• Veress Anita

Egy dietetikus rendelőjében járt a Gravid Info
Volt szerencsém ráakadni egy olyan szakemberre, aki szívvel-lélekkel végzi a munkáját és valljuk be, az ilyen szakemberekre van szükség. És mivel szakterületén belül segítséggel, hasznos tanácsokkal tud szogálni a babát tervező pároknak, így bátorkodtam felkeresni Ábrahám Dominikát.

GI: Kedves Dominika, mondana kérem pár szót magáról, tanulmányairól, munkájáról?

ÁD: Táplálkozási tanácsadóként dolgozom Dunaszerdahelyen, közel egy éve mint kisvállalkozó a saját rendelőmben. Ezelőtt a dunaszerdahelyi kórházban dietetikusként dolgoztam egy nemzetközi cégnél, ahol főként a fogyásra koncentráltam a cég elveit követve. Ezért is döntöttem aztán úgy, hogy független irodát nyitok, nekem ugyanis nem csak a fogyás a célom. Sőt, sokszor a testsúly helyreállítása csak egy pozitív plusz. Az étkezés ennél többet tud. Ami a tanulmányaimat illeti, a nyitrai mezőgazdasági egyetemen végeztem ( Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre ) táplalkozástan szakon, ha lehet ezt így fordítani 😊 ( Katedra výživy ľudí ). Eközben több iskolázáson részt vettem, többek közt Prágában és Pozsonyban, tanusítványt szereztem például metabolikus szindróma, vagy gasztrointesztinális rendszer témakörben.

GI: Miért választotta pont ezt a szakterületet?


ÁD: Ez egy jó kérdés, azt hiszem inkább ő választott engem 😊. Gimnázium második osztályában döntöttem el, hogy valamiféleképp a szakmámnak köze kell, hogy legyen a táplálkozáshoz. Egy számomra nagyon fontos személy cukorbetegsége leküzdésében szerettem volna segíteni, de akkor még nem tudtam hogyan. Utána olvastam a betegségnek, próbáltunk minden nem megfelelő ételt helyettesíteni, vagy kihagyni és egyre mélyebbre ástam magam a témában. Ez aztán még több kérdést vetett fel, mert a szervezet nem egy egyszerűen működő gépezet, minél többet tud az ember, annál bonyolultabb. Ezért aztán nagyon örültem, mikor végre elkezdtem ezt tanulni Nyitrán és értékes tapasztalatokat szereztem már a főiskola alatt is.GI: Miben tud újat, valami pluszt nyújtani klienseinek a munkájában? Konkrétan kiknek szól ez a szolgáltatás, mi a folyamat?


ÁD: A szolgáltatás mindenkinek szól, akinek fontos az egészsége. A leggyakoribb cél a fogyás elérése, de nagyon sokan érkeznek intoleranciás panaszokkal, vagy autoimmun betegségekkel. És egyre több a civilizációs betegséggel érkezők száma, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás probléma, csontritkulás korai szakaszaival küzdő kliens is. De rengeteg olyan emberrel találkozom, aki egyszerűen csak többet szeretne tenni az egészségéért, jobbá szeretné tenni az étkezési szokásait. Amiben teljesen eltér az én munkám a Dunaszerdahelyen elérhető tanácsadásoktól az az, hogy én valóban az élelmiszerekkel dolgozom. Úgy értem ezt, hogy semmilyen terméket nem árulok, nincsenek csoda teák, vagy kapszulák. Minden egyes konzultáció során egy speciális, BIA módszerrel működő mérleg segítségével mérem meg a klienseket. Ez a mérés értékes információkkal szolgál, többek közt a bőr alatti és belső szervek körüli zsír mennyiségéről, a hidratáltság minőségéről, vagy az ásványi anyagok mennyiségéről a csontokban. Ez aztán segít felfedni olyan problémákat is, melyek szabad szemmel nem érzékelhetőek. Hogy egy példát mondjak, megeshet, hogy normális testtömegű ember optimális bőr alatti zsírmennyiséggel rendelkezik, viszont a zsigeri (viszcerális) zsír mennyisége több, mint az kívánatos lenne. Említhetném még a szervezet optimális vízmennyiségének fontosságát is. Ez is könnyen kideríthető a mérés alkalmával. Az étrendekben szereplő receptek hozzávalói bárki számára elérhetőek és a visszaigazolások szerint még finomak is az ételek. E mellett hosszabb távon dolgozom a klienseimmel, hogy egyfajta folyamatot tudjak megfigyelni, rendszeresen találkozunk és kommunikálunk. Minden szerintem fontos információt igyekszem átadni, hogy ne csak egy sima étrendet, hanem útmutatást is kapjanak.


