• Veress Anita

Veleszületett rendellenességBiztosan kijelenthetem, hogy ez az a szókapcsolat, amit SENKI nem szeret hallanni a terhességével kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy ki mit szertne, fiút vagy lányt, az egyöntetű válasz, hogy egészséges legyen. Nekünk, szakembereknek is ez az elsődleges, akik valamilyen módon e szakterületen tevékenykedünk. Ezért is szükséges nemcsak meghallgatni, de az orvos, szülésznő tanácsait meg is fogadni. Ugyanis léteznek kockázati, sőt vészelyeztető tényezők a terhességre nézve. Nem szeretnék rijógatni senkit, de lényeges tudni ezekről a tényezőkről, valamint kerülni is őket.


A rendellenességek nagyrészében lehetséges kihordani a kisbabát, és az adott rendellenességget a szülés után kezelni. Azonban a terhesség lefolyását olyan egészségügyi központokban figyelik, ahol kellőképp tapasztalatok birtokában lehetővé tudják tenni az adekvát ellátást, mind a kismama, mind a magzat számára. A magzat nagyon kedvezőtlen állapota esetén a szülőknek felkínálják a terhesség lezárását, vesztés előidézése formájában. Az ilyen döntés nagyon nehéz! Ezért nem kell azonnali választ adni. Terhesség-megszakítást a magzat egészségügyi állapota miatt a terhesség 24. hetéig lehet elvégezni. Később már szülésről lenne szó.


Vizsgálatok együttese áll rendelkezésre, hogy időben kiszűrjék a magzat károsodását, genetikai rendellenességeket, vészelyeztető életstílus miatt kialakult rendellenességeket a terhesség alatt. Ezeket a prenatális diagnosztika foglalja magában, tehát a rendszeres terhesgondozási látogatás a szülész-nőgyógyászunál. Hát ezért is fontos rendszeresen orvoshoz járni kismamaként.


A fogamzás utáni hatodik-nyolcadik napon a megtermékenyített petesejt a petevezetéken keresztül a méh felé veszi az irányt, hogy megtörténhessen annak beágyazódása a méhfalba. Ez az a időszak, amikor még képes ellenállni az anya szervezetét érő támadásokra, és kicsi a károsodás esélye. Genetikai hiba, vagy erős külső hatás képes arra, hogy károsodás alakuljon ki. Az organogenézis, tehát a szervképződés időszakában-ami a beágyazódástól, 6.-8. nap, az első trimeszter vége közti időszak- a legkritikusabb idő a rendellenességek kialakulására. A harmadik hónap után a károsodás esélye nagy mértékben csökken. Innentől a magzat növekedése, központi idegrendszere, vagy az emésztőrendszere sérülhet.

Ha a károsodás nem volt olyan mértékű és az osztódási folyamatban lévő csírasejtek képesek teljes mértékben helyetesíteni a sérült sejteket, a terhesség tovább folytatódik, károsodás nélkül. Ez a természettől adódó védekezőképesség azonban csak a terhesség 17.napjáig él, utána már nem. Az említett 17. napig, ha kedvezőtlen hatás érte a fejlődő csíra sejtjeinek nagy részét, annak elhalására, vagy vesztésre kerül sor.


A káros, kedvezőtlen, veszélyeztető hatások közé tartozik a:


- dohányzás- az aktív és passzív dohányzás is káros terhesség alatt, ezért kerüljük a dohányfüstös helyeket. A dohányzás nagy mértékben növeli a spontán vetélés kockázatát az első hetekben, későbbiekben pedig hozzájárul a baba visszamaradodt méhenbelüli növekedéséhez. Azok a gyerekek, akiknek édesanyjuk a terhessége alatt dohányzott veszélyeztettebbek bölcsőhalállal, könnyű agyi diszfunkcióval, összpontosítási és viselkedésbeli zavarokkal.


- alkoholfogyasztás- Az alkohol a terhesség korai szakaszában a legkárosabb, szintúgy növeli a spontán vetélés veszélyét és zavart okoz a magzat méhenbelüli fejlődésében, amit fetális alkohol szindrómaként ismerünk.


- droghasználat- A drogok szintén vetélést, magzati növekedési nehézségeket, veleszületett rendellenességeket, az újszülött számára egészségügyi problémákat okoz. Az anyára nézve is problémát okoz. Érbe történő aplikálásnál C típusú sárgaságot és HIV fertőzést okoz.


- gyógyszerek szedése- Ha a kismama a terhessége előtt hosszútávú gyógyszeres kezelés alatt állt, folytathatja tovább, de csakis akkor, ha konzultált szakorvossal, aki dönt arról, melyik gyógyszer szedhető, és helyetesíteni olyanokkal, melyek nem károsak a magzat számára. Gógyszerek szedését mindig konzultálja le előre orvosával.


- fertőzések- Ide soroljuk a toxoplazmózist (károsítja a még meg nem született gyerek agyát és látását, a macskákkal való kontaktus során kapható el, lényegében az ürülékükkel való manipuláció során), a szifiliszt, a cytomegalovírust és az influenzát, valamint a kanyarót (ez ellen már ojtanak, a károsodás a magzat hallását és szívét érinti).


- sugárzások- A kismama kerülje a röntgensugárzást. egy röntgenfelvétel aligha okozhat bajt, de egy sugárkezelés-sorozat már igen. A terhesség korai fázisában véletszerűen végzett röntgenvizsgálat kiszűrése érdekében azon nőknél, akik teoretikusan szülhetnek, a vizsgálatot az utolsó menstruáció első napjától számított első 14 napjáig szükséges tervezni.


- egyéb riziko faktorok- mint pl. erős vegyi anyagok, mechanikus és fizikális hatások, szauna, ami szinten kedvezőtlenül hathat a terhességre.


Egyetlen egy rossz lépésnek még nem lesz katasztrófális következménye. Viszont annak, ha valaki terhessége alatt rendszersen dohányzik, drogozik, alkoholt fogyaszt, nem figyel oda táplálkozására, az életvitelére, már következményei lesznek. Adjuk meg minden babának az esélyt, hogy egészségesen, jól fejlődve születhessen meg. Ennek hiányában ő csak áldazata lesz a kismama helytelen döntéseinek.Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square