• Veress Anita

Szülési terv - írjunk-e vagy se?


Először is tisztázzuk mit is takar ez. A szülési terv egy a kismama által lapra vetett összegzés, amely listába foglalva tartalmazza azokat a pontokat, kéréseket, érzéseket, kívánságokat, amelyeket a várandós lehetőségekhez képest szeretné, ha a szülőszoba személyzete betartana a vajúdás-szülés, illetve az újszülött ápolásával kapcsolatban. Egy kismama, aki leírja elképzeléseit, hogyan szeretné világra hozni gyermekét. Erre a legideálisabb idő a terhesség 34.-36. hete, amikorra is kirajzolódni vélnek az elképzelések, és biztosra tudja, hogyan szeretné világra hozni gyermekét.

A mi tájainkon is ismerjük az ilyet. Kórházi munkám során találkoztam párszor szülési tervezettel. Izgatottan vártam az ilyen szüléseket, hiszen valami új, szokatlan dologgal álltunk szemben. Bár nagy reményeket nem fűztem hozzá, hiszen nehézkes az ilyet betartani egy olyan kórház szülőszobáján, ahol már több éve egy megszokott folyamat és rendszer szerint történnek a szülések. Hiába az ember kezdő, lelkes szülésznő, az orvos és a rendszer dönt nagyrészben. Mint szülésznő, a lehetőségekhez képest igyekeztem minden vajúdó nőnek, az ordinációk beadása mellett, lelki támaszt is nyújtani. Hiszen sok minden múlik azon is, milyen környezetben találja magát egy vajúdó nő. Azonban már voltak extrém kérések is, melyeket egy kórházban lehetetlen véghezvinni. Egy születés házban már más a helyzet.

De mit is tartalmazzon egy szülési tervezet?

Általános adatok. Itt felsorolhatod azokat az alap infókat, amelyeket szeretnél a orvossal és a nővérekkel megosztani. Ide írhatod azokat az folyamatokat, melyeket előnyben részesítesz, hogy képzeled el a betegápolást egy kismamáról, milyen beavatkozástól tartasz, vagy éppen félsz

Kísérő személy. A vajúdás során, és a szülésnél kéred- e az általad választott közeli személy jelenlétét, vagy sem, illetve szeretnéd-e vagy nem, hogy a szülésedet végig kísérjék gyakornokok vagy más diákok.

Információközlés. Ebben a pontban taglalhatod, hogy szeretnél előre informálva lenni minden egyes beavatkozásról, vizsgálatról, valamint azok eredményeiről, szeretnéd tudni mi miért történik, komplikációk esetén ne hagyjanak ki a döntéshozatalból.

Vajúdás. Kívánod-e vagy nem, hogy beindítsák a szülést, túlhordás esetén konzultálni az orvosoddal, mi várható, milyen lehetőségek vannak, vajúdáskor szeretnél szabadon mozogni a vajúdóban, zuhanyozni, fitt labdázni, alternatív módszerekkel csillapítani a fájásokat, szeretnéd-e kihasználni az illóolajok adta pozitív hatásokat, epidurális fájdalomcsillapítást kérsz-e, ha a helyzet úgy hozza és fokozottan kell a baba szívhangját figyelni, kéred-e annak csökkentését a legszükségesebb minimumra, szeretnél folyadékot magadhoz venni vajúdáskor, beleegyezel- e a beöntésbe, és a szemérem szőrzet leborotválásába.

Szülés, a kitolási szakasz. Milyen testhelyzetben szeretnél szülni (félülőtesthelyzet, ülőtesthelyzet szülő széken, guggolva), ösztönösen, érzéseidre hagyatkozva szeretnél-e nyomni, vagy hagyod, hogy irányítsanak, szeretnél-e gátvédelemmel szülni, vagy egyet értesz a gátmetszés szükségességével, szülés után szeretnéd, ha mindjárt a mellkasodra tennék és sokáig legyetek bőr kontaktusban, szeretnéd-e levetetni a köldökzsinórvért(ezt előre bejelenteni felvételkor), a szülés levezetését gyakorlott szülészorvosra bízod-e , vagy esélyt adsz akár egy frissen végzett orvosnak, vagy szülésznőnek.

Újszülött. Ebben a pontban a szoptatás fontosságát erősítheted részedről, hogy anyamellből történő etetésen kívül máshogy nem szeretnéd táplálni kisbabádat, vagy nem zárkózol el más lehetőségek elől.

Miután megírtad szülési tervezetedet, ne felejtsd el átbeszélni azt szülészorvosoddal, illetve a szülészeti osztály kompetenseivel. Hogy könnyebben menjen az együttműködés, keress fel olyan orvost és kórházat, akik ebben partnerek.


Hogy válaszoljak is a címben feltett kérdésre. A válasz nem olyan egyszerű. Viszont néha, ami teljesen természetes és normális folyamat, vagy elvárás, illetve kérés, pont azért kell "harcolni", pl. egy szülési tervezet formájában. Amivel azonban tisztában kell lenni, hogy egy ilyen tervezet pontjait, ha az édesanya és magzat állapota úgy hozza, nem lehet minden esetben érvényesíteni.


A hírek szerint a szülési tervezet már nem számít akkora újdonságnak, mint pár évvel ezelőtt, hiszen van lehetőség szülési tervezet közös (galántai kórház) megírására, ami szintén egy pozitív előrelépés.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square