Fitten szülés után

May 22, 2019

 

 

Terhesség alatt és szülés után egy női szervezet nagy megterhelésnek van kitéve. Idő kell  a regenerálódáshoz. A testmozgás nagy mértékben hozzájárul, hogy a nő megerősödjön, fizikailag és lelkileg is jól érezze magát. A gyakorlatok végzésekor figyeljen és hallgasson a teste jelzéseire. Ne kezdjen rögtön a nehéz gyakorlatokkal, az elején szükséges előszőr erősíteni a medencefenék izmait, valamint a hasizmot, könnyű gimnasztikai gyakorlatokkal kezdje, majd idővel jöhetnek az erősítő és kondi gyakorlatok.  Az anyukának nem szabad túlhajszolnia magát, mert azzal csak kedvét veszi, fokozatosan kell növelni a torna hosszát és a gyakorlatok erősségét is. Szülés utáni történő hormonváltozások hajlamosabbá teszi a nő testét sérülésekre. Fontos az is, hogy kényelmes ruházatot viseljen az anyuka, végezzen bemelegítő gyakorlatokat, biztosítson folyadékot, és ne terhejle  magát, tehát a testmozgás fajtája feleljen meg az anya egészségügyi állapotának. Gyermekágyi időszakban kerüljük a rázkódással és ugrálással összekötött gyakorlatokat. 

A testmozgás az egészségre való, valamint esztétikai hatásain kívül az anyuka lelki egészségének is jót tesz, mivel endorfinok termelődésének és hatásának köszönhetően javítja a hangulatát és lelki jóllétet eredményez. 

Edzeni szoptatást követően javallot, esetleges diszkomfortérzet elkerülése érdekében, amit a telt mellekkel történő mozgás okoz. 

 

A testmozgásnak számos jótékony hatása van, amivel megelőzhetőek a szülés utáni problémák:

 

- hátfájdalmak, 

- spontán vizeletvesztés, méh-és hüvelysüllyedés ( a medencealji izmok erősítésére irányuló gyakorlatoknak köszönhetően), napi 3-5 alkalommal végezni, ez segít a nőnek csökkenteni az ezen a területen érzett diszkomfortérzetet, mivel javítja a vérkeringést a gát területén és csökkenti a duzzanatot. 

- erősíti a végtagok izmait, 

- serkenti a vérkeringést, ezáltal megelőzően hat a trombozisok kialakulásában, 

-gyorsítja a méh összehúzódását és segíti a méh helyes elhelyezkedését a medencében, 

- fokozza a testi és lelki kondíciót, 

- megújítja az izomerőt, 

- levezeti a szorongást és a stresszt, 

- segít a szülés utáni depresszióból való felépülésben,

- zsírégető hatásával formálja a női testet szülés után.

 

Császármetszés esetén a testmozgással később ajánlatos kezdeni, előre konzultáljon orvosával milyen fajta mozgást végezhet.

 

 

 

 

 

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Legújabb cikkek

April 27, 2020

March 3, 2020

Please reload

Arhívum
Please reload

Kövess
  • Facebook Basic Square