Mit hoz magával a terhesség #1

April 16, 2020

 

 Sok kismamával vagyok kapcsolatban, akikkel minden alkalommal átbeszéljük az adott, terhességgel kapcsolatos változásokat. Legyen az fizikai, lelki eredetű. Az érzelmi változásokról már született egy szakblog, így most a testi változásokra térek ki. Külünféle jellegűek és van belőlük pár.

 

Ezek:

 

- a belső és külső nemi szerveket,

- a légzőrendszert, 

- a vérnyomást, 

- a veséket,

- az emésztőrendszert,

- a bőrt a hajat, a látást,

- az anyagcserét,

- a súlynövekedést, -

- a mozgászervrendszert és

- a központi idegrendszert érinti. 

 

A méh az a szerv, amelyen a változások szemmel legjobban látohatók. Terhesség előtti súlya 70-80 gramm, ami terhesség alatt megtöbbszörőződik. Elérheti akár az 1100 grammot is. A magzat növekedésével megváltozik elhelyezkedése is. Az elején kedz kiemelkedni a kis medencéből, a 3. hónapban eléri a szemérem csont felső élét, a 6. hónapban a köldök magasságában van, a 9. hónapban a mellkascsont kard alakú nyúlványa alatt, végül a 10. hónapban az alatt 2-3 újjal tapintható ki. A méhnyak megtermékenyítés után kürülbelül egy hónapppal lágyabbá válik és lilás színe van. A méhnyak és a méh közti részből alakul ki a várandóság alatt az alsó szegmens, ami a méh egy részét képezi. 

A petevezetékekben a terhesség folyamán nem kerül sor pete érésére és felszabadulására, azaz nem megy végbe ovuláció. A megtermékenyítés után sárga test nevű zsákocska fejlődik ki, ami termeli a női nemi hormonokat, az esztrogént és progeszteront. Ezek nélkülözhetetlenek a terhesség megtartásához és annak további fejlődéséhez. A terhesség 8. hetében ezt a funkciót át veszi a fejlődésben lévő méhlepény, ami a 12. héttől funkcionál  teljesen. 

A hüvelyen és a gáton végbemenő változások azzal állnak összefüggésben, milyen a terület vérbősége és hogy a szövetek milyen mértékben telítettek és lágyultak meg. A hüvely fala megerősődik és a hüvely a medencéből kimelkedő méh hatására meghosszabbodik. 

A mellek a női nemi hormonok hatására megnagyobbodnak és készülnek a a tejtermelődésre. Így a melltartó mérete is nagyobb lesz. A bimbó környéke és az udvar is sötétebbé válik, sőt néha terhesség vége fele elfolyhat pár csepp kolosztrum, azaz előtej is. 

 

A várandóság idején fokozódnak a szív teljesítményére irányuló igények. Mivel nemcsak az anya testét kell ellátni oxigéndús vérrel, hanem a méhet a méhlepénnyel együtt is, amin keresztül jut a magzat oxigénhez és tápanyaghoz,  a szív teljesítménye 40 %-kal nő. Azaz ennyivel megnövekszik a sziv által kilökött vér mennyisége. 

A vérnyomás a terhesség első felében alacsonyabb értékeket mutat, majd idővel normalizálódik. Az optimális értékek 140/90 torr-ig  mozognak. A vérnyomást rendszeresen figyelik a terhesgondozási látogatások során, mert annak emelkedése tünetegység része, mely terhességi komplikációra utal.

A vérkeringéssel követketező összefüggő állapot az, amikor hosszan tartó háton fekvéskor a kismama egyszer csak rosszul érzi magát. Hányinger és ájulás jön rá. Ennek hátterében az áll, hogy az egyre nagyobbodó méh súlya nyomódik az alsó üreges érre, s ez csökkenti a szívhez visszaáramló vér mennyiségét. Testehelyzet változtatás, az oldalra forulás megoldást hoz.

További fizikai változás a vízvisszatartás is. A terhesség harmadik trimeszterére a legjellemzőbb. 

A folyadék mennyisége megnövekszik a szövetekben, ami okozza azok telítettségét. Ez vezet a lábak, bokák, esetleg a kezek és az arc enyhe ödémásodásához. 

 

A következő szaklogban folytatom a fizikai változások ismertetését és leírását. 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Legújabb cikkek

April 27, 2020

March 3, 2020

Please reload

Arhívum
Please reload

Kövess
  • Facebook Basic Square