• Veress Anita

Mit is tudunk az epidurális érzéstelenítésről


Február elsejétől a kismamák már térítés mentesen vehetik igénybe az epidurális érzéstelenítést hazánkban, azonben ez csak az állami kórházakra érvényes, a magán kezekben lévő kórházakra már nem (parameter.sk) Ennek kapcsán gondoltam szükségességét többet tudatni erről a módszerről, amelyet a szülészetben a fájdalomérzet csökkentésére használnak. A pénzügyi vonzatáról annyit, hogy az a kismama, aki a szülésénél igényt tart a kórház eme szolgáltatására, kb. 56-152 eurót spórol meg magának.


Mikor adják be?


Az epidurális érzéstelenítés beadását a szülést kísérő orvos dönti el, s aki beadja az a aneszteziológus, altató orvos, nővér asszissztenciója mellett. Fontos az időzítés. Ha a vajúdás korai szakaszában adják, lelasítja, vagy akár le is állíthatja a szülési folyamatot, de ha későn aplikálják, nem hozza a várt hatást. A legideálisabb akkor beadni, mikor a méhnyak 3-4 cm-re van kitágulva, a másik feltétel a rendszeres méhtevéknység, azaz kontrakciók.


Maga a folyamat


Mielőtt sor kerülne magára az epidurális érzéstelenítés beadására, szükséges felkészíteni a kismamát. Megmérik a fiziológiás funkciókat, vérnyomást, pulzust, lázat, és ellenőrzik a vérteszteket. Műanyag kanül segítségével eret biztosítanak, hogy infúziót kössenek be. Folyadékot kell biztosítani, hogy a szúrás következtében elkerüljék az esetleges vérnyomáscsökkenést. Ahhoz, hogy minden simán menjen a kismama részéről szükséges az együttműködés, és az orvosnak tapasztaltnak, ügyesnek kell lennie. A kismamát felkérik, hogy domborítson, tehát csináljon cicahátat, vállakat minél jobban leszegni, állat a mellkashoz tartani. Ezután az orvos előkészíti a szúrás helyét: dezinfikálja a területet, a szúrás helyét érzésteleníti, majd az epidurális térbe ( a hátgerinc deréktáji része) bevezet egy speciális tűt, majd azon keresztül egy vékony műanyag csövecskét, amin keresztül fogja adagolni az érzéstelenítőt. Ez opiátum és anesztetikum keveréke. A csövecskét végigvezetik a gerincen, és elől fixálják. 15-20 perccel később a méhösszehúzódások kevésbé fájdalmasak, a vajúdó nő mérsékelt tompa nyomást érez. A teljes érzéstelenítés nem ajánlott, ugyanis lelasítja a szülési folyamatot. Egy alacsony koncentrációt tartalmazó anesztetikum adag 60-90 percig hat, utána a kismama igényt tarthat a következő adagra.


Mire kell figyelni?


Az epidurális érzéstelenítőt kapott kismamáknál intenzívebben figyelik a fiziológiás funkciókat, a magzatot folyamatos CTG vizsgálat alatt tartják. Az első, és minden következő adag érzéstelenítő beadása után fél órát horizontális pozícióban kell maradni, csak utána változtathat testhelyzetet a kismama. Ágyból felkeléskor szépen lassan oldalra fordulni, felülni, majd lassan felállni, s ezt mindig kísérő személy segítségével. Ha felállást követően nem szédül és biztos magában, járhat, viszont a kísérő személy jelenléte itt is fontos. Így a kismama korláítozott a mozgásban.


Előnyök, hátrányok.


Az epidurális célja, hogy a méhtevékenység befolyása nélkül csillapítsa a fájdalomérzetet, így kihat a kismama lelki állapotára is, aki kevesebb stresszel, de annál lazultabban tudja megélni a vajúdást. Javítja a méhlepényen keresztüli véráramlást, gyorsítja a tágulást, és a nagyobb dózisú érzéstelenítő hatására a nő kevésbe érzi fájdalmasnak a szülés okozta sérülések kezelését.


A negatívuma több dologban is rejlik. Ha nem jó az időzítés, lelasítja a szülsi folyamatot, továbbá fertőzés léphet fel, neurológiai problémák fordulhatnak elő, fejfájást is idéz elő, lábzsibbadást, néhány nő viszketegségre panaszkodik, erős vérnyomáscsökkenés léphet fel, sok vajúdó nőnél lázat okoz, néha csak részleges fájdalomcsillapítást érnek el vele, vagy a kismama nem érzi a toló fájásokat, és nem érzi, mikor kell nyoni,a hátfájás is jellegzetes mellékhatások egyike, gyakori testhelyzet-változtatással megelőzhető.


Mikor nem ajánlott?

Azoknak a nőknek, akiknek véralvadási problémái, hátgerinc deformációja van, vagy túlsúlyos, továbbá gyors tágulásnál, vérzéseknél, vagy olyan esetekben, mikor a magzat méhen belüli állapota rosszabodik. Valamint, azoknak a nőkekl, akik kifejezetten nem kérik, tiszteletben tartjuk a kérésüket, és nem adjuk be.


Mindenki olyan fájdalomcsillapítást választ, ami neki tetszik, és úgy érzi, segítségével kellemesebben megélheti a vajúdást, illetve a szülést, akkor az az ő döntése. Senkit nem ildomos megbélyegezni, mert ő igénybe vette az epidurálist. Egyszerűen szerettem volna rámutatni minden fontos tudnivalóra, hogy a kismama még a felkészülési időszakban részletesen tudjon tájékozódni.


kép forrása: google.sk


Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square