• Veress Anita

KoraszülésMár csak a szó hallatán is sokakban nem éppen kellemes érzések jönnek felszínre. Igen, sajnos vannak esetek, mikor a terhesség korábban ér véget, mint a feltételezett szülési termin, amelyet a 40. hétre számolnak ki. Koraszülésről akkor beszélünk, mikor a baba több héttel, vagy hónappal a termin előtt születik meg. Hogy pontosabb legyek, 37. hét előtt, és még annál is korábban.


Melyek a koraszülés okai?


Hogy mi az elindítója egy koraszülésnek, nem tudni biztosan, 30-40 százalékukban nem sikerült kideríteni annak okát. Az orvosok úgy vélik, hogy több tényező együtthatásának eredményeképpen alakul ki. A fő rizikó faktorok közé tartoznak: méhlepény-diszfunkció (azaz oxigén- és tápanyag hiányos állapot a méhlepény nem megfelelő működése miatt), női nemi szervek fertőzései, méhnyak rendellenességek, illetve gyulladások (korai méhtevékenységet okozhat, vagy a gyulladás a méhnyakon keresztül eljut a magzatburokig, ott annak repedését okozza, majd elfolyik a magzatvíz, és egy indulnak be a fájások), több magzatos terhesség, valamint az anya más eredetű betegségei. További okok: az anyának már volt egy koraszülése, a méh rendellenességei (fejlődési eltérések, melyek miatt a méh nem képes a terhesség végéig megtartani a magzatot, vagy miómák, melyek elhelyezkedésükkel és nagyságukkal korai méhytevékenységet okozhatnak) terhesség alatt leküzdött fertőzések (pl.méhen belüli fertőzések), terhesség előtti egészségügyi állapot, dohányzás. Magzati oldalról is beszélhetünk okokról, mint pl. a korlátozott növekedés dohányzás eredményeképpen, veleszületett fejlődési zavarok.


Koraszülés jelei


Ha a kismama több héttel, illetve hónappal a szülési termin elött (tehát még a 37. hét előtt) szűnni nem akaró, egyre csak fokozódó összehúzódásokat, gyakori erős, vérrel keveredett folyást, vagy magzatvízelfolyást tapasztal, akkor minél hamarabb keresse fel orvosát. A korai rendszeres méhtevékenység puhább méhnyakat eredményez, s az méhnyakrövidüléshez, esetleg táguláshoz vezethet.


Kezelés


Mindenek előtt kórházi kezelésre van szükség, melynek alapvető óvintézkedései közé tartozik a méhtevékenység lelassítása, csillapítása, antibiotikum adagolása, szigorú ágynyugalom, és sok esetben Trendelenburg testhelyzet, a lábak és a medence magasabban vannak, mint a kismama feje. Így csökkentik a méh által kifejtett nyomást a ménnyakra, hogy az tovább nyitódjon. Ezeknek az eljárásoknak az a célja, hogy legalább 48 órával elodézzák a koraszülést, hogy kortikoszteroidokat tudjanak beadni a kismamának, hogy azok meggyorsítsák a magzat tüdejének érését. Ha a kismama a terápia hatására 48 órán belül nem szül meg, a legtöbb esetben már nem következik be a koraszülés, és le lehet állítani a gyógyszerezést.

Ha a koraszülés már annyira előrehaladott stádiumban van, hogy nem lehet azt megállítani, a szülésvezetés fajtáját csakis egy tapasztalt szülészorvos döntheti el, és vezetheti. Azt, hogy természetes, vagy műtéti úton jön világra a baba, sok tényező is meghatározza. Befolyásolja többek között az is, hogy milyen a magzat méhen belüli állapota, milyen testhelyzetben van, mennyire vannak kitágulva a szülő utak.

A másik lehetőség a transport in utero, azaz a kismamát egy magasabban képzett, specializált központba szállítják, ahol kifejezetten koraszülésre és kora szülött babák ellátására szakosodott személyzet veszi át a kismamát. Az ilyen központokba, amelyek Pozsonyban, Nyitrán, Trencsénben, Új Várban, Martinban és Kassán vannak, 34. hét előtt lévő kismamákat küldenek, akiknél nagy a veszélye a koraszülésnek. Viszont ha erre már nincs idő, akkor a járási kórházban fogadják a specializált csapatot, akik helyben ellátják a koraszülöttet, majd inkubátorva helyezve, elszállítják őt a már említett központba. Ebben az esetben az anya a kórházban tartózkodik, míg állapota nem javul, ezután mehet csak a gyermeke után.


Mindkét esetben, akár kismamaként a veszélyeztetett terhesek osztályán, vagy már szülés után a koraszülöttek központjában, hosszas kórházi bentléttel kell számolni. És ez bizony kihat a lelki állapotra is. Feszültséggel, bizakodással, várakozásssal telnek a napok, miközben a személyzet mindent bevet. Egy ilyen helyzetben a gyógyszerek mellett tájékoztatásra, támogatásra és hallgató fülekre is van szükség, hogy kicsit megkönnyítsük a helyzetüket. Természetesen a "másik" oldalról a család és barátok azok, akik sokban elviselhetőbbé tehetik a kórházban töltött heteket, hónapokat.

És, hogy ki az, akti koraszülés érinteni fog, vagy nem fog, nem tudjuk előre. Viszont, mint kismama nagyon sokat tehet valaki azért, hogy elkerülje. Egészséges életmód nemcsak a terhesség alatt, de előtte is, melybe beletartozik természetesen a káros szenvedélyek elhagyása, rendszeres testmozgás, és sokban pozitív hatású tud lenni egy biztos szociális háttér, amely segíti csökkenteni és könnyebben megélni a stresszes helyzeteket.


irodalmi forrás:

Catharine Parkervá-Littlerová - Otázky rodičiek

Martin Gregora, Miloš Veleminský ml. - Čekáme děťátko

MUDr. Vladimír Cupaník, CSc., doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., a kolektív - Sprievodca tehotenstvom

kép forrása: www.google.sk


Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square