• Veress Anita

A folsav fontossága terhesség alatt
Talán nem új keletű dolog, hogy folsav (folát) szedése ajánlott terhesség alatt (a 12. hétig), sőt már a tervezett családalapítás előtt három hónappal ajánlott elkezdeni szedni. Az orvossal való konzultáció után a kismama megtudhatja, milyet is használjon. Na de tisztában vagyunk az ajánlás miértjével is? Ez a poszt segít ebben.


A folsav vízben oldódó vitamin, amely szerepet tölt be a sejtosztódásban, főleg a vörösvérsejteknél és a gyorsnövekedésű szöveteknél. Egyike a B vitaminoknak. Nagyon fontos az agy, a koponya és a hátgerinc egészséges fejlődéséhez, legfőképp a terhesség első 10 hetében. Ezzel is csökkenthető az idegcső elzáródásának rendellenessége, amely annak helytelen elzáródása miatt alakul ki. Ez a hátgerinc, az agy és a koponya abnormalitását, azaz rendeellenességét eredményezi. Az idegcső elzáródására a terhesség első pár hetében kerül sor. Ezen szerepe miatt a folsav nélkülözhetetlen a terhesség kedvező lefolyásához.


A terhesség alatt megduplázódik a szükségessége, ezért fontos folsav tartalmú ételkiegészítőket szedni. A folsavhiány spontán magzatelhajtást, koraszülést, veleszületett fejlődési rendellenességet, a magzat visszamaradott növekedését és anémiát okozhat.


A folsav napi ajánlott mennyisége 400 mikrogramm. Nagyobb mennyiségben szedni (5mg) az epilepsziára kezelt kismamáknak kellene.


Az idegcső elzáródási rendellenesség (NTD) kialakulására nagyobb a kockázat, ha az előző terhességet már érte ilyen abnormalitás, vagy esetlegesen már fordult elő a családban. Ilyen esetekben nagyobb valószínűséggel ajánl az orvos nagyobb mennyiségű folsavat.


Természetesen a tabletta formában kapott folsav mellett fontos hangsúlyt tenni a táplákozásból nyert folsavra is. Zöldségek fogyasztása, mint a brokkoli, cukorborsó, rózsakel, bab, lencse, kukorica, paradicsom és a spenót természetes forrása a folsavnak. A húsok közül a marhahús, disznóhús, baromfi szolgál folsavval. Továbbá a teljeskiörlésű pékáru, a tojás, a tej is tartalmazza.


Szükségesnek tartom megjegyezni, hogy a folsav tablettás formájában és természetes formájában szedett mennyisége közt egyensúly legyen.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square