• Veress Anita

Babaprojekt előttMint szülésznő nemcsak a szülésre való felkészülést tartom fontosnak, hanem azt megelőzően a terhességre valót is. Kilenc hónapig valaki „birtokba veszi a nő testét”, s a magzatnak csakis egy egészséges testben töltött kilenc hónap adhat biztos alapokat egy jó kezdéshez, aminek gyümölcsét majd sokáig élvezheti. Sok munkával jár a felkészülés. Ha a nő egészsége úgy kívánja lefogyni, vagy éppen felszedni pár kilót, abbahagyni a dohányzást (és egyéb káros szenvedélyt), kivizsgáltatni magát, erősíteni a testét s lelkét, egészséges életvitelre váltani. Többek közt ezek a biztos alapok.

.

Tudatos családalapítás előtt mielőbb keresse fel nőgyógyászát. Igényelheti egyes szexuális úton terjedő betegségek kivizsgálását törlet formájában, rákszűrést (amit egyébként évente abszolválni kell a megelőzés érdekében), konzultáljon az esetlegesen szükséges vizsgálatokról, és olyan betegségekről, gyulladásokról melyek potenciális problémákat jelenthetnek terhesség alatt, mint ureaplazma és társai.


Körzeti orvosához is kérjen időpontot az éves megelőző ellenőrzésre. Két évente egy alkalommal joga van rá mindenkinek, térítésmentesen. Az ilyen ellenőrzések alkalmával teljeskörű felmérést végeznek. Vérvételt, EKG-t csinálnak, megmérik a fiziológiás funkciókat, azaz a vérnyomást, pulzust. Beszéljen orvosával a tervezett családalapításról, ellenőriztetheti pajzsmirigye működését, és további vizsgálatokat végezhetnek orvosa ajánlása alapján, pl. röntgen, vizelet kivizsgálása. Mindezen kivizsgálások felfedhetnek olyan betegségeket, melyek kedvezőtlenül hathatnak a terhesség lefolyására. A krónikus betegséggel küzdőknél (terhesség előtti magas vérnymosa, cukorbetegség) nagyobb a lehetőség egyes terhesség kiváltotta megbetegedések kialakulására, mint pl. a preeklampsia, és terhességi cukorbetegség. Ilyen esetben szakorvosát is informálja, hogy teherbe kíván esni, valamint a körzeti és a szakorvosa közti együttműködés is szükséges.


A kötelező oltások sem elhanyagolhatóak, ugyanis szükségszerű kialakítani a fertőző betegségek elleni védekezőképességet. A vakcinációt, tehát magát az oltást a tervezett teherbeesés előtt minimum három hónappal lehet elvégezni. Például a harmincadik életévüket betöltőknél tetanus ellen vakcináznak.


A fogorvosnál is tegyünk még a tervezett teherbeesés előtt látogatást. Fontos, hogy még időben kezeljük a rossz, gyulladt fogat, vagy fogínyt. Terhes nők gyakrabban szenvednek fogromlás miatt, és a hormonváltozások fogínygyulladás okoznak. Tény, hogy ezek nem szabályszerűen alakulnak ki, hormonok feltételezik előfordulásokat, ugyanúgy, mint a nő étkezésben és szájhigiéniában tett változások.


Dohányzás. Már tegnap késő volt abbahagyni. Tehát nem majd, ha tényleg terhes lesz valaki, se nem holnap, MOST. A dohányzás károsíthatja a peték felszabadulását, illetve azok minőségét. Feltételezhető, hogy a dohányzás megszakítása után három hónappal javul a nő termékenysége. A magzatnak kimondottan káros, ha már a méhben passzív dohányos, másrészt szülés után egy nikotintól ”csapzott” test nehezebben „tér magához”, épül fel.


A testsúlyt is egyensúlyba kell hozni. Egyik véglet sem jó, hiszen a testsúly is befolyással bír a terhesség lefolyására, a szülésre, és a gyermekágyi időszakra. A normális testtömeg kiszámolható egy egyszerű képlet szerint, BMI (Body Mass Index) szerint.

