• Veress Anita

Mit hoz magával a terhesség #3A harmadik részben további szervrendszerek működésében bekövetkező változásokról lesz szó. Hiszem, hogy hasznos tudni ezekről, mert a kismam tudja mi vár(hat) rá és segíti jobban megisermi ez alatt az idő alatt testének működését.


Elsőként beszéljünk az anyagcsere-folyamatokról. A változásokat a magzat és a méhlepény gyors növekedése indítja el, ami nagyobb igényeket helyez a tápanyagok felvételére. A hormonokat termelő mirigyek tevékenysége nagyobb tempóra kapcsol, legfőképp a pajzsmirigy.


A mozgásszervrendszeren belül a hátgerincre, a medencére és az izületekre nehezedik teher. Ennek a súlygyarapodás következtében bekövetkező nagyobb terhelés az oka. A hátgerinc másképp hajlik meg: a gerinc a csípő területén nagyob lordózist mutat, azaz a gerincoszlop azon része jobban előre hajlott, amit a mellkasi gerincoszlop részének jobban hátradomborodása egyensúlyoz ki. Azaz a pocak súlya előre húz, így láthatóan és érzékelhetően nagyobb terhelés éri a derekat, aminek végeredmény hát-és derékfájdalom. Ezt tudatos helyes testtartással lehet javítani, megelőzni. Jobban meglazulnak a medenceizületek derék-csípő tájékon, valamint a szeméremnél. Ez fájdalomérzetet hoz magával ezeken a területeken a kismama számára járáskor, vagy ágyból való felkeléskor. A helyes testtartás mellett fontos odafigyelni a medencefenék izmainak erősítésére, elkerülni a hosszan tartó állást, és gondoskodni a megfelelő lábbeliről is. Az alsó végtagok a harmadik trimeszterben elkezdenek ödémásodni, azaz vizenyősök lesznek. Ennek oka az, hogy a szervezetben töbletfolyadék van, ami a szövetek közé kerül. Az ödémás láb legfőképp estére fokozódik (a boka környékén), ami reggelre elmúlik és onnan ismerni fel, hogy a régi cipőbe már nem fér bele a kismama lába, vagy a zokni gumis része nyomott hagy a bőrön. Ez normális velejárója a terhességnek. Viszont ha extre ödémás lábak vannak, esetleg más testrészen is megjelenik (kezek, arc), magas vérnyomás (többször), fehérje a vizeletben (többször), nagy súlygyarapodás, migrénas fejfájás, akkor preeklampszióról van szó, ami fokozottabb megfigyelést igényel, kórházban is. Visszerek is jelenhetnek meg a lábakon. Ennek oka több is lehet: veleszületett előfeltételek, az esztrogén és progeszteron hatása, a vérerek falainak meggyengülése, a növekedő méh nyomása a medence ereire, túlsúlyosság, hosszan tartó állás.


A hasfal széthúzódik a méh növekedése következtében. Vannak kismamák, akiknél a gyenge hasfal és hasizmok következményeként szétnyílnak az elülső hasizmok. Ezt diasztázisnak hívják, amelyet speciális tornával kell erősíteni szülés után. Még mielőtt bármiféle tornagyakorlatokba, edzésbe kezdene valaki, először is legfontosabb a medencealji izmok megerősítése, hiszen a kilenc hónap alatt nagy tehernek voltak kitéve. A hasfallal kapcsolatos probléma elsődleges megelőzése még terhesség alatt, hogy nem helyez a kismama még nagyobb terhet a hasizmokra és nem fokozza a hasfal feszülését azzal, hogy helytelenül kell föl az ágyból (először oldalra fordulni, utána felülni, kicsit várni majd felállni), vagy ha fekvő testhelyzetben mindig kissé behajlítva tartja a térdeit.


A pszichikai változásokról már írtam. Itt elérhető.


Mindazonáltal, amit e három részben leírtam a legfontosabb, amit egy terhesség hoz magával, az a kisbaba. A kisbaba, akit nagyon vártak és szeretnek.


Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square