• Veress Anita

Mit hoz magával a terhesség #2


Ebben a szakblogban folytatódik a várandóság okozta fizikai változások leírása.

A légzőszervrendszer működésére elsősorban a méh, s egyben a magzat növekedése van befolyással. Az egyre nagyobbodó pocak, a méhfenék növekedéskor feljebb húzódik, így nyomást gyakorol a rekeszizomra, kissé szét nyomja a bordákat. Ennek következményeként jelenik meg, kb. a 32. hét tájékán légszomj. Amikoris a kismama már kisebb aktivitás után is légszomjjal küzd, azaz úgy érzi nincs elég levegője és le kell ülnie, pihennie, átlelegeznie. Ebben az időben viszont kevesebbszer kell meglátogatni az illemhelyet a kisdolog miatt, viszont hamar elfogy a levegő. Ez a 36. hét környéken, amikor a pocak lejjebb ereszkedik, mert a magzat leereszkedett a medencébe, megváltozik. A légzés könyebbé válik, viszont a baba koponyája által kiváltott nagyobb nyomás miatt többet jár a kismama kis szükségre.


A veséken keresztüli véráramlás terhesség alatt fokozódik, így azokra nagyobb feladat hárul. A méh kissé előre dőlése és jobb oldalra való fordulása okozza azt, hogy néhány kismamánál jobb vesemendece és húgyvezeték tágulást állapítanak meg, bármiféle előzetes tünet nélkül. Minden orvoslátogatáskor vizeletkivizsgálásra (fehérje, cukor) is sor kerül, hogy időben kiszűrhessenek ezzel kapcsolatos problémát.


Az emésztőszervrendszer is a hormonális változások alatt áll. Fokozódnak az energiabevitelre irányuló igények, illetve a vitaminszükségletek is. Nem ritka, ha a kismama étvágya megnő, szokatlan ételekre lesz kívánós és megváltoznak étkezési szokásai, azaz szokatlan ételkombinációkat fogyaszt. A reggeli rosszullétek, melyek nemcsak reggel jelentkeznek, hanem a nap más szakában is, a második trimeszter felében elmúlnak. A kismamáknál gyakori a nyáltúltermelődés, aminek következtében megváltozik a szájüreg savassága, ezért fokozott fogszuvasodás is jelentkezhet. Mivel a fogíny vérbősége megnő, ezért nagyobb mértékben fordul elő fogínyvérzés. Székrekedésre a kismamák a hormonális változás okozta lelassult emésztés miatt panaszkodnak, ami megfelelő táplálkozás, folyadékbevitel, mozgás segítségével megelőzhetó, illetve javítható.


A terhesség során a bőrőn is jelennek meg elváltozások. Ilyenkor felerősődnek a pigment foltok, az anyajegyek. Ezeknek fokozott figyelmet kell szentelni és szakembernek is meg kell mutatni. A pocakon a méh növekedése során striák jelennek meg. Ezek vékony kissé lilás-rózsaszínes börrepedések a bőr felületi rétegeiben, melyeknek kialakulása a bőrben találhatü elasztikus rostok tartalmával áll összefüggésben, Ha a bőr kevésbé nyúlékony, hamarabb alakulnak ki striák. Ezek szülés után nem múlnak el teljesen, igaz színüket elvesztik és halvány szürke kis repedések maradnak, melyek mutatják, hogy a nő már volt terhes. A méhfenéktől lefele irányban át a köldökön egészen le a has aljáig húzódik egy barna csik, amelyet linea fuscának, vagy linea negrának neveznek. Ez is normális, szülés után elmúlik. Ha pocakon a bőr viszket, az a méh növekedésével van kapcsolatban, nyúlik a bőr. Viszont, ha a kismama más testrésze is intenzíven, szinte szüntelenül viszket és nem tudja kontrollálni, hogy ne vakarja, informálni kell róla a szülész-nőgyógyászt. A terhesség alatt erősödik a bőr pigmentációja, ami a test különböző részein jelenhet meg, legfőképpen a melludvaron,mellbimbón és a gát környékén.

Folyt.köv.

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square