• Veress Anita

Szülés utáni lelki problémák


Mint tudjuk a szülés nagyon is megterhel egy nőt. A gyermekágyi időszakban a szülés kiváltotta fizikai változásakat szinte minden kismama megéli, és érzékeli, azonban a lelki eredetű változások nem minden friss anyukánál fordulnak elő, s ezért is annál kevesebbet hallani róluk. Ami végül azt eredményezi, hogy nehezebben ismerjük fel a közelünkben lévőknél, és gyakran nem is tudjuk, mi a teendő ilyen helyzetben. Ezért is szeretném közelebb hozni ezt a kellemetlen, de bizony szükséges témát.


Baby blues

Ezt az állapotot enyhe depressziós hangulat-kilengések jellemzik, ami spontán, idővel javul és elmúlik, rendszerint egy hét, illetve tíz nap az időtartama. A nők 40-80 %-nál fordul elő a szülést követő 2. illetve 3. napon, néha 3. és 7. nap között. Jellegzetes velejárói a sírósság, oktalan szomorúság, szorongás, feszültség, ingerültség, túlérzékenység, a nő úgy érzi képtelen ellátni anyai szerepét. Az ilyen érzelmi instabilitás szülés után normálisnak tekinthető, melynek okát szülés utáni erős hormonális és emocionális változásokban keresendő, hiszen a terhesség alatti többszörösen emelkedett hormonszint szülés után drasztikusan lecsökken. Ilyenkor segítségnyújtásként nagy szerepet játszik a kommunikáció anya és környezete között. Az anyát bátorítsuk érzelmei kibeszélésére, gondoskodjunk pszichikai jóllétéről, hallgassuk meg őt, de ne csak úgy felszínesen, úgy igazán, azonban sok szeretetre, pihenésre és támogatásra is szüksége van az anyának. Igaz nem tart nagyon sokáig, és a tünetek sem komolyak, de az anya környezetének nem szabad ezeket elbagatelizálnia (nem szentelnek neki komolyabb figyelmet), ellenkező esetben rosszabbra fordulhatnak a dolgok.


Ha már a fenn említett tünetek huzamosabb ideig (hetek, hónapok) tartanak, sőt fokozódnak, esetlegesen mások is társulnak hozzájuk - mint pl. gyomorpanaszok, alvási zavarok, külünböző fóbiák, fásultság, belső nyugtalanság, bizonytalanság, izolálva érzi magát a családtól, barátoktól, motiváció elvesztése, főleg reggel - gyermekágyi depresszióról, pszichózisról beszélünk. Sőt vannak esetek, mikor ez annyira elmélyül, hogy az anya képtelen mélyebb kapcsolatot kialakítani kisbabájával, már nemcsak saját magáról nem gondoskodik, de már újszülött gyermekével sem törődik, és úgy ítéli, ő minden baj okozója, sőt fenn áll a veszélye, hogy akaratlanul bántalmazná a gyermekét. Tehát itt már abszolút helyén való egy szakember, azaz pszichológus, esetlegesen pszichiáter felkeresése, és a megfelelő kezelés megkezdése. Az orvos antidepresszáns gyógyszert ír fel, melynek néhány fajtája szoptatás mellett is szedhető. A nehéz eseteknél elkerülhetetlen a kórházi kezelés.


Véleményem szerint a szülés lefolyása, milyensége , a szüléssel kapcsolatos érzések, valamint az alatt, esetlgesen utána fellépő váralan komplikációk (az anyánál) is nagy mértékben összefüggésben lehetnek azzal, ahogy érezzük magunkat, illetve ahogy a babával való kapcsolat kiépetés zajlik.


Az ilyen szülés utáni lelki problémák fokozotabban fordulnak elő olyan nőknél, akik már a terhesség előtt, illetve alatt is megéltek depressziós időszakot, azaz akiknél jellemő az ilyen hajlam.

A szülést követő hónapokban a figyelem, az érdeklődés, amely a terhesség alatt csak a kismama felé irányult, most a kisbabára összpontosul. Ennek következtében az anya emocionális szükséglete hátterbe szorul, és így könnyebben alakulnak ki negatív érzések.


Ami a szülés utáni korai időszakban a lehetséges lelki problémák elkerülésében, illetve azok el nem mélyülésében segíthet:


  • ne akarjon a világ legjobb, legprecízebb anyukája lenni, ne legyenek valótlan elvárásai magával szemben, foggadja el, hogy lesznek hibái,

  • kezdjen el naplót írni negatív érzéseiről,

  • minden nap menjen ki friss levegőre - a séta ilyenkor csodákra képes,

  • ne szégyeljen segítséget kérni a háztartással kapcsolatos teendőknél,

  • érzéseiről beszéljen partnerének, barátainak, esetlegesen orvosának,

  • rendszeresen mozogjon - séta, jóga, erősítő torna gyakorlatok, azonban figyeljen oda a mozgás fokozatos erősségére,

  • táplálkozzon egészségesen és rendszeresen,

  • én-idő, kis akarással és szervezéssel igenis megvalósítható.

Egy újszülött, ill. csecsemő 24 órás ellátásaból fakadó fáradtság, kimerültség, fizikai, és pszichikai megterhelés, az új és ismeretlen anyai szerep, mindez megspékelve markáns hormonális változásokkal. Ez mind lehet az oka annak, hogy egy sor újdonsült anyuka nemcsak örömteli, és pozitív pillanatokat él meg gyermeke születése után, hanem olyan érzelmek is felszínre kerülnek, melyeket nem várt. Tehát, ha környezetünk odafigyel ránk, és nemcsak legyint, hogy megint panaszkodik, vagy csak úgy sírdogál egész nap, akkor a komolyabb esetek elkerülhetőek lesznek, így szebbé tehető egy olyan időszak, amely messziről nem a gyermekgondozási szabadságról szól.


kép forrása: google.sk

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square