• Veress Anita

"Folyó ügyeink" szülés után
Szülés utáni első napokban akad pár fizikai (és ezen kívül lelki) változással is számolni kell. Ezért is tartom fontosnak, hogy a terhesség alatt a szüléshez közeledve az azt követő időszakról is tudjunk meg minél többet, tehát ami a fizikai változásokat illeti, hiszen így kevésbe érik az újdonsűlt anyukát meglepetések.

Még a kórházban, azon kívül, hogy kap az anyuka egy 24 órás ellátást igénylő 3-3,5 kg-os csomagot, egy-két nehéz „feladat“ is várja rá. Amire én gondolok az a kis és nagy szükséglet elvégzése.

Az első spontán vizeletürítésnek a szülést követő hat órán belül meg kell történnie, más esetben az anyukát megcsapolják, azaz steril körülmények között a húgycsőn át bevezetett vékony csövecskén keresztül kivezetik az eltávozni nem tudó vizeletet. Ennek elkerülése érdekében az anyuka próbáljon ki alternatív megoldásokat. Szülés után hat órán belül a szülésznő mobilizálja (mozgásra készteti) az anyukát, első sorban, hogy tudja elvégezni kis dolgát. Ez azért fontos, mert a húgyhólyag anatómiai szempontból a méh előtt helyezkedik el, és a teli húgyhólyag gátolja a méh összehúzódását, s ezáltal annak tisztulását a lochiáktól. A lochiák mint tudjuk abból a sebből erednek, melyet a méhlepény a méhfalról való leválása okoz.

Gyakorlatból tudom, hogy sok anyuka félelemmel indul neki az első kis szükségletnek. A hasi és medencealji izmok szülés után túlterheltek, sőt fájdalmasak is lehetnek. A külső és belső nemi szervek megduzzadnak, vagy sérültek is, s ez miatt félnek a vizelést kísérő égető, vágó vagy reszelő fájdalomtól.


Mit lehet tenni?


A szülést követő mobilizáció alkalmával próbáljon az anyuka a zuhany alatt vizeletet üríteni, így a higiéniát összekapcsolhatja a kis feladattal. Álljon a zuhany alatt, igyekezzen minél jobban elengedni magát, s izmait, koncentráljon a csobogó vízre, lélegezzen normálisan, spontán. Ha állva nem sikeres az „akció”, kipróbálhatja a guggolási testhelyzetet is. Második alternatív megoldásként üljön rá a toalettre, engedje meg a csapot, és ha a helyiség elrendezése megengedi, kezét tegye a folyó víz alá, az kiváltja a vizelési reakciót.

És ha minden igyekezet csődöt mond, az sem katasztrófa, ha a szülésznőnek kell megoldania a helyzetet. Maga az elképzelés fájdalmasabb és rosszabb, mint a valóság. A műveletre viszont mindenképp szükség van, ami csakis az anyuka hasznát szolgálja.


Az első széklet esete kicsit komplikáltabb. Vannak anyukák, akik szülés után „tipikus szorulásról“ sz ámolnak be.Mivel a bélrendszer elhelyezkedése terhesség alatt fokozatosan változik, addig a baba megszületése után hirtelen kúszik vissza. Ez viszont nem jelenti azt, hogy be is indul nyomban az emésztés. A szülést követő székletürítéssel járó problémák egy fajta tipikus reakció a stresszre, a környezetváltozásra, tehát a pszichika dolgozik. Ehhez még hozzájön a varrás esetleges széteséséből (ennek nagyon minimális az esélye) eredő félelem, és továbbá a fájdalom. Ha biztosra akar menni az anyuka, tartson oda a varráshoz betétet, amivel magára a varrásra kis mértékű nyomást fejt ki, így védi a gátat és a „nyomás” erejét jobbára a végbélre összpontosítja.

Az első széklet a szülés utáni 2. vagy 3. napon várható, sőt némely szakvélemény szerint még akkor is, ha a vajúdás során beöntésre is sor került. Ha nem így alakult, könnyítő megoldásként szolgál glicerin kúp felhelyezése. Ennek feladata ingerelni a végbelet és a feloldott glicerinnek köszönhetően a széklet állaga lágyabbá válik, s így könnyeben zajlik az ürítése.


Természetesen mindez sikerésségéhez szükség van a mobilizáció fokozatosságához is. Tehát minden nap odafigyelni a mozgásra is, minden nap egy-két percnél tovább sétálgatni a folyosón, amit egyéb teendők mellett "megengedhet" magának az anyuka. Abba, hogy az anyuka hogy tud helyrerázódni a szülést követő pár napban, fontos szerepet játszik a vajúdás és persze a szülés menete, milyensége.

Tags

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square