• Veress Anita

Mikor kicsit tovább kell várni a nagy napra
Ebben az esetben a túlhordásról van szó. De mikortól beszélhetünk túlhordásról? A szülések 85-95 %-a a terhesség 38.- 42. hete között megy végbe. Túlhordásról akkor beszélünk, ha a kisbaba a szülési terminen kívül, 14 nappal később termin után születik meg. Ahhoz, hogy az orvos pontosan meg tudja határozni a szülési termint, és ne kerüljön sor téves elszámolásra, s hogy az miatt helytelenül túlhordottnak értékeljen egy terhességet, szükséges rendelkeznie az utolsó menstruáció pontos adataival. Ha azzal a kismama nem tud szolgálni, biztos támpontot nyújtanak a 13.héten, azaz az első screening során végzett ultrahangos vizsgálaton mért eredmények, ugyanis akkor a legkisebb a mérési hiba lehetősége.


Mikor feltételezhető a túlhordás?


- azokban az esetekben, amikor az utolsú négy hétben a méh nem produkál gyakorló fájásokat, azaz nem edzi magát. Ennek oka lehet az, hogy a kismama terhessége során hosszú ideig magnéziumot szedett, vagy, hogy a hormonrendszere nem kiegyensúlyozott, pl. pajzsmirigy zavaroknál, vagy sokáig kezelt ciklusoknál.


-valamilyen oknál fogva polyhydramnion lép fel, azaz sok a magzatvíz. Normál esetben a magzatvíz legnagyobb mennyisége a 38. hétben van, onnantól csökken. A szülési termin idején mennyisége 800-900 ml, de akár egy liter is. Léteznek nagy eltérések is, normális mennyiségnek számít 300-1500 ml közti mennyiség is.


- a baba nincs jó kapcsolatban a medencével. Viselkedése arra utal, hogy nem tudja megtalálni a helyes módját annak, hogy lesülyedjen a medence bejáratához, vagy valami gátolja őt ebben.


-a babának egészségügyi problémája van, amely méhen belül kompatibilis életével, de komoly nehézségeket okozhat méhen kívül.


A fenn említett esetekben feltételezhetjük a szülés lassabb tempójú beindulását. Ezek miatt viszont a kismamának még nem kell stresszelnie.


Mi várható?


Ha túlhordás feltételezhető, gyakoribbak az ellenőrzések a szülészorvosnál. Két naponta, vagy akár napi rendszerességgel hívja az orvos a kismamát ellenőrzésre.

Ilyenkor:


- belső vizsgálattal ellenőrzi a méhnyak állapotát,

-CTG vizsgálattal ellenőrzik a baba szívhangját és a méhtevékenységet (esetleges keménykedéseket, fájásokat), fontos megfigyelni, hogy a baba szívhangja összehúzódás alatt változik-e.

- ultrahangos vizsgálattal ellenőrzik a baba szívműködését, a magzatvíz mennyiségét, a méhlepény funkcióját, valamint a köldökzsinóron áthaladó tápanyagokat és vérellátást.


Ez azért szükséges, hogy időben elcsípjenek bárminemű változást, hiányosságot, problémát, ami a szülési termint meghaladva a magzat szerveinek öregedésével és a méhlepény csökkentett működöképességével (ugyanis ennek a szervnek korlátozott élettartama van) kapcsolatos.

Ezen felül kórházi megfigyelésre is beutalhatja a kismamát. Ez a terhesség 41., máshol 42. hetében történek. Intenzív megfiyelés alatt tartják a kismamát és a magzatot is. Azaz belső vizsgálatok, CTG, ultrahangos vizsgálatok követik egymást, majd tervezik a szülés beindítását. Ez indokolt túlhordás esetében helyen való.


A szülésbeindítás orvosi módszerei, és rizikói


Ez azt jelenti, hogy a méhtevékenységet, azaz a fájásokat gyógyszerek alkalmazásával idézik elő, ami nagy mértékű beavatkozást jelent a test természetes folyamataiba. A menet attól függ, milyen mértékben van a méhnyak felkészülve a szülésre. Ez alapján a szülés beindítható prosztaglandint tartalmazó tablettával, művi úton történő magzatburokrepesztéssel, azaz az orvos elengedi a magzatvizet, vagy szintetikus oxitocint tartalmazó infuzió beadásával. Mindezen orvosi beavatkozásoknál fenn áll a lehetőség nem előre várható komplikációk (a babánal oxigényhiány lép fel, fokozott stresszhelyzet a művileg beindított fájások miatt, kismamánaál az erősebb fájások miatt erősebb fájdalomérzet, magasabb fokú kimerülés, ami miatt nem tud hatékonyan nyomni, erős vérzés) előfordulására, s gyakran ezek miatt fogó használátahoz, vagy császármetszéshez folyamodnak. Ezért tanácsos ezeket a lépéseket a kismamával is megbeszélni, informálni őt, mi miért szükséges, és mivel jár. Ha a kismama bizonyos eljárásokkal nem ért egyet és nem adja beleegyezését, kórlapjában aláírásával tanúsítania kell azt.


A szülésbeinditás alternatív módszerei


A következő módszerek csakis akkor lesznek a testnek segítségül, ha az már felkészülve van a szülésre, azaz a méhnyak és a baba pozíciója szülésre érett, és probléma mentes volt a terhesség. Másik feltétel a szülési termin átvizsgálása. És nem utolsó sorban konzultáljon a kismama az orvosával erről.


A mellbimbók stimulációja:


- a kismama 1-2 percig dörzsöli a mellbimbót,

- utána 2-3 perc szünet következik, majd megismétli a folyamatot,

- ha fél órán belül kontrakció jelentkezik, a méh megérett a szülésre,

- közben figyelik a kicsi szívhangját, ha az rendben van fájás alatt, a méhlepény táplálja őt,

- ez a módszer 1-2 órán belül nagy valószínűséggel beindítja a méhetevékenységet, azaz beindul a szülés.


Beöntés:


- ártalmatlan, és hatásos módszer,

- szülésznő adja be, ezután a kismama a nap folyamán vegyen magához elegendő mennyiségű folyadékot,

- a meleg víz, ami a beöntés alapja, serkenti a bélmozgást, amire a méh izomzata erősebb összehúzódásokkal reagál.


Természetes prosztaglandinok:


- ezek a spermában találhatók meg,

- a spermában található ezen hormonok kontrakciókat stimulálnak,

- terhesség vége felé, ha kicsit rá kell segíteni, hogy induljon be a szülés, a kismama párjával még szentelhetnek egy kis időt ezen örömöknek, a babának ezzel nem ártanak,

- csakis akkor csinálják ezt, ha a nő teste és a baba készen állnak a szülésre.Kedves kismamák, mindez természetesen nem szent irás, ezzel nem az orvos munkáját szeretném felülvizsgálni, hisz ahhoz jogom nincs. Azonban azt fontosnak tartom, hogy a kismamát előre informálni kell az orvosi beavatkozásokról, és azok feltehető kockázatairól, és a lehetőségekhez mérten, ha a baba állapota úgy engedi, kicsit tovább várni. Adjuk meg minden babának az esélyt, hogy erőszakmentesen jöhessen a világra.források:


Ingeborg Stadelmann- Zdravé těhotenství a přirozený porod

Zuzana Štromerová, BSc. a kolektív- Porodní asistentkou krok za krokem

Martin Gregora, Miloš Veleminský ml.- Čekáme děťátko

MUDr. Vladimír Cupaník, CSc., doc. MUDr. Jozef Záhumesnký, PhD., a kolektív- Sprievodca tehotenstvom


kép forrása: google.sk

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square