• Veress Anita

Hátfájdalmak kezelése terhesség alatt
Mondanom sem kell, vagy talán írnom sem kell, hogy szinte minden kismama tapasztalt hátfájdalmakat terhessége alatt. Ki enyhébben, ki nagyon. Elsősorban, ha megvilágosítjuk a probléma okát, könnyebb elfogadni és tenni is érte, hogy hogyan fájjon kevésbé, vagy akár el is múljon.


A terhesség alatti hátfájdalom megjelenését nagyrészben a méh és a magzat nővekedő súlya okozta teher idézi elő, a súlypont áthelyeződik a kismama hátára, így az kissé hátra hajlik, míg a pocak előre húz, azaz a testtartás megváltozik. Ebből kifolyólag a hátizmok egyre nagyobb megterhelésnek vannak kitéve. Továbbá az idegvégződésekre kifejtődő nyomás is okozhat hátfájdalmat.


Amit tehetünk, hogy odafigyelünk testtartásunkra ( a gerinc és a nyak egyenesen, egy vonalban, a medencét kissé magunk alá húzni, vállakat nem előre lógatni), illetve célirányosan végzett gyakorlatokkal erősítjük a hát izmait.


Hogyan csillapíthajtuk a hátfájdalmakat:


- terhes masszázszsal,

- terhes jógával - a gyakorlatok hozzájárulnak ahhoz, hogy relaxálja de egyben erősíti is az izmokat,

- kismama pilatesszel- az izmokl erősítésén kívül elsajátítható a helyes testtartás is,

- úszással - a terhesség egész ideje alatt nagyon jó mozgásfajta, minden izmot átmozgat, és a vízben való lebegés súlytalanságérzést ad,

- súlyok emelésekor odafigyelni a helyes testtartásra, a térdek behajlítva és igyekezni a hátat egyenes vonalban tartani,

-ülő munkánál a hátat kitámasztani, illetve ha szükségesnek érzi a kismama, alátámasztani a medencét,

- figyelni a folyadékbevitelre, ajánlott a napi 2 liter,

- megfelelő lábbelit hordani - biztosan hízelgő, mikor dícsérik ízlését, és szeret magassarkú lábbeliket hordani, viszont azzal nem tesz jót a hátának. Itt a hétköznapokra gondolok elsősorban, mikor sokszor huzamos ideig van a lábán magassarkú a kismamának. Ezek a cipők fokozzák a hát meggörbülését és nyomást fejtődik ki. Így a test teljes súlya a gerinc alsó részére és a csípő izületekre helyeződik.


Bizonyos fájdalamakat, illetve panaszokat nem tudunk elkerülni, de megtehetünk mindent annak érdekében, hogy jobb legyen.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square