• Veress Anita

Bonding és bababarát kórház

A bonding, azaz a szülést követő korai bőrkontaktus, és utána is hetek, hónapok során, egy olyan természetes folyamat, amely tudományos alapokon fekvő szükséglet az anya-baba kettősnek. Ebből kifolyólag része kell, hogy legyen egy természetes, hüvelyi úton történő szülésnek. Na de, mikor természetes egy szülés?

Mi is az a bonding?

Az ún. aranyóra, azaz a szülést követő 1 vagy 2 óra, hihetetlenül fontos az anya-gyermek kapcsolat számára. Így van alkalmuk azonnal elkezdeni az ismerkedést. Azzal, hogy a csupasz, magzatvizes, mazos újszülöttet az anya csupasz mellkasára helyezik, erősíti a nőt anyai szerepében. Könnyebben zajlik az egymásra hangólódás, a későbbiekben jobban megérti a baba által adott jeleket, és máshogy viszonyul a babához, ha ő sírással fejezi ki mit szeretne.

Ha az anya császármetszés miatt teljes altatásban van, a bőrkontaktus így is kivitelezhető. Ebben az esetben az apa kap fontos szerepet.

Az aranyóra pozitív hatásai az anyára nézve

Szülés után a nő szervezetében nagy hormonváltozások mennek végbe. Megnövekszik az oxitocín nevű hormon termelődése, amely, egyebeken kívül, felelős az agy egyes központjainak működéséért is. Az anyát nyugalommal árasztja el, felélinkíti benne az érzékenységet és a szeretetet, melyet teljes mértékben a baba felé irányít.

Az újszülött egy kis idő elteltével kúszni kezd az anyamell felé. Ilyenkor lábainak mozgásával masszírozza az anya hasát, ami stimulálja a méhet intenzívebb összehúzódásokra Ez elősegíti a méhlepény hamarabbi leválását és csökkenti a vérveszteséget is. A baba tovább halad a mell felé, ujjacskáival a tájékozódás során stimuláljí a mellbimbókat, továbbá oxitocín termelődik, ami segíti a szülést követő első szoptatást és a laktációt.

Az anya először csak az újjbegyeivel simogassa a babát, majd ahogy egyre erősebben érzi őt, egész kezével is. Ez erősíti az anyai érzéseket és a képességét a későbbiekben, hogy képes őt megnyugtatni.

Azok az anyák, akiknek nem volt lehetőségük megélni a szülést követő korai bőrkontaktust, azaz az aranyórát, az elkövetkezendő időszakot szorongósabban élhetik meg. Félnek babájukat megfogni, vagy más kezeibe adni, szoptatási nehézségeket tapasztalhatnak, nehézkesebben tudják megnyugtatni, elcsendesíteni gyermekeküket, és gondjaik támadhatnak a baba szükségeleteinek felismerésében. Tanácstalanság, a kudarcott vallottam érzése halmozódik fel bennük, mely állapot a szigorú önértékelés és a nem elegendő támogatás következményeként jelenik meg.Ha szülés után elmaradt az aranyóra, igyekezni azt pótolni, minél hamarabb, és olyan gyakorisággal ahogy csak lehetőség nyíik rá.Az aranyóra pozitív hatásai a babára nézve

A baba szülés után, egy kis idő elteltével megnyugszik az anya mellkasán, teljes biztonságban érzi magát. Érzékeli az anya szívverését, ismerkedik vele, keresi az arcát. Kis idő elteltével ösztönösen viselkedik, mozdulataival, melyek minden újszülöttnél kódolva vannak, ösztönösen keresni kezdi az anyamellet, a mellbimbót, amelynek ugyanolyan az illata, mint a magzatvíznek. Ezért is nem érdemes megtörölni az újszülöttet szülés után. Az első, spontán mellrehelyezés, azaz, amikor a baba saját maga találja meg a mellbimbót és csatlakozik rá, erősíti és segíti a baba szopó reflexét és az anyánál stimulálja a laktációt, azaz a tejtermelődést.

10 lépés a bababarát kórházért

Ezek a lépések, követelmények az anyáról és annak gyermekéről való gondoskodás javítására irányulnak a legfontosabb életszakaszukban, ami nem más, mint a terhesség és a szülési utáni adaptáció a baba első évében.

  • Minden egészségügyi dolgozó rendelkezve kellene hogy legyen latktációs, azaz szoptatási program koncepciójával, amely az egészségügyi intézményben érvényes.

  • Ennek a koncepciónak teljeskörű betartásának érdekében nélkülözhetetlen, hogy az egészségügyi dolgozók alaposan tájékoztatva, iskoláztatva legyenek a szoptatás jelentőségéről.

  • Minden terhes nőnek tájékoztatva kellene lennie az anyatej előnyeiről és a szoptatás erősségeiről.

  • Az anyák megfeleő instrukciókkal kell hogy ellátva legyenek a helyes szoptatási technikáról, és arról is, miként tudják megtartani a tejtermelődést, ha átmenetileg elkülönítve vannak babájaiktól.

  • Szoptatott újszülötteknek ne adjanak más forrásból származó táplálékot az anyatejen kívül. Kivételt képeznek az orvosi indikációk.

  • Az anyákat és az újszülötteket nem kellene szeparálni, elkülöníteni egymástól. Rooming-in rendszer szükséges, azaz anya és gyereke éjjel-nappal együtt van egy szobában, de akár egy ágyban is.

  • A babát saját szükségletei szerinte kellene szoptatni, tehát, akkor amikor ő azt jelzi.

  • Szoptatott gyereknek nem kellene adni mellhelyetesítő használati eszközöket, mint pl. cumisöveg, dudli.

  • Szükséges támogatni szoptatástámogató csoportok alapítását, melyek segítik a szoptatást. Ajánlani az anyáknak, hogy a kórházból való hazamenetel után keressenek fel ilyen jellegű intézményeket, csoportokat.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square