• Veress Anita

Tényezők, melyek befolyásolják a fájdalmat


Tanácsadásaim során mindig elmondom, hogy a kontrakció, a szülési fájás az egyetlen olyan fájdalom, aminek értelme is van, amit fiziológiásnak tekintünk. A kontrakciók által nyitódik ki a méhszáj, tehát nélkülük nem beszélhetünk aktív tágulásról. Ha nem tágul ki a méhnyak a szükséges 10 cm-re, nem mehetünk szülni, és ugye szülés nélkül nem hagyhatjuk el a szülőszobát a világ legszebb kisbabájával. :-)


Több olyan tényező létezik, melyek befolyásolják a vajúdó kismamát a fájdalom megélésében. Ezeket felosztjuk fizikai és pszichoszociális tényezőkre. A fizikai tényezők nem mást, mint a:


- fájdalomküszöb - ez az érzékelés legalacsonyabb intenzitását jelöli, hogy az ember mit érez fájdalmasnak. A fájdalomküszöb állandó és egyes feltételek mellett csak kis mértékben változik.

- a fájdalom toleranciája - ez azt jelenti, hogy mi az a fájdalom, amit az ember még képes elviselni. Ez befolyásolható és változatos.

- maga a szülés intenzitása- a másodszor és többetszer szülő nők, akiknek szülése az első szülő nőkétől rövidebb, a méhösszehúzódásokat fájdalmasabbnak, intenzívebbnek és gyakoribbnak élik meg, és hevesebb jelleggel indul meg a méhtevékenység is.

- fáradtság, kimerültség- ezek a tényezők hatással vannak a fájdalom toleranciájára, rontanak rajta, és kevésbé képes a vajúdó nő "együtt működni" a fájdalommal.

- a magzat pozíciója és ráfekvése a méhnyakra- ha a magzat vezető testrészének a méhnyakra való ránehezedése atipikus (a tipikustól eltérő), vagy abnormális (a normálistól eltérő) pozícióban van, az a méhnyak nehézkesebb tágulását okozza, valamint a magzat a szülő utakhoz való nehézkesebb lejutását eredményezi.

- orvosi beavatkozások, folyamatok- Ide soroljuk azt is, ha a kismamát gátolják mozgásában, a vajúdási pozíciók váltogatásában. Továbbá a burokrepesztést, tehát azt, amikor az "orvos elengedi a vizet". Ez a művelet erősebb kontrakciókat eredményez. Ezen kívül ide tartozik infúzió aplikálása, kanül bevezetése az érbe, gátmetszés. Az orvosi beavatkozások kapcsán fontos megjegyezni, hogy csakis akkor végezzük el, ha szükséges. Ha erkerülhetetlen, elvégzése előtt a kismamát érthető módon informálni kell. Ez azért szükséges, hogy a kismama megértse, hogy az adott beavatkozás miért és hogyan támogatja a szülés folyamatát.


Következzenek a pszichoszociális tényezők:


- kultúra- befolyásolja a szülésről alkotott véleményt.

- kételyek és félelmek- gátolják a kismamát az ellazulásban, hasznos tudni és alkalmazni a relaxációs és légzési technikákat. Ezek alapját képezik a szülésre való felkészülésnek.

- információközlés- ha a kismama megfelelő képpen van tájékoztatva a szülés menetéről, a lehetséges orvosi beavatkozásokról és azok várható kihatásaikról, akkor az csökkenti a félelemérzetet.

- előző tapasztalatok- sok esetben "segítségül" vannak az előző szülésnél megélt negatív érzések is, miben változtasson a kismama, hogy a következő szülést már pozitívabban élje meg.

- a szülésre való felkészülés mértéke- a szülésfelkészítők célja fizikailag és pszichikailag felkészíteni a kismamát a vajúdásra, szülésre. Az információátadáson kívül fontos szempont növelni a kismama önbizalmát és minimalizálni félelmeit a szüléssel kapcsolatban.

- a környezete támogtása- kísérő személy szerepe vajúdáskor, szüléskor, aki lehet a partner, barátnő, nagymama, dúla.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square