• Veress Anita

Mikor megfelelő az idő elvágni a köldökzsinórtA WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet kimondja, hogy a köldökzsínor korai elkötése nem tartozik az egyértelműen ajánlható praktikák közé a szülésnél. Hogy miért is nem jó ez annyira? Ebben az írásomban kifejtem. Egy dolgot bevezetésnek elmondok, hogy a legtöbb szülésnél mindjárt a szülés után elvágják...


Mi is az a köldökzsinór, és mire is szolgál?


A köldökzsinór összeköti a magzatot a méhlepénnyel, így jutnak el hozza vér útján az oxigén és a fontos tápanyagok az anyától. Két artéria (verőér) és egy véna (visszér) alkotja, amelyeket kocsonyásszerű szövet vesz körül. Az ér vezeti a babához az oxigéndús vért és a tápanyagokat, a deoxigenált (amiben már nincs oxigén) vért és az anyagcsere végtermékeit a két artéria szállítja vissza a méhlepénybe. Szülés után a köldökzsinórnak még pár percig van feladata, és az nem más, minthogy a pár percig tartó (míg természetes úton teljesen lepulzál 5 perc) pulzálás alatt ellátja az újszülöttet oxigénnal. Ebből is világos, hogy a köldökzsinór funkciója nem ér véget a baba első lélegzetvételével.


A baba a szülőcsatornán át való haladása folyamán a vér a méhlepénybe tolódik, ami miatt vérveszteség lép fel a baba testében. S a rutinszerűen végzett korai köldökzsinórelvágás következtében a babát jelentős mennyiségű saját vérétől fosztják meg. Ebben a méhlepény tud segíteni, ugyanis segít ellátni a babát oxigénnel, míg sor nem kerül az elválasztásra. Vannak szakmai vélemények, melyek ezt cáfolják, és nem tartják fontosnak hagyni lepulzálni a köldökzsinórt. Ők azt állítják, hogy a pulzálás idején a köldökzsinórból a babához eljutó vér mennyisége elenyésző, és hogy az csak súlyosbítja az ún. újszülött sárgaság lefolyását. Az egyébként egészséges újszülöttek 45-60 %-nál előfordul. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az ún. újszülötti sárgaság megelőzésében nagyon nagy szerepet játszik a gyakorti mellrehelyezés (azaz nem három óránként, hanem amikor a baba igényt tart rá), a sok bőrkontaktus, és a babák csupasz testének napfényen való napoztatása.


A köldökzsinór korai elvágása számos tanulmány szerint olyan komplikációkat okoz, mint a vérszegénység, azaz a vörösvérsejtek 50 %-kal való csökkenését, ami tehát arra vezethető vissza, hogy masszív mennyiségű vér marad a méhlepényben és a köldökzsinórban. És egy ilyen vérvszegénység következő komplikációkat idéz elő, mint pl. a központi idegrendszer zavara, ismétlődő fertőzések, az agy fejlődésével kapcsolatos problémák, az azzal összefüggő tanulási, szociális és érzelmi műküdés terén fellépő zavarok.

Ha a szüléskísérő túl korán ( hamarabb mint egy percen belül) végzi el ezt a műveletet, az a babának olyan, mintha elzárnánk tőle az oxigénforrást, amig ő nem kezd el önállóan lélegezni. El tudjuk képzelni, ha velünk, felnőtt ember történne ilyen? Az ilyen babáknak alacsonyak az Apgar értékeik, és sokszor segíteni kell nekik a lélegzésben. Ez szeparációhoz (a baba nincs az anyával szülés után) vezet, ami a továbbiakban nehezíti az anya-baba kapcsokat kiépítését, és az első mellrehelyezést.


Akkor mennyit kell vármi?


A WHO számos tanulmány alapján azt javasolja, hogy a köldökzsinórt 3 perccel szülés után kell elvágni. A változás szabad szemmel is látható. A vérrel teli köldökzsinór sötétlila és sodrott, a lepulzált, azaz üres köldökzsinór fehér színű és elernyedt állapotban van.

Komplikáció esetén, pl. köldökzsinór ruptúrája (mikor elhasad), az újszülöttet reszuszcitálni (újjáéleszteni) vagy stabilizálni kell, természetesen nem várjuk meg, míg a köldökzsinór magától lepulzál, és azonnal ellátjuk az újszülöttet.


Célom nem a riogatás volt, hanem hogy odafigyeljunk fontos dolgokra, hogy a szülésből ne vesszen ki a természetesség.


kép forrása: google.skLegújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square