• Veress Anita

A gátmetszésről
A szülés, ezen belül a gátmetszés, és azzal kapcsolatos dolgok ma már széles körben tárgyalt téma. Minden szülés, a nőknek a legtöbb esetben kétszer megismétlődő egyedi esemény, mindegyik más és más. Ezért is jó tisztán látni, tudni az ezt a dolgot körülölelő részleteket is. Nehéz előre nyilatkozni arról, hogy mindenképpen szükséges e, hogy mi lenne a legjobb: elvégezni, vagy nem elvégezni az epiziotómiát (gátmetszést). Sok minden függ a szülést kísérő orvos szakmai gyakorlatától, és természetesen a szülő nő együttmőködésétől is.


A gátmetszés, ha szükséges, abban a pillanatban kerül elvégzésre, amikor a baba feje kezd megjelenni a hüvely bejáratánál, és a fejével kifejtett nyomás hatására egyre nagyobb mértékben feszíti a gátat. Vagyis a hüvelyi bejárat és a végbél közt elhelyezkedő szövetet, amely, ha szerencsénk van megfelelően rugalmas, együttmőküdő, és nem lesz szükség a beavatkozásra. Azért, hogy ezt elkerüljük, tehetünk is.


A gátat szülés közben a szülész orvos, vagy a szülésznő védi, néha viszont nem is kell közbeavatkozni, csak hagyni, hogy a baba feje nyugodtan, lassan és további külső nyomásra megszülessen. Ezzel is időt adunk a gátnak, hogy alkalmazkodni tudjon a fej által kifejtett nyomáshoz, és ilyenkor a kismama nem nyom, csak szájon be és ki lélegez, lényegében liheg, mint amikor valaki ki van fulladva. Azután, hogy a baba feje kint van, újra nyomni kell.


Abban, hogy mikor végeznek, vagy nem végeznek gátmetszést, egyes kórházi szokások is eltérnek. Így, ha szeretne a kismama közelebbit megtudni erről, konzultáljon orvosával, vagy választott szülészorvosával (nem mindig az a jó), a kiválasztott, vagy az Önhöz közeli szülőszoba szokásairól.


Hogyan csinálják?


A medencealj területét lokális (helyi) érzéstelenítő segítségével elzsibbasztják. A szülési fájás csúcsán, amikor a gát a legjobban megfeszített, bemetszést végeznek a gáton, irányítva azt a hüvelytől a végbél felé (mediálisan), vagy a hüvelytől indulva jobb oldalba öt óra irányában, mediolaterálisan, vagy néha bal oldalra is elvégzik. Fontos, hogy a művelet elvégzését a kismama ne érezze, ne érzékelje. Az epiziotómiának a lehető legkisebbnek kell lennie.

Mikor szükséges?


Ahhoz, hogy gátmetszést végezzen az orvos, vagy a szülésznő, bizonyos indikációk szükségesek. Indokolatlanul, csak úgy sorozat jellegűen nem ajánlott elvégezni, és előre kell informálni a kismamát. Tehát az okok lehetnek:


- a babánál fenn áll a hypoxia, oxigényhiányos állapot, és közben a baba feje nyomódik a hüvely falára és a gátra, így okozva azok esetleges nagyobb sérüléseit, a gátmetszéssel felgyorsítható a szülés,

- a baba rosszul viseli az oxigénhiányos állapotot a kitolási szakaszban,

- nagy születési súllyal rendelkező baba esetében, mikor 4000 g feletti baba születése várható,

- mikor a baba farfekvéses,

- mikor a gát túlságosan feszes, és nem rugalmas, és túlságosan törékeny,

- mikor nagyon magas a gát,

- mikor a hüvelyi bejárat nagyon szűk, és gátolja a baba megszülését,

- mikor vákuumos,vagy fogó használata szükséges a szülésnél, így kiszélesítjük a szülőutakat,

-mikor a szülő nő nem képes kontrollálni a nyomást.


A gátmetszést szülést követően összevarrják, előtte lokális érzéstelenítőt adnak., ha maga a gátmetszés előtt nem adtak. Egy ideig azért eltart, függ annak méretétől, hiszen az egyes bőr-és izomrétegeket gondosan össze kell varrni. Van lehetőség következő adag érzéstelenítő kérésére, és beadására. A varratok felszívódnak, nem szükésges őket eltávolítani.


A gátmetszés után, főleg az első pár napban, néha hetekben is, normális bizonyos fokú kényelemetlenség, diskomfort érzet, fájdalom érzet az adott területen. Viszont a hosszan tartó és erősödő fájdalom fertőzés jele lehet. Mindenben, itt is fontos a megelőzés: sokat levegőztetni, gyakran cserélni a betétet, tisztán és szárazon tartani, legjobb csak kellemes meleg vízzel tisztítani, naponta többször, kis-és nagy szükséglet után. Szülés után ajánlott Rosalgine készítményyel többször öblögetni a sebet. Tisztít, fertőtlenít, és gyulladáscsökkentő hatása is van. A seb 10-12 nap után begyógyul.


Véleményem szerint sok esetben elkerülhető a gátmetszés, de ami nagyon fontos (és mindegy, hogy volt, vagy nem volt gátmetszés), hogy utaná szép fokozatosan, de aktívan erősítsük vissza a medencealji izmokat, a hüvely falát, a gátat, hiszen mindezen részek terhesség és szülés alatt nagy részben meg voltak terhelve. Bizonyos gyakorlatok rendeszeres végzésével elkerülhetőek a későbbi problémák.


képek forrása. google.sk

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square