• Veress Anita

Plusz kilók terhesség alatt

A terhesség végképp nem az az időszak, mikor egy nőnek diétáznia kellene. Ne ekkor oldja a kismama az alakjával kapcsolatos problémáit, ahogy az sem helyes, ha gyakori túlevésre kerül sor. A magzat a növekedéséhez szükséges tápanyagot és vitaminokat az anyától szerzi, s így, ha ő fejetlen táplálkozásba, vagy diétába kezd, annak negatív utóhatásai lesznek. Ezért, ha a kismama tartalékai elfogynak, a magzatnak fontos anyagok fognak hiányozni. Másrészről a terhesség alatti súlygyarapodást sem szabad túlzásba vinni. Igen, ebben az esetben tartsuk szem előtt azt a bizonyos arany középutat!

Természetesen néha nehéz ellent mondani a bűnös ételeknek, de igyekezzünk, sőt, ha lehet, kerüljük a zsíros, olajos, alacsony tápértékkel rendelkező ételek fogyasztását. Hangsúly a kiegyensúlyozott étrenden van. Várandósság idején a kalória bevitelt emeljük 300 kalóriával, nem ajánlott az ennél több. Egyes étkezések duplaadagja teljesen értelmetlen. Attól nem lesz jobb nemcsak a babának, de az anyának sem.

A javasolt súlygyarapodás terhesség alatt szoros összefüggésben van a terhesség előtti testtömeggel. Segítségünkre van a BMI index mérőszám, azaz, amikor a testtömeget (kilogrammban) elosztják a magasság (méterben) négyzetével. Ha az így kiszámolt érték alacsonyabb, mint 19,8 a súlygyarapodás legyen 12,5-18 kg között, ha a BMI index 19,8-26 között van, a súlygyarapodás ne haladja meg 11,5-16 közötti kg-ot, s végül, ha az érték magasabb 26-nál, akkor 7-11 kg között ajánlatos felszedni. Egy egészséges nőnek egy problémamentes terhességkor egy magzattal 9-12 kg között ajánlott felszednie. Ebből egy harmad esik a babára, a súly többi része szétoszlik a méhlepényen, a magzatvízen, a megnagyobbodott méhen és melleken, valamint a megnövekedett vértérfogaton a testben, illetve a bennrekedt fennmaradt folyadékon.

Minden esetben fontos, hogy a súlygyarapodás fokozatos tempóval haladjon. Túl sokat egyszerre rövid időn belül, valamint keveset hosszú idő alatt felszedni egyaránt nem jó. Az első trimeszterben, tekintettel a gyakori émelygésekre, étvágytalanságra, hányingerre mérsékelt a súlygyarapodás, sőt néha veszítenek is a kismamák testtömegükből, melyet természetesen az állapotok rendeződése után pótolnak. Általánosságban véve egy kiló plusz a normális. A második trimeszterben, mikor is a kismama már fizikailag is jobban érzni magát, a súlygyarapodás felgyorsul. Ez 0,5 kg-ot tesz heti szinten, kb. 5-6 kg-ot összesen. A harmadik trimeszter során a súlygyarapodás ismételten mérsékelten lassabb tempóra vált, ami 0,2-0,5 kg-t jelent hetente, összesen 4-6 kg-t.

A súlygyarapodás igenis kihat a terhességre, pozitívan és negatívan is. Ha túl kevés a testtömeg gyarapodása, az fokozza a koraszülés kockázatát, alacsony testtömegű újszülött születését, s ezzel együtt okozhatja annak érettlenségét, valamint károsodását. Túl nagy súlygyarapodás esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kismamánál kialakul a preeklampszia, terhességi magas vérnyomás (sőt még nagyobb az esély rá, ha már terhesség előtt vérnyomás problémákkal küzd a kismama), terhességi cukorbetegség, hátfájdalmak (normális testsúlyú kismamánál is előfordulhat a helytelen testtartás következményeképpen), visszerek, túlzott fáradtság és sekély levegő vétel, szülésnél pedig komplikációk léphetnek fel, valamint a gyermekágyi időszakban nehezebb a felépülés.


A kismama tegyen azért, hogy súlygyarapodása egyensúlyban legyen. Végezzen rendszeresen, pszichikai és fizikai megterhelhetőségéhez képest mozgásfajtát, valamint vezessen kiegyensúlyozott étrendet. Ha mindezek ellenére is hirtelen nagy súlygyarapodást tapasztal (második trimeszterben heti 1,5 kg-ot, a harmadik trimeszterben pedig heti 1 kg-ot), konzultáljon orvosával. Ha ezen felül vérnyomás problémák merültek fel, és megdagadtak az alsó végtagok(is), a méhlepény működésében és a baba tápanyagellátásában zavarok léphetnek fel.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square