• Veress Anita

Fitten szülés utánTerhesség alatt és szülés után egy női szervezet nagy megterhelésnek van kitéve. Idő kell a regenerálódáshoz. A testmozgás nagy mértékben hozzájárul, hogy a nő megerősödjön, fizikailag és lelkileg is jól érezze magát. A gyakorlatok végzésekor figyeljen és hallgasson a teste jelzéseire. Ne kezdjen rögtön a nehéz gyakorlatokkal, az elején szükséges előszőr erősíteni a medencefenék izmait, valamint a hasizmot, könnyű gimnasztikai gyakorlatokkal kezdje, majd idővel jöhetnek az erősítő és kondi gyakorlatok. Az anyukának nem szabad túlhajszolnia magát, mert azzal csak kedvét veszi, fokozatosan kell növelni a torna hosszát és a gyakorlatok erősségét is. Szülés utáni történő hormonváltozások hajlamosabbá teszi a nő testét sérülésekre. Fontos az is, hogy kényelmes ruházatot viseljen az anyuka, végezzen bemelegítő gyakorlatokat, biztosítson folyadékot, és ne terhejle magát, tehát a testmozgás fajtája feleljen meg az anya egészségügyi állapotának. Gyermekágyi időszakban kerüljük a rázkódással és ugrálással összekötött gyakorlatokat.

A testmozgás az egészségre való, valamint esztétikai hatásain kívül az anyuka lelki egészségének is jót tesz, mivel endorfinok termelődésének és hatásának köszönhetően javítja a hangulatát és lelki jóllétet eredményez.

Edzeni szoptatást követően javallot, esetleges diszkomfortérzet elkerülése érdekében, amit a telt mellekkel történő mozgás okoz.


A testmozgásnak számos jótékony hatása van, amivel megelőzhetőek a szülés utáni problémák:


- hátfájdalmak,

- spontán vizeletvesztés, méh-és hüvelysüllyedés ( a medencealji izmok erősítésére irányuló gyakorlatoknak köszönhetően), napi 3-5 alkalommal végezni, ez segít a nőnek csökkenteni az ezen a területen érzett diszkomfortérzetet, mivel javítja a vérkeringést a gát területén és csökkenti a duzzanatot.

- erősíti a végtagok izmait,

- serkenti a vérkeringést, ezáltal megelőzően hat a trombozisok kialakulásában,

-gyorsítja a méh összehúzódását és segíti a méh helyes elhelyezkedését a medencében,

- fokozza a testi és lelki kondíciót,

- megújítja az izomerőt,

- levezeti a szorongást és a stresszt,

- segít a szülés utáni depresszióból való felépülésben,

- zsírégető hatásával formálja a női testet szülés után.


Császármetszés esetén a testmozgással később ajánlatos kezdeni, előre konzultáljon orvosával milyen fajta mozgást végezhet.

Tags

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square