• Veress Anita

Az alternatívákban az erő


Ma már egyáltalán nem új keletű dolog, ha a kismamák olyan alternatív, már nagyanyáink időben is ismert technikákat, módszereket próbálnak ki, melyek segítik majd a szülés haladását. Azonban azt mindenképp tudni kell, s amihez tartani is kell magát a kismamának, hogy ezek az ajánlások csakis fiziológiás, azaz normális folyású várandóság mellett alkalmazhatóak.


Az első ilyen ajánlás már kismamák széles körében ismert, igy nem mondok vele újat. Viszont mindig akad első babájával várandós, igy célszerűnek tartom leirni. A várandóság 34.- 36. hetétől napi két alkalommal javalott málnalevél teát inni. E teának abban rejlik az ereje, hogy segít ellazítani a medencefenék izmait és serkenti a bélmozgást. A málnalevél tea helyettesíthető gyógynövények keverékével, az ún. terhes teával, kismama teával.


A következő ital szintén a terhesség 34.- 36. hetétől fogyasztható. Lenmagból készült meleg italról va szó, amit szintén napi két alkalommal igyon a kismama. Egy kanál lenmagot egy csészényi vízben 5-10 percig főzni, majd meginni. A másik elkészítési módszer: egy leveskanálnyi lenmagot szétzúzni, bevenni majd 3 dcl vízzel leinni. A lenmagos ital azért jó hatású, mert fitoesztrogént tartalmaz, ami hasonlít az emberi esztrogénhez, s az segíti a szülést a szülőcsatorna ellazulásával.


A várandóság 37. hetétől hasznos a kismama étrendjébe bevezetni az egyszerű cukrokban gazdag ételeket, mint elsősorban a zöldségeket, gyümölcsöket (ezek mindig részét kell képezzék az étrendnek!), továbbá a rizst, tésztaféléket és a teljeskiörlésű pékárut. Ezek gazdagon tartalmaznak glikogént, amit a szervezetünk a májban és az izmokban elraktároz és nagyobb energialeadás esetében, mint ami zajlik szüléskor is, glukozzá alakít át, így a vajúdó test energiához jut. Nagyanyáink igaz nem igazán tudtak a glikogénről, de azt vallották a gyümölcstől és zöldségektől kitisztul a kismama szervezete, a többitől meg erőt szerez.


Ma már szívesebben nyúlunk a természet adta dolgokhoz, ami végeredményben nekünk jelent jót, hiszen egészséges anyagokat juttatunk a