• Veress Anita

Szülési pozíció


A tanácsadások alkalmával beszélünk a szülési pozícióról is. A klasszikus, azaz, amelyet kórházainkban rendszeresen alkalmaznak, és a lehetséges más, alternatív szülési pozíciókról is. Hiszen egy szülésfelkészítési tanácsadásnak erről is szólnia kell. Tapasztalataim szerint a környékbeli kórházakban nem igazán hajlanak az alternatív szülési pozíciókban való szülésekre. Ez idáig egyetlen kismama számolt be oldalt fekve pozícióról szülése közben. A másik pozitív dolog, hogy azt maga az orvos javasolta neki.


A szülési csatorna alakja J betűhöz hasonlít, ami azt jelenti, hogy a magzat először lefele irányban halad, majd felfele a medencén keresztül. Ezért az ún. nőgyógyászati pozíció ellentmond a női test anatómiájának. A hanyatt fekve testhelyzetben a szülési erők, azaz a méhösszehúzódások, a medencealji izmok, és a hasprés által kifejtett erő részlegesen, vagy teljesen megszűnik, s ez a kismamától nagyobb erőfeszítést igényel, hogy a baba a gravitáció ellenére megszülessen. Ebből kifolyólag a szülésnél fontos maga a pozíció, melyet, ha módjában áll, maga a kismama választ ki, azért, hogy Ő és a baba minél jobban érezzék magukat. Lehet az guggolva, ülő, vagy félülő testhelyzet, illetve térdelve. Nehéz az előre tervezés ebben a kérdésben. Lényeg, hogy a kismamának a körülményekhez képest adasson meg a lehetőség szülési pozíciót választani, amiben könyebb számára a kitolási szakasz.


Guggolva

Előnye mindenképpen a kiszélesedett medence és a gravitáció hatása. Ez egy pozitív hatás a kitolási szakasz menetére, tehát annak gyorsaságára. Hátrány azonban az, hogy megterhelő sokáig a pozíció. Viszont fenn áll a lehetőség más pozíciót felvenni.Félülő, vagy ülő testehelyzet

Ebben a pozícióban jobb a magzat oxigénellátása, a medence bemenetel nagyobb mértékben nyitott, kihasználtható az első szülési fázisban is. Lehetővé teszi a gravitáció kihasználását. Gyenge szívhangok esetében nem ajánlott a pozíció, ahogy a kismama magas vérnyomása miatt sem.


Szülőszéken


Számos kórház szülőszobája már rendelkezik vele. Köszönhetően a vertikális (függőleges) pozíciónak a Föld vonzó ereje is részt vesz a szülés sikerességében. Ezen felül ebben a testhelyzetben jelentősen megnövekszik a medence belső nyílása a baba számára, így több helye van. Kisebb kockázattal lehet számolni gátrepedést illetően, a szülő nőnek könyebb a lélegzés, mint hanyatt fekve pozícióban, a baba könyebben rotálódik (forog) a szülő utakba. Ha túl sokáig ülne rajta a kismama esetleg az első szülési fázisban, megduzzadt méhszáj lehet az eredménye.


Kádas szülés


A meleg víz pihentetően hat, ellazultabb állapotba kerül tőle a kismama. Lerövidíti a szülis idejét, úgyszintén enyhíti a szülési fájásokat. Az izomzat és a szalagok ellazultabbak, a szülő utak lágyabbak és rugalmasabbak lesznek. A baba szülés után kellemes, meleg, vizés környezetbe érkezik meg, melyet a méhben töltött idő alatt már ismert. Hátránya, hogy az orvos kevésbé fér hozzá így a kismamához, fertőzés veszély, tekintettel a vizelettől, vagy esetlegesen széklettől szennyezett vízre.


Bízom benne, hogy az orvossal és a szülésznőkkel való együttműkődés gyümölcseként pozítiv szülésélményben lesz részük, ahol fontosnak tartják egy vajúdó-szülő nő igényeit is.képek forrása: www.google.sk

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square