• Veress Anita

Masszázsterápia kismamáknakBakos Zsoltot mint kliens kerestem fel először, ismerős ajánlására. Ha más is ajánlja, akkor ehhez mást nem is kell hozzáfűznöm… Viszont akkor felcsillant a szemem, amikor megemlítette, kismamák shiatsu kezelésére is szakosodik. Már akkor tudtam, erről írni kell. És így kerestem fel őt „másodszorra” (ami már a többedik alkalom volt, mert shiatsuból sosem elég😊), hogy kifagassam őt.


GI: Kedves Zsolt, kérlek mutatkozz be pár mondattal.

BZS: 1980-ban láttam napvilágot a Vajdasági Nagybecskereken. Kiskorom óta nagyon szoros kapcsolatom van a természettel. Ott valahogy mindig biztonságban érzem magam és egyben feltöltődöm. Családommal minden pillanatot megragadunk, hogy kiruccanhassunk a természetbe, akár csak egy félnapos piknikre. 14éve élek Dunaszerdahelyen feleségemmel, 9 éves lányommal és 4 éves fiammal.

GI: Hogy kerültél kapcsolatba a SHITSU-val és milyen módon lehet ezt elsajátítani?

BZS: Úgy éreztem szeretnék kimozdulni a komfortzónámból és kipróbálni valami újat. Mindig is szerettem masszírozni és több visszajelzést kaptam, hogy van érzékem hozzá. Ekkor, különböző masszázs technikák után kutatva rábukkantam a Shiatsu alaptanfolyamra. Amikor utána olvastam, nagyon megfogott az a szemlélete, miszerint a fizikai sík mellett a lélekre és szellemre is összpontosítanunk kell gyógyulásunk során. Ahhoz, hogy továbbtanuljak még sok apró kockának kellett összeállnia, de hiszek abban, hogy ha valamit nagyon akar az ember, akkor az egész univerzum összefog, hogy céljait megvalósithassa.

GI: Leírnád kérlek miről is szól a SHIATSU és maga egy ilyen kezelés?

BZS: A Shiatsu egy japán eredetű masszázsterápia, amely segít egészségünk megőrzésében, és testi, lelki problémák gyógyításában. Egy kezelés során a testben lévő életenergiát harmonizálom akupunktúrás pontokra kifejtett ujj-, és tenyérnyomásokkal, ringatásokkal és nyújtásokkal. A kezelés földön, egy speciális matracon, kényelmes ruhában történik, ezzel is elősegítve az ellazulást. A kezelés elején felmérem a partnerem állapotát, és meghatározom a kezelés menetét. Maga a kezelés általában 60 percig tart, és egy mély relaxációs állapotot idéz elő, amely során beindulnak a gyógyító erők a szervezetben. Egyéntől függően ennek hatása még napokig eltarthat.GI: Milyen panaszok enyhítésében segít?

BZS: Nagyon sok betegség a stresszes életmódunknak tudható be. A shiatsu masszázs segít csökkenteni a feszültséget a szervezetünkben, és beindítja az öngyógyító folyamatokat. Már az első kezelés után javulás várható belső szervi problémáknál, mint például emésztési problémák, gyomorfekély, mozgás szervi panaszok esetén, mint hát- és derékfájás, váll és nyakfájdalom. Megkönnyíti az olyan nehéz időszakokat is, mint a kamaszkor, klimax vagy gyász.


GI: Ha jól tudom nemrég tovább fejlesztetted magad és egy követkető szintre léptél a SHIATSU kezelésben. Most már kismamák is igényelhetik a szolgáltatást. Mit tudhatunk erről? Miben kölünbözött ez a szint?

BZS: Igen, a második szemeszter után, ahol a meridián rendszert, különböző technikákat, fogásokat sajátítottam el, szeptemberben elkezdtem a 3. szemesztert, amelynek célja a shiatsu alkalmazásának professzionális szintre emelése. A képzés része többek között a kismamák kezelése is.

G: Milyen volt számodra ez a kismama shiatsu képzés? Hogy élted meg?

