• Veress Anita

Etika a nőgyógyászatban és a szülészetben

Ez az orvosi szakterület a női betegségek kezelésére irányul, éppen ezért a figyelmének a középpontjában az egyes fejlődési szakaszokban lévő nő áll. Egy nő számos szerepet tölt be a családban és a társadalomban egyaránt, és az egyik ilyen az anyai szerepe. Ezért a nőgyógyászati betegségek a testi és lelki dimenzión kívül szociális téren is kihat.


Az egyén, és annak intimitásának védelme az orvosi vizsgálatok, diagnosztikai, kezelési eljárások során természetes dolognak kellene lennie az adott létesítmény és egészségügyi személyzet számára. Egy érzékeny ügyről van szó, amely nemcsak a nő pszichikájára van hatással, hanem bármilyen folyamat sikeres kimenetelére is. Az nincs összhangban az etikával, ha a nő intim testrészei bizonyos vizsgálatok során a szükségesnél jobban fel vannak fedve, és az sem, ha több személy van jelen a páciens beleegyezése nélkül.

A gyakorlatban elég sokszor találkozunk azzal, hogy a nőgyógyászati osztályon a vizitek több orvos jelenlétével zajlanak, de vegyük akár a szüléseket is, ahol tanítás, az orvostanhallgatók irányítása folyik. Ez mind ebben a témában érzékeny kérdéseket vetnek fel. A páciensek egészségügyi állapotával kapcsolatos adatok titokban tartása szintúgy specifikus, mert intim jellegű adatokról van szó, melyek terméketlenség, spontán vetélés, vagy művi úton történő magzatelhajtás, szülés kérdéskörökkel függenek össze.


A páciensnek, tehát a nőnek szülés, vagy más helyzetben intim környezetet kell kialakítani, hogy mikor testét felfedi, tiszteletben maradjon az intimitásra való joga. Az egészségügyi dolgozók felé irányuló bizalom azzal is épül, ha maga az egészségügyi dolgozó minden helyzetben szakmai és etikai szemszögből professzionálisan viselkedik. A szexualitás az emberek erkölcsi értékeinek, egészséges szülőségének és reproduktív egészségének része.Forrás: Zdravotnícka etika, Katarína Kopecká, Magdaléna Korcová a kolektívLegújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square