• Veress Anita

Támasz a kismamánakA várandóság során a középpontban a kismamák és a még meg nem született babák vannak. Rájuk irányul a legtöbb figyelem és törődés. Véleményem szerint ez annyira mindent megváltozató és sok változást magával hozó időszak, hogy a partnerek, férjek és kierdemlik, hogy figyeljünk rájuk. Hogy információkkal lássuk el őket is, mi megy végbe a kedves partnerében, feleségében a babavárás alatt.


A harmadik trimeszter


Kedvesünk belépett a harmadik trimeszterbe és bizony-kinek hogyan- rohan az idő, vagy éppenséggel úgy érezzük a szülés napja sosem jön el. És azt bizony nem akarjuk. Jó lenne visszakapni a régi feleséget, aki türelmesebb, mosolygósabb volt és nem látogatta annyit az illemhelyet. Elárulom: szülés után semmi sem lesz már a régi.


Mi is várható az harmadik trimeszetben?


- a kismama gyakrabban fog járni orvosi ellenőrzésekre, a 36. héttől heti egyszer,

- ha a férj is a kismamával tart, a vizsgálatok során ő is meghallgathatja a baba szivverését,

- a kismama észrevehetően többet fogja látogatni az illemhelyet, még éjjel is,

- feltehetően az összebújás nem az első helyen fog szerepelni a kismamánál,

- filmekben sokszor felbukkan a jelenet, hogy az apa beszél a kismama pocakjához. Ez követendő példa, ugyanis a baba már hall, így biztosan örömmel veszi, ha az apa elmeséli milye volt a napja, vagy milyen volt a tegnapi meccs a tv-ben,

-a növekvő pocak és súly miatt a kismamának egyre nehézkesebbek a mindennapi háztartással kapcsolatos teendők, így meg ő veszi örömmel azt, ha kicsit besegít partnere.


A felkészültség az élet minden területén jól jön. Ha nem is úgy alakul minden, ahogy terveztük, akkor örüljünk annak, ami viszont igen. Igy van ez azzal is, hogy az apa is készülhet a szülésre.


- nézzék át együtt a kórházi csomagot, hogy minden beszereztek-e,

- járja végig a szülőszobáig az utat, és érdeklődjön mikor (nappal vagy éjjel) melyik bejáraton kell bemenni a kórházba,

- esetleg beszéljen férfiismerőseivel, akik ott voltak gyermekük születésénel,

- nézzen meg szülésvideókat.

- gyakorolják otthon együtt a légzés és relaxációs technikákat. Ez majd segíti az együttműködést a valós helyzetben.


Ha itt az idő


Több olyan jele van a kezdődő szülésnek, amikor itt az idő indulni a szülőszobára. Ezeket mindig részletesen ismertetem és elmagyarázom a kismamáknak és párjuknak is, ha jelen vannak. Ha nem, az apák számára is van lehetőség utána járni. Ma már ennek sincs akadálya. Vannak oktató videók, könnyen, értehetően megírt könyvek. Itt az idő, ha:


- a kismamának elfolyt a vize, 2 óra áll rendelkezésre a szülőszobán való jelentekzésre,

- rendszereződnek a fájások, mármint a kismama fájásai. Ezt látni a kismama viselkedésén és lelegzésén, 5-7 percenkénti fájásoknál indulhatunk,

- friss vérrel kezd el vérezni a kismama,

- a kismama nyomásokat érez végbélre.


Szülőszobán


A mostani, pandémiával kapcsolatos óvintézkedések miatt sajnos nem minden kórházban lehetséges a kísérő személlyel, ez esetben a partnerel való vajúdás, szülés. Így mi nők magunkból és a szüléskor megmutatkozó ősi erőnkből vegyünk kitartást azokra az órákra.

Viszont, ha a szülés időpontja még több hónappal későbbre esik és a jövöben lehetővé teszik a partner jelenlétét a szülőszobán:

- a partner legyen fizikai és emocionális támasza a kismamának,

- segítsen neki a lélegzésben és masszírozza őt, ha jól esik neki,

- a kismama érzései, igényei, kérései változhatnak a vajúdás, szülés során, ez normális, ezzel számoljon,

-ha rosszul érzi magát, időben szóljon, ez nem verseny, melyik apa bírja tovább, hanem személyes döntés, hogy ott akarok és bírok lenni,

- kommunikáljon az orvossal, szülésznővel, ha vannak kérdései, tegye fel,

- vállalkozhat elvágni a köldökzsinórt, és együtt, már családként élhetik meg az első perceket, órákat.


Ne hagyjuk ki az apákat a babavárásból. Ők kimaradnak a baba első mozgásaiból, vagy az első szívhangokból, ez a kismama kiváltsága. Ezért éreztessük velük, hogy ők is részesei a várakozásnak. Azonban ne sürgessünk semmit, ne kényszerítsünk semmit, hagyjunk nekik időt fokozatosan hozzá szokni az új szerephez, vonjuk be őket is a készülődésbe. Kommunikáljunk, beszéljük meg, mit érez a másik. Vannak, akiknek több idő kell, vannak, akik mindjárt ráéreznek az ízére és megfelelő támaszt nyújtanak. Nem hiába: ebben is partnernek kell lenni.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square