• Veress Anita

Szülőszoba kiválasztása
A WHO, azaz Egészségügyi Világszervezet szerint egy várandós nőnek fenn áll a lehetősége és joga, hogy szülőszobát válasszon. Azt és olyan szülőszobát, ami mellett alapos utánajárás, valamint információ-gyűjtés után döntött. Ha valakine fontos nemcsak a szülési tervezetben leírt elvárások, elképzelések, hanem az is, hogy azokat tiszteletben is tartsák és lehetőség szerint meg is valósítsák, akkor szánjon időt és energiát a szülőszoba kiválasztására.


Manapság már gyakorta foglalkoztatott téma a kismamákkal való bánásmód, a vajúdó-szülő nő jogai a szülőszobán, hogy helytelen pozíciókban szülnek, hogy sok a szintetixus oxitocin vajúdáskor, hogy rutinszerűen alkalmazzák a magzatvíz művi úton történő elfolyatását, stb. Ezért is eslősorban az elsődleges szempont a szülőszoba kiválasztásánál az legyen, milyen mértékben respektálják a nőt és a babát szüléskor. Tehát a nagy orvosi kapacitások, és speciális ellátás mellett talán nem elhanyagolható a humánus, azaz emberséges hozzáállás. További szempontként javasolható az is, hogy kérdezzen utána a kismama, hogy az adodt szülőszobán milyen mértékben hajlandóak akceptálni a kéréseit, természetesen nem kérve a lehetetlent. Egy kórházban is lehet háborítatlanul szülni, viszont bizonyos esetekben a rendszer nem enged.


Az adodt szülőszoba internetes portálján is sok információt gyűtjhet össze a kismama szüléskor alkalmazott beavatkozásokról, azok gyakoriságáról, és azokról, melyeket lehetséges visszautasítani. Természetesen sosem garantált, hogy minden az elképzelések, vagy a leírt szülési tervezet szerint történik, mivel minden szülés más. Ezen kívül nagy szerepet játszik az is, hogy maga a kismama mennyire felkészült. És ez alatt nemcsak a szülésfelkészítő tanfolyam látogatását értem. Hanem azt is, mennyire tudja azt élesben praktizálni, és nem hadja, hogy a fájdalmak eluralkodjanak felette.


Milyen szempontok szerint mérlegelhet a kismama

Távolság

Néhány kismamának mérvadó, hogy a szülőszba milyen távolságra van lakhelyüktől. Nem akarnak kilómétereket utazni, ráadásul egy aktív méhtevékneység mellett nem kellemes a hosszas utazás.


Fájdalomcsillapítási módszerek


Vegyük sorba az alternatív, azaz gyógyszermentes fájdalomcsillapítási lehetőségeket, valamint azokat is, melyek gyógyszer beadásával zajlanak. Például mik a feltételei az epidurális fájdalomcsillapításnak, valamint milyen körülmények között adják be azt.


Folyadékbevitel, kísérő személy jelenléte


Ma már egyre több kismama tudatosabb, és még terhessége alatt informálódik, részletekről is. Ilyen például, hogy vehetnek e magukhoz folyadékot vajúdáskor, vagy nem, és kísérő személy jelenlétének körülményeiről is lehet tudakozódni a szülőszoba vezető szerepben lévő kompetenseitől.

Rooming-in

Ez azt jelenti, hogy szülés (császármetszéskor kicsit más helyzet. Ott az újszülöttes nővér viszi az anyához a kicsit, mivel ő még az intezív ellátásban részesül) után anya és kisbabája folyamatosan együtt vannak. Ez (is) egyrészt támogatja és segíti az anya-gyermek kapcsolat kialakulását, önbizalmat ad az anyának, hogy képes gondoskodni újszülött babájáról, valamint a szoptatás minél többszöri gyakorlását. Erről is ajánlatos képben lenni, hogy ne érje a kismamát meglepetés. Sőt a rooming-in már a szülőszobán kezdődik, mikor is a baba az anya mellkasán pihen egészen addig (de legfeljebb a szülést követő első órát), amíg ő még két órás megfigyelés alatt áll, a szülőboxban a szülőágyon. Ez az aranyóra.

A szülőszoba felszereltsége

Bizonyos komplikációk esetén, mikor az adodt kórház már-felszereltség híjján- nem képes ellátni az újszülöttet, speciális kórházba kell szállítani a kisbabát, ahol speciális helyzetekre szakosododt orvosok és nővérek gondoskodnak róla. Ezt akkor jó figyelembe venni, mikor már maga a terhesség is rizikós (kockázati tényezők léptek fel), és így adodt esetben a baba közelében lehet.

Szoptatás támogatása

Megéri azt is előre megtudakolni, milyen mértékű a szoptatás támogatása. Hogy van-e laktációs szaktanácsadója a kórháznak, hogy a szoptatásról a személyzet minden tagja egyöntetűen iskoláztatva van-e, vagy hogy milyen gyakorisággal alkalmaznak egy-egy kezdeti szoptatási nehézség kezelésénél tápszert, cumisüveget, vagy más nem alternatív eszközt.

Továbbá:

-nemcsak fizikai biztonságban, de pszichikai szempontból is biztonságban érzi e magát a kismama,

- egyéni, érzékeny hozzáállás az anya és a kisbaba szükségletei iránt,

- a természetes, háborítatlan szülés, és születés támogatása,

- a testhelyzetek váltogatása, a vajúdás, és szülés alatt is, CTG vizsgálat végzése során is, mozgásban nem korlátozni lehetőségek szerint akkor sem a kismamát, ha infúziós terápiára van szükség (szintetikus oxitocin adagolása),


- nem erőltetni a rutinszerűen végzett eljárásokat, vagy gyógyszereket, úgy kísérni és támogatni a szülést, hogy ezekre ne legyen szükség,


- támogatni a kismamát a természetes fájdalomcsillapítási módszerek használatában, pl. meleg zuhany, testhelyzet változtatás, légzés technikák, masszázs, aromaterápia,


- lehetőséget adni indokolatlan orvosi beavatkozások (főként szülésgyorsítás céljából) nélküli szülésre, pl. magzatvíz-elfolyatás, gátmetszés, szintetikus oxitocin beadása, a köldök zsinór azonnal ielszorítása, rutinszerűen gyógyszerezett harmadik szülési fázis (mikor megszületik a méhlepény), a korai bőrkontaktus hiánya a szülés után (aranyóra),


- azonnali mellrehelyezés császármetszést követően , mellrehelyezés körüli segítségnyújtás még a műtőben, illetve az anya intenzív osztályra való áthelyezése után,


- szoptatás és a folyamatos anya-gyermek kapcsolat támogatása szülés után, illetve a kórházi bentlét egész ideje alatt,


- a szeparáció megakadályozása, és bizonyos nem alternatív eszközök használata a szoptatási technika kialakulásának rovására ( cumisüveg, dudli, mellkalap, fecskendő)Sikeres szülőszoba kiválasztást kívánok!

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square