BMI - a testtömeg osztva a testmagasság négyzetével. A norma 19-24 között van, 25-29 közötti érték túlsúlyra mutat rá, valamint 30-39 és több már kövérséget jelez. A magasabb, mint az optimális zsírtartalom a szervezetben megzavarja a hormonális egyensúlyt.


A fogamzásgátló tablettát szedje végig, ami még a dobozban van. Majd utána hagyja el, függetlenül attól, milyen fajtát is szedett. A következő megjelenő vérzésnek már természetes menstruációnak kellene lennie. Ha maga a menstruáció nem stabilizálódik rövid időn belül, az még nem ad okot azonnali idegeskedésre. Néhány nő esetében erre szükség van pár hónapra, ugyanis idő kell míg a szervezet megszabadul a hormonális feleslegtől és beáll a természetes havi vérzésre bárminemű mesterséges irányítás nélkül. A méhen belüli testet ambulánsan (rendelőben) szükséges eltávolítani. Az orvosok között megosztóak a vélemények. Néhány orvos szerint jó lenne egy, vagy két hónapot várni a természetes ciklus visszatérte után, és csak utána próbálni teherbe esni. Mások meg vannak győződve, hogy nincs értelme várni. Próbálkozás előtt azonban hasznos lehet megvárni egy természetes ciklust. Ez segítségre lesz majd a fogantatási dátum pontosabb meghatározásában.


Táplálkozás terén is hasznos változtatásokat tenni. Az egészséges, és kiegyensúlyozott étrend alapvetően jobb közérzetet ad, és testünk is nagyon hálás érte. Néhány élelmiszer gazdag a nélkülözhetetlen vitaminokban, és ásványi anyagokban, amelyekről köztudott, hogy pozitív hatással van a női (és férfi) termékenységre, illetve magára a magzatra is. Ezek többek között a leveles zöldségek (ásványi anyagok, vitaminok), hüvelyesek (folsav, azaz folfát), halak (telítettlen zsírsavak), tojás (cink).


Folsavat a tervezett terhesség előtt három hónappal szükséges elkezdeni szedni. A termékenység javítása mellett csökkenti a spontán vetélés kockázatát, a magzati károsodást (akik a terhesség első három hónapjában IS szedték 72 százalékkal csökkentette a gerinccel kapcsolatos rendellenességet-rázštep chrbtice). A napi ajánlott adag 80 µg. Természetes forrása még a paradicsom, spenót, karfiol, kel, málna, fekete áfonya, tojássárgája, szója, valamint a teljes kiőrlésű pékárú. A férfiak is szedhetik, segíti az egészséges spermák képződését.


Végezetül fontos megerősíteni a testet is. A növekedő magzat, s vele együtt a növekedő has eléggé igénybe veszi azt, főként a hátat, a hasi izmokat, és a medencealji izmokat. Tehát válasszon a nő egy neki szimpatikus, és elvezhető mosgás fajtát, legyen az úszás, séta (ha csak az, akkor minden nap!), jóga (nemcsak a testet, de a lelket is edzi), pilates és végezze azt rendszeresen. Bonuszként nemcsak endorfinokat kap, ami javítja a közérzetet is, hanem szülés után könnyebben regenerálódik egy olyan test, amelyet előtte nem hanyagoltak. Szeretném hangsúlyozni, hogy itt nem a kockahas a lényeg, hanem, hogy szert tegyen a nő egy bizonyos fokú, egész testet érintő erőnlétre.


A terhességre való felkészülés sokrétű, melyet ha valaki nem becsül alá, és elegendő időt, s energiát szán rá, „kifizetődik“. Így elkerülhetőek bizonyos komplikációk, és pozitív hatásai vannak a terhesség lefolyására, is.


kép forrása: www.google.sk

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square