GI: Térjünk ki arra, hogyan is tudjuk az Ön munkáját, szakterületét összekapcsolni a kismamákkal. Szülésznőként én is hangoztatom a helyes táplálkozás fontosságát várandósok körében.Igaz jó pár információval én is rendelkezem, de mivel Ön képzett táplálkozási tanácsadó, ezért mint szakembert megkérem részletezze miben is kell, kellene különböznie egy kismama étrendjének egy hagyományos étrendtől. Mire figyeljenek oda a kismamák étrendjük kapcsán?


ÁD: Csodálatos módon nemcsak, hogy összefügg, de elengedhetetlen is a helyes táplálkozás az egészséges babaváráshoz. Az emberi szervezet nem képes a helyes működésre, ha nincs megteremtve a megfelelő környezet. Mindenkinek, de főként kismamáknak fokozottan oda kell figyelnie a szügséges vitamin és ásványi anyag bevitelre. Ha van rá lehetőség, akkor már a fogantatás előtt érdemes odafigyelni mit eszik a pár mindkét tagja. Ezt fontos kiemelni, mert az talán automatikus, hogy a hölgy odfigyel, nem iszik és nem dohányzik, ugyanez elvárható a leendő apukától is a spermiumok megfelelő minősége érdekében. Azt pedig nem is kell hozzátennem, hogy ennek jó minősége elengedhetetlen a fogantatáshoz. Nagyon fontos a fokozott rost és vitamin bevitel, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Kiemelném a zöld leveles zöldségeket, mint a spenót vagy a saláta, ezek rengeteg folsavat tartalmaznak, ez határozza meg a magzat idegrendszerének helyes fejlődését. Kismamák fogyasszanak lehetőség szerint sok-sok antioxidánst. Ezek legtöbbször a termések színét határozzák meg, ezért minél színesebb a zöldség vagy a gyümölcs, annál több benne az antioxidáns is. Remek antioxidáns az E vitamin is, ez segít a magzat helyes beágyazódásában is. Az ásványi anyagok közül az egyik legfontosabb a kalcium. A kismama szervezete elegendő kalciumot tartalmaz, ha a várandóság előtt is rendben volt az ásványianyag bevitele. Táplálékkiegészítők szedése nem minden esetben indokolt, ez nagyon függ a kismama étkezési szokásaitól.GI: Szülésznőként a tervezett családalapítást pártolom. Fontos, hogy egy női szervezet felkészülten induljon neki a 9 hónapnak, testi és lelki területen is. Van lehetőség egy egyfajta várandóság előtti táplálkozási konzultációt és az azt követő étrendfelállítást igényelni? Miért is jó ez a még nem kismamának? És milyen ennek a szolgáltatásnak a folyamata?


ÁD: Hogyne, azok a hölgyek, akik szeretnek a dolgok mélyére nézni biztosan hasznosnak is fogják találni. Megdöbbentő lehet, mennyire befolyásolja az étkezés a születendő gyermek egészségét, a várandóságot, majd a szülés utáni felépülés folyamatát is. Összességében azok a hölgyek, akik érdeklődnek, tudatosan oda fognak figyelni nemcsak az étkezésre, de a mozgásra is. Meghatározzuk például, hogy indokolt-e a prenatális vitaminok szedése. Fontos hozzátennem, hogy várandóság előtt hasznos a testsúlyt normalizálni. Ez a BMI 20-25 tartományára érvényes, nem egészséges sem a túlsúly, sem pedig a túlzott soványság. Várandóság alatt viszont soha nem diétázunk és nem kezdünk fogyókúrába sem. Meg lehet válogatni a hozzávalókat, de semmilyen redukciót terhesség alatt nem támogatok. A szolgáltatás folyamata, mint nálam általában mindennek nagyon individuális. Ha kell, akkor feltöltjük a szervezetet mikro tápanyagokkal, ha kell, akkor foglalkozunk a hormonális problémákkal. Egyénre szabottan a szervezet szükségletei alapján készítem el a tervet és a folyamat közben a kliens szükségleteihez, életviteléhez alakítom az étrendet.

