• Veress Anita

Kilenchónapnyi érzelmek
A legtöbb esetben egy terhességgel kapcsolatban a testi változásokat emlegetjük. Fontos ezzel kapcsolatban is a legtöbb ismeretre szert tenni, hogy tudjuk mire számíthatunk. De hát az ember a kezdetek óta egy komplex lény, akinek lelke is van. És mint tudjuk, a várandóság bizony tartogat meglepetéseket ezen téren is. Így érthető módon tehetjük fel a kérdést, milye is egy női lélek más állapot idején. Minden trimeszterre, három hónapos szakaszok a terhesség alatt, más és más pszichikai változások a jellemzőek, s ezek leginkább az első babájukat váró nők esetében lehetnek erősek.


Az első trimeszterben a nő leginkább magára összpontosít, introvertává válik. Figyelme a testére irányul, és azokra a változásokra, melyek terhességre utalnak. Ez az időszak a más állapot elfogadásáról szól, még akkor is, ha tervezett babáról van szó. A kismama tudatosítja, hogy élete egyik meghatározó szakaszába lép, amely többek között kapcsolati változásokat is hoz magával. Gondolok itt barátokra, családra és partnerre is. A várható nagyobb kiadások okozta változó anyagi háttér, a munkahelybeli, és kapcsolatbéli változások gyakran elnyomják a terhességgel járó örömöket. Érzelmi szempontból tipikus a kedvetlenség, és bizonytalanság, hangulatingadozás, mivel a kismama emlékein keresztül vissza-vissza tekint gyerekkorára.

A második trimeszterben, mikor a kismama először érzi a magzat mozgásait, tudatosítja annak létezését. A nő jól érzi magát a bőrében, minden erejével a terhesség jótékony lefolyására koncentrál. A jövendőbeli anyuka nagy szeretettel kommunikál meg nem született gyermekével, beszél neki, énekel neki, a pocakra helyezett kezével érezteti szeretetét a babával, és nem ritka esetben képzeli el, mit is csinál, hogy néz ki. Ebben az időszakban a kismama szemmel láthatóan ráhangolódott a terhességre, és egy belső megnyugvás jellemzi őt.

A harmadik trimeszterben az érzések, és érzelmek néha ellentmondásosak. Jelentkeznek a fészekrakó ösztönök, tevékenységek. Egyrészt sebezhetőnek érzi magát a kismama, kételyei vannak a szüléssel és magával kapcsolatban, hogy képes-e lesz végig csinálni a szülést, vagy a baba 24 órás ellátását. Másrészt ehhez társul a tény és a érzés, hogy a terhesség napról napra kényelmetlenebbé válik, és a szülésre való összpontosítása egyre csak fokozódik. Mindez szorongást és egyfajta félelmet vált ki a nőből. A harmadik trimeszterben a kisamama lázasan készülődik a baba érkezésére, szorgosan szerzi be a még hiányzó kellékeket, és lélekben is "edzi" magát egy új kisemberrel való életre.A szüléssel minden csak kezdődik. Egy új fajta élet, más prioritásokkal, mellyel nem mindenki tud egykönnyen azonosulni, s ez sok tekintetben a kismama részéről elengedést, s egyben a számára még ismeretlen anyai szerep elfogadását égenyli. Hangsúlyoznám, hogy ezt nem általánosítás céljából írtam. Némely terhes nők egy csomó pozitív érzést élnek meg, vidámak, kiegyensúlyozottak és szinte ragyognak a boldogsághormontól. Nagy mértékben ahhoz, hogy a várandóság a legjobb pszichikai jólétben teljen, szükséges elegendő időt fektetni az alvásra és pihenésre, valamint egy mérsékelt, terhesség dinamikájának megfelelő mozgásfajta végzésére is. Amennyibe a kismamát egyre fokozódó negatív érzések és gondolatok gyötörik, bátran beszélje ki magát, ne izolálja el magát a környezetétől, barátoktól, családtól, és ha szükségét érzi, keressen fel pszichológust.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square