• Veress Anita

A fáradt, fásult, szédülő kismamaA terhesség nemcsak a szép, izgalommal teli várakozásról szól, hanem bizony vannak esetek, mikor panasz panaszt követ. A 9 hónap alatt van mivel megbírkózni a kismamáknak, de vannak, akik teljesen jól viselik azt. Természetesen ezzel nem arra akarom felhívni a figyelmet, hogy egy terhesség csakis nehezségek nélkül élhető meg. Vannak panaszok, melyek teljesen normális velejárója a várandóságnak.


Hogy mik ezek?


Sok kismama hihetetlen mértékű fáradtságot érez. Ennek okai a súlygyarapodás, (hiszen a második vagy harmadik trimeszterben már nagyobb súlyt cipelünk), anyagcserefolyamatokat érintő változások, légzési nehézségek. Ezek annak következményeként jelennek meg, hogy a terhesség alatt elsőbbséget élvez a baba tápanyag-és oxigén ellátása. Továbbá a hormonváltozás is szerepet játszik, mégpedig a progeszteron névre hallgató hormoné. A progeszteron nyugtató hatással bír. A kismamák sokszor panaszkodnak feledékenységre, fáradtságra, és hogy bizonyos dolgok miatt már nem aggódnak annyit, mint terhességük előtt. És ez is a progeszteron hatásának tudható be.


Vannak kismamák, akik kevésbé fáradtak terhességük első, vagy második trimeszterében, viszont létezik ennek ellentétje is. Míg vannak, akik az utolsó három hónapban nagy energiaszinttel rendlekeznek, addik mások szinte állva el tudnának aludni. A túlzott fáradékonyság, amely sok pihenéssel sem múlik, már kivizsgálásra szorul. Számoljon be erről orvosának. Egyébként is az orvosi látogatáson a terhesség 7. hónapjában ismételten vérteszttel ellenőrzik a vérképet, így megtudva a vastartalmat a vérben. Annak alacsony értéke vérszegénységre utal.


Mi segíthet?


- semmiképp se hasonlítgatassa össze magát várandós ismerőseivel, mindenkinek máshogy reagál szervezete a terhelésre,

- a fáradékonyság jelzi, hogy lassítani szükséges az iramon,

- pihenjen, engedélyezzen magának napközbeni alvást,

- a nap folyamán fogyasszon kisebb mennyiségben ételt, ügyeljen a folyadékbevitelre,

- rendszeresen időban járjon aludni,

- az esetleges stressz, feszültség és a kondi javítására végezzen könnyű tornát (a torna pluszban segít a székrekedés megelőzésében is),

- ne feszítse túl testi és lelki erejét,

- naponta relaxáljon,

- használja ki a masszázs lazító, élénkítő erejét,


Ájulás és szédülés a szintén előforduló panaszok közé tartozik, tarkítják a 9 hónapnyi várkozást "színeit". A hormonok hatásai ide is eljutnak, ellzítják az ereket, ami részben jót tesz a magzat felé irányuló vérkeringésnek, ezzel együtt viszont lassítja a véráramlást a kismama testében, ami végül alacsony vérnyomást eredményez.

Nem szellőztettet helyiségekben hosszas sorban állás, várkozások után fordul elő, továbbá mikor a kismamának gyors felállás következtében leesik a vérnyomása, hosszan tartó ételmegvonás miatt, illetve ha sokat tartózkodik a kismama napon.

Gyengeség előfordul hosszás háton fekvéskor is, amikor a növekvő méh nyomódik a vért a szívhez visszaszállító nagy erekre, ami alacsony vérnyomást okoz, s ennek következtében gyengeség, rosszullét jön a kismamára. Ételhiány és a kevés folyadék, túlfűtöttség, illetve a szapora lélegzés is előidézhet gyengeséget.


Mi segíthet?


- kerülni a hosszas sorbanállást,

- a kismama védja magát a napsugarak káros hatási ellen, (hosszabb idő esetén),

- természetesen itt is hangsúlyozni kell a folyadékpótlást,

- rendszeresen étkezni,

- ha háton fekszik a kismama,és érzi, hogy kezd rosszul lenni, forduljon az oldalára, vagy alkarjával támassza alá derekát, így megszakítja a méh okozta nagy nyomást a nagy erekre,

- végezzen légzési gyakorlatokat.Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square