• Veress Anita

Mi is az a CTG


Terhesség alatt több vizsgálatot is végeznek, hogy feltérképezzék a kismama és a magzat állapotát. A vizsgálatok elvégzésének ideje meg van határozva, hogy melyik terhességi hétben szükséges. Ezek közé tartozik a kismamák körében elterjedt monitor, azaz CTG is, amelyre a kismamák nagy izgatottsággal mennek. Hogy miért? Ki nem lenne izgatott, mikor hallhatja babája szívverését.


A CTG a szülészetben az egyik legelterjedtebb vizsgálati módszer. Kismamáknál a terhesség 36. hetétől képezi a terhességi tanácsadás részét a rendelőben, amelyet a magzat állapotának felmérése és az esetleges méhösszehúzódások lejegyzése érdekében végeznek. Ha a szülész-nőgyógyász rendelője nincs felszerelve CTG géppel, akkor a legközelebbi kórházba küldi a kismamát, vagy abba kórházba, ahol szülni szeretne.


Két tevékenység mérhető és egyben figyelhető meg a segítségével:


- a méhtevékenység, azaz a fájások és azok erőssége és gyakorisága, valamint

- a magzat szívműködése.


A rövidítés betüiből kevehető, milyen vizsgálatról van is szó. A C a cardio szóból ered, ami mutat a szívműködésre, a T a toco, ami méhtevékenységet jelőli, a G pedig a grafikonra utal, mivel e két tevékenység két külön görbe formájában jelenik egy papíron.

Az orvos és a szülésznő figyelik e két tevékenységet és rendszeresen kiértékelik. Ez annyit jelent, hogy a fájások erősődése és időtartama alatt hogy érzi magát a magzat, illetve elcsíphetők bizonyos rendeellenességek a méh tevékenységében.


kép forrása: google.sk


Egy nem invazív módszerről van szó, tehát nem hatolnak be a testbe, azaz ártalmatlan a kismamára és a babára nézve is. A vizsgálat fájdalommentes, átlagban 20 percig tart (rendelőben) helyes és kényelmes pozíciót igényel, ami lehet háton, vagy oldalt fekve, esetleg félülős testhelyzetben. Két rugalmas szalag segítségével egy-egy szondát erősítenek a kismama pocakjára. Az egyik, a méh felső részénél a fájásokat érzékeli, a másik, a méh alsó részénél, kicsit távolabb a köldöktől, a magzta szívműködését méri. Farfekvés esetében a szívhangot mérő szonda feljebb kerül.

Nagyobb pocaknál alkalmasabb az oldalt fekve pozíció, mert a hátonfekvés során a baba és a méh súlya nyomja a főeret, amit a végtagokból szállítja a vért vissza a szív felé. Ezért fordul elő az, ha a CTG alatt a háton fekvős pozícióban a kismama kezd rosszul lenni és a szívhangok kissé gyengülnek. Ilyenkor egyszerűen csak oldalra kell feküdni, vagy alkarunkat a derekunk alá beszúrni.


Szüléskor elengedhetetetlen vizsgálatnak számít, hiszen akkor hatványozottan szükséges, mivel képet ad a baba állapotáról, a fájásokról, valamint a lehetséges komplikációkról. A magzat esetében időben elcsiphető a hipoxia, azaz az oxigényhiányos állapot, amit kezelni kell, s annak javulása, kezelése után még lehetséges a vaginális szülés. A méhtevékenység esetében eltérések mutatkozhatnak a normális fájástevékenységtől, azt normalizálni kell.


Kétféleképpen végezhető vajúdáskor a CTG vizsgálaz:


- intermintensen, azaz megszakításokkal,

- kontinuálisan, azaz folyamatosan.


Annak is meg van az oka, mikor elegendő az időszakos, és mikor szükséges a már folyamatos CTG vizsgálat. A vajúdásnak és a kismamának mindenképpen az időszakos a megfelelőbb, hiszen akkor kevésbé korlátozott mozgásában, aminek szintén nagy szerepe van.

Szüléskor, a kitolási fázisban már csak a szívhangot figyelik. Minden fájás után a szondát visszahelyezik pár másodpercre a kismama pocakjára és meghallgatják a magzat szívműködését.


Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square