GI: Volt már ilyen „esete”, amikor ilyen céllal keresték fel?

ÁD: Volt igen és meg kell, hogy mondjam igazán örültem, hogy a hölgy nem tipikus céllal érkezett. Tetszett, hogy bár sokat tudott a témakörben, még többet akart tudni 😊. Ebben az esetben fogyásra nem volt szügség, elég volt egy kis finom hangolást végezni, hogy a leendő kismama tisztában legyen vele milyen ételek elengedhetetlenek.
GI: És milyenek a kliens visszajelzései? Esetleg beszámolhat konkrét eredményekről is?

ÁD: Pozitív. Beszámolt az energiaszint növekedéséről, hogy jól érzi magát a bőrében és a táplálkozási szokásai is pozitív irányban változtak. Én akkor leszek elégedett, ha majd egy egészséges gyermeknek ad életet és őt is hasonlóan egészségesen fogja táplálni 😊.

GI: Egy kismama viszont tud nagyon kívánós lenni. Mi sem bizonyítják jobban ezt a terhességi ízek. Pl. mikor kovászos uborkáért( legjobb a házi készítésű), csokiért, gumicukorért küldi férjét a boltba a kismama. Ezekről mi a véleménye? Mivel lehet ezeket kiváltani? És egyáltalan kell-e kiváltani?

ÁD: Nem minden esetben kell kiváltani. Mikor táplálkozásról beszélünk, akkor gyakran nem is gondolunk bele, hogy egész életünk alatt naponta jópárszor étkezünk. Néha mindenkinek kell a más, az új, ezért a fenntarthatóságért engednünk is kell. Ha 80%- ban követjük az elveinket, 20%-ban engedhetünk az emberi mivoltunknak 😊. Én úgy gondolom, ha a kismama nem minden nap küldi a férjét boltba és aztán nem eszik meg 150 g csokit egy ülőhelyében, akkor néha-néha szabad engedni a kísértésnek. De persze mindenre van egészségesebb alternatíva, például a tejcsoki helyett az étcsokoládé, vagy a házi készítésű teljeskiörlésű lisztből készült sütemény vagy ha sósat szeretnénk, mondjuk a pogácsa. A lényeg, hogy a tányéron megjelenjenek a zöldségek és a gyümölcsök is, vigyünk be naponta teljes értékű fehérjét és telítetlen zsírt is. Fontosak a keményítő tartalmú növények, a naturális rizs, a burgonya vagy az édesburgonya, kölest és hajdinát is fogyaszthatunk köretként. Ez segít a terhesség alatti székrekedés elkerülésében is. Természetesen a megfelelő folyadékbevitellel egyetemben.


GI: Kedves Dominika, köszönöm az idejét, és a sok hasznos információt, tanácsot. További sikereket kívánok munkájában és sok elégedett klienst.


ÁD: Én köszönöm, remélem sikerült kielégítő válaszokat adnom. Viszont kívánok sok-sok elégedett és főként egészséges klienst Önnek is.Kedves leendő kismamák és apák, szívből ajánlom Ábrahám Dominikát, aki táplálkozási tanácsaival csakis jót tesz a szervezet babavárásra való felkészültségéért. Aki szeretne bővebb információt metudni, vagy felvenni a táplálkozási tanácsadóval a kapcsolatot, annak ajánlom a következő elérhetőségeket:

https://www.facebook.com/stravanamieru/

https://www.stravanamieru.sk/

https://www.instagram.com/stravanamieru/

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square