a baba olaj és ásványi olaj a szárító tulajdonságuk miatt. Továbbá figyeljünk a higiéniára, a nyugott környezetre, a kényelemre, és nem utolsó sorba nem fejtsünk ki túl erős nyomást, mert az károsíthatja a szövetet.

Fertőzések, erős folyások esetében ne végezzünk gátmasszázst, azt előszőr kezeljük ki. Ellenjavalott akkor is, ha végzése netán alhasi görcsöket okoz, jelentősen kényelmetlen és fájdalmas a kismamának, illetve előtte már volt egy koraszülése. A gátmasszázsról és annak végzési szándékáról mindenképp beszéljen nőgyógyászával.


- alaposan mosson kezet, a gyűrűket vegye le, körmei legyenek rövidek,

- helyezkedjen el kényelmesen, legjobb talán a félülő testhelyzet, hátát támasztja ki párnával, biztosítson maga körül csendes, nyugalmi légkört, ne zavarja senki,

- bevezetésként egyik keze hüvelykújjára vigyen fel pár cseppet a masszázs olajból, masszírozza át a gátat, úgy, hogy az csúszós legyen,

- majd ezután helyezze be a hüvelyébe másik keze hüvelykújját is, kb. 3-4 cm-re, s nyomja lefele a gátat a végbél felé, s egyidejűleg végezzen feszítő mozdulatot a két oldalba is, azaz U betűt írunk le,

- addig feszítse nem nagy erővel, míg nem érez gyenge égető, szúró, vágó érzést (sosem megyünk el a fájdalomig), majd tartsa így a nyomást kb. két percig, vagy addig, amíg még kényelmes,

-majd lágyan masszírozza a hüvely alsó részét ki-be mozdulatokkal, így masszírozva a olajat a szövetbe,

- a masszírozás befejezése képpen az újjai közt morzsolhatja, pöndörítheti a gát szövetét,

- a felesleges olajat letörölheti, vagy bele dörzsölheti a hüvelyi bejárat környékébe.


forrás: google.sk

A művelet ne tartson tovább, mint 3-5 perc, és ügyeljen a masszázsnál a feszítő erő fokozatos növelésére. A masszázs hasonló képpen segít széthúzni a bőrt, és a szövetet, mint ahogy a szülésnél a baba fejecskéje. Csakis a rendszeresen végzett masszázs hozhat eredményt.


Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square