• Veress Anita

Miről árulkodik a női test


Egy nő életében a terhesség megállapítása emlékezetes dolog. A babatervezés, fogantatás időszaka izgatottsággal jár, hiszen nagy változás előtt áll a pár. És itt felmerülhet a kérdés: honnan fogja tudni a nő. Honnan fogja tudni, hogy várandós, hogy babát vár. Hála istennek a mai ovostudomány már tud szolgálni olyan vizsgálatokkal, melyek segítségével a terhesség kimutatható már annak korai szakaszában is.


Viszont azt megelőzően, még a női test adta jelekből és orvosi vizsgálatot nem igénylő tesztekből is következtethetünk terhességre. Egyik ilyen pl. a terhesség megállapítása vizeletből. Ezzel a módszerrel a terhesség kimutatható a kihagyott menstruáció után már egy nappal. De van még több ilyen terhességre utaló jel. S hogy melyek is ezek?


Ezeket a jeleket felolsztjuk:


- gyanús jelekre,

- valószínű jelekre,

- biztos jelekre.

A gyanús jelek tulajdonképpen a női szervezet adaptációs tünetei a terhességre. Ezek terhességen kívül viszont utalhatnak bizonyos betegségekre is, ezért is nem állíthatjuk 100 százalékosan, hogy terhességről van szó.Itt több tünet együttes megjelenésére van szükség a diagnózis felállításához.

Ezek a következők:


- kívánósság - a terhesség első harmadában, lehet nem megfelelő étrend miatt, stressz vagy közelgő menstruáció miatt is.

- hangulatváltozás,

- fáradtság,

- reggeli émelygés (ami nemcsak reggel, hanem a nap más időszakában is jelentkezik) hányással - 2-8 héttel a fogamzás után jelentkezik terhesség esetén, más esetben ételmérgezésről, érzelmi stresszről, fertőzésről lehet szó.

- fokozott nyáladzás,

- gyakori vizelési inger - 2-3 héttel jelentkezik fogamzás után, ellenkező esetben húgyúti fertőzésről van szó, esetleg stresszről, cukorbetegségről.

- fokozott pigmentáció, a mellbimbó és melludvar sötétre színeződése, apró kiemelkedő mirigyek a mellbimbó körül - a terhesség első harmadában fordul elő, ha nem terhességről van szó, akkor hormonzavar okozhatja vagy korábbi terhesség hatása.

- duzzadt mellek, fájó mellbimbó,

- állandó jelleggel megemelkedett bazális hőmérséklet - amit mérhetünk szájban a nyelv alatt, végbélben és a hüvelyben. Ez a mérés képet ad a termékeny napokról is.


A terhesség valószínű jelei:


- menstruáció kihagyása - fogamzás után fordul elő, a leggyakoribb ok, amiért orvoshoz fordul a nő, viszont tünete lehet kimerültségnek, terhességtől való félelemnek, hormonzavarnak, betegségnek, táplálkozási zavaroknak, elhizásnak, fogyásnak, szoptatásnak.

- hyperpigmentáció, azaz a bőr színének elváltozásai - késői jelek közé tartozik, kialakulásának oka a terhesség okozta fokozott stimuláció az endokrin rendszerben.

- stria - a bőr megrepedezik bizonyos területeket, a has alsó részén, a melleken és a combokon, hormonváltozásoknak tudható be.

- a méhet és hüvelyt érintő változások - maga a méh megnagyobbodása és annak konzisztenciójának megváltozása, azaz felpuhul. Nőgyógyászati-tapintással-vizsgálattal a terhességet a 6. hét környékén meg lehet állapítani, két héttel a feltételezett menstruáció után.

- a méhnyak felpuhulása - a 6. héttől, egyéb oka lehet egy elhúzódó menstruáció,

- magzati mozgások - első terhességnél a kb.20.-22 hét között érzékelhető, további terhesség esetében a 18.héttől, nagyon valószínű terhességi jelnek, tünetnek számít, ami összetéveszthető a bélmozgással.

- előtej, azaz kolosztrum szivárgása a mellekből,

- megnövekedett méh-és hastérfogat - a terhesség 8.-12. hetétől, más esetben mióma, daganat miatt.


A terhesség biztos jelei:


- ultrahang segítségével látható magzat vagy petezsák - 4-6 héttel a fogamzásu után,

- magzati szívhangok - kb. a 8. héttől.

- laboratóriumi terhességi tesztek - vizeletből és vérből határozzák meg a terhességi hormont, a HCG, amelyet a placenta sejtjei termelnek.


Ahogy olvashatjuk, számos tünet utalhat terhességre míg eljutunk a két csíkig.Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square