BZS: Bevallom őszintén, kicsit tartottam tőle. Általában, mi apák csak akkor ébredünk rá, hogy szülők lettünk, amikor már megszületett a baba. A várandóssággal járó minden csodás apró részletet csak egy nő élhet meg igazán, nekünk, férfiaknak erről csak sejtésünk lehet. Viszont a részletes felkészülés során sok kérdésre választ kaphattam a testben és lélekben végbemenő folyamatokról. Nagyon megható volt például, amikor egy nyílt praxis keretein belül a tanítónk egy 3.trimeszterben lévő kismamát kezelt, és a baba mozgásával jelezte, ez a kezelés neki is tetszik.

GI: Milyen panaszokkal keresnek/kereshetnek fel a kismamák?

BZS: A Shiatsu elsősorban abban segíti a kismamát, hogy könnyebben tudjon alkalmazkodni a változásokhoz. Feloldja a lelki blokkokat, félelmeket. Sok kismamánál nem alakul ki a magzathoz való kötődés. Az energetikai rendszert támogatva, a Shiatsu segíti az elfogadást, és a kapcsolat intenzívebb megélését a magzattal. Enyhülést hoz hátfájással, emésztési gondokkal, hányingerrel vagy fáradtsággal, kimerültséggel kapcsolatos panaszok esetében is. Olyan betegségek kezelésében is segít, amelyek ebben az időszakban nem kezelhetők gyógyszerrel. Klasszikus masszázs alkalmazását várandósság alatt nem ajánlanak a szakemberek abból kifolyólag, hogy vérbőséget okoz. A Shiatsu masszázst viszont a várandósság teljes ideje alatt alkalmazhatjuk, mivel nem okoz vérbőséget még a kismedencei térben sem. A kezelés egy speciálisan kismamáknak kifejlesztett matracon történik, laza ruhában, így a kismama és a baba is teljes kényelmet élvezhet. A Shiatsu masszázst egyébként olyan tudatos nőknek is ajánlom, akiknél még csak tervben van a kisbaba. A kezelés felkészíti a szervezetet a várandósságra és megerősíti a női szerveket.
GI: Vannak kivételek, mikor nem ajánlott a shiatsu várandóság alatt? Melyek azok?

BZS: Igen. Két ilyen kivétel van. Az egyik, amikor veszélyeztetett a terhesség, illetve várandósság alatti cianózis esetében.


GI: Kedves Zsolt, hogyan tovább a képzésben. Hol tartasz?

BZS: Jelenleg az utolsó, 3. – 4. szemesztert végzem, amely a Shiatsu kezelés mesteri foka, így nagyon sok tanulással, felkészüléssel jár. Nagyon élvezem minden egyes napot, amit a tanfolyamon töltök, mert a fejlődést nemcsak én, de a partnereim is észreveszik. Ez hatalmas erőt és lelkesedést ad, amikből a hétköznapokban is tudok meríteni.

GI: Mik a céljaid, milyen terveid vannak a jövőre nézve a shiatsuval kapcsolatban?

BZS: Most az elsődleges célom, hogy befejezzem a tanulmányaimat, gőzerővel tanulok a záróvizsgára, amely 2021 tavaszán lesz. Ha minden a tervek szerint alakul, megkapom az Alternatív mozgás és masszázsterapeuta AMM címet.

GI: Kedves Zsolt, köszönöm, hogy időt szántál az interjúra. Sikeres záróvizsgát és kívánom, hogy továbbra is légy sikeres munkádban és továbbra is ilyen lelkesedéssel, örömmel végezd azt, amit szeretsz csinálni.

BZS: Én köszönöm a lehetőséget, és viszont kívánok minden jót.

Kedves Kismamák, ha szeretnétek alternatív, szervezetkímélős módon tenni testi és lelki jólétetekért, keressétek fel bátran Zsoltot. Azon szakemberek táborát erősíti, akik szívvel-lélekkel végzik munkájukat és fejleszti magát, hogy segíthessen másokon.


Elárhetőségei:

https://www.facebook.com/Goldentree.Shiatsu.Massage/

email cím: goldentree.shiatsu@gmail.com

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square