• Veress Anita

Mire van szüksége egy várandós szervezetnek?A magzat mindent, ami az egészséges fejlődéséhes szükséges, az anya szervezetéből nyeri. És ha az anyának mindebből kevés van, s a magzat ebből a kevésből vesz el, akkor az anyán annak látható és érzékelhető változásai tapasztalhatóak. Ebből kifolyólag babavárás alatt nagyon is fontos a kiegyensúlyozott étrend. S nem utolsó sorban egy helyes és egészséges metabolikus "programozással" a prenatális (méhenbelüli) időszakban csökkenthetjük a későbbi években a gyermeknél megbetegedések gyakoribb előfordulását. A továbbiakban konkretizálom, mely tápanyagok szükségesek fokozott mennyiségben.


Vas

A vashiány a leggyakrabban előforduló táplálkozási deficit. A hemoglobin nevű vérszínezékben található, mint az oxigén szállítója. Az e fajta hiány megelőzésében nagy szerepe van az állati eredetű élelemnek is, főként a sovány és vörös húsnak, belsőségeknek, tojássárgának. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a növényi eredetű vasat mellőzni kellene, csupán azokból kevesebb vasat tud kihasználni a test figyelembe véve a ftalátok és az oxalátok tartalmát a növényekben. Vashiány következtében vérszegénység alakul ki, amely állapot kihat mint az anyára, mint a magzatra. Rosszaboddik a magzat fejlődése, ami alacsonyabb születési súlyban, koraérettségben mutatkozik meg. Az anyánál anémiás szindróma jelenik meg, melynek tünetei fokozott fáradtság, bőr- és nyálkahártya sápadtsága, légzési problémák és emelkedett pulzusszám. Nálunk Szlovákiában a terhességi gondozás során aktívan keresik a vérszegénység szubklinikai formáját, azaz testi tünetek még nem jelentkeztek, viszont a vértesztből kimutathatóak az eltérések. Ezért a terhesség 12., 24. és 36. hetében vérkép tesztet végeznek el a kismamáknál. Ha a hemoglobin szint 110 g/l alá csökken, az orvos vashiányt potló készítményt ír fel. Ezeknek ismert mellékhatása a székredés (több rosttal és mozgással javítható a helyzet), vagy hasmenés. Ha ilyen tünetek gyötörnek valakit, lehet mást készítményt is kérni. A normális vasszint a szülésnél is szerepet játszik. Ugyanis szüléskor fiziológiás (normális) vérveszteség lép fel, és, ha a kismama erősen vérszegény volt, akkor vérátömlesztéssel is számolni lehet. Ezért is nem éppen a legjobb alábecsülni az orvos által előírt terápiát erős anémia esetén.


Magnézium


Főként a csontokban, kevesebb mennyiségben a lágy szövetekben, izmokabn és a májban található meg. Forrása a zöld növények, kakaó, dió, gabonafélék. A magzat növekedésével fokozódik annak magnézium szükséglete a szervek, csontok, és a központi idegrendszer kialakulása miatt. Magnéziumhiány miatt a vádliban és az alhasban görcsök jelentkeznek. Ha az alhasi görcsök (melyek csak erősödnek, s nem múlnak) a terhesség nagyon korai szakaszában jelentkeznek, azok nem kezelése koraszüléshez vezethet. Viszont ha túlzásba esnek, azaz indokolatlanul is nagy mennyiségű magnéziumot adagolnak, az sokszor az ellenkezőjét eredményezi a későbbiekben. Túlhordást is okozhat. Tehát itt is elmondható, hogy a helyes táplákozás milyen nagy súllyal bír.


Jód


Nagyon lényeges a pajzsmirigy hormonjainak szintézisére, azaz termelésére. A terhesség az az időszak, mikor a magzat fokozott igényt tart a pajzsmirigy hormonjainak termelésére. A jódhiány a kismamánál csökkentett pajzsmirigy működést eredményez, ami károsíthatja a magzat agyát. A jódhiány elkerülése érdekében ajánlatos jódozott sót használni. A kismamáknál vérteszttel ellenőrzik e mirigy működését.


Kalcium


A csontok fontos felépítési eleme, részt vesz a véralvadásban, az izmok működésében. A terhesség alatt a kalciumszükséglet 50 %-kal nő, mint előtte. Forrása a tej, és tejtermékek, dió, mandula, szója, ásványvíz kalcium tartalommal, zöldséges és gyümölcsök, valamint a mák. Az olyan tejtermékek, mint a savanyú tej, jogurtok, túrok és sajtok (a lágysajtok, penészes sajtok nem ajánlottak liszteriózis miatt) biokultúra és ásványi anyag tartalmuk miatt is ajánlottak, mivel segítik az emésztést a terhesség alatt, ahogy után is.


Folsav - folát


A folsav vízben oldódo vitamin, amely a sejtosztódásban veszt részt. Tehát lényeges a terhesség kedvező lefolyásában. Forrása a marha hús, bárány hús, baromfi, tojás, tej, leveles zöldségek, paradicsom, spenót, hüvlyesek, brokkoli, teljeskiörlésű pékárú. Terhesség alatt a folsavszükséglet megduplázódik, így ajánaltos annak táplálék kiegészítővel történő bevitele is a szervezetbe. Ennek a vitaminnak a hiánya a magzatnál veleszületett fejlődési rendellenességeket, lelassult növekedést, valamint vérszegénységet okozhat.


A kismamának nem szabad magát kényszerítenie azon ételek elfogyasztására, melyek förtelmesek, vagyis nem ehető a számára. Kerülje az erős szagokat, melyek hányigert okozhatnak nála. Az ételt ossza fel több, kevesebb adagokra, kevesebbet enni, de többször, hogy ne kerüljön sor éhségre, viszont ne is teljen el nagyon a gyomor.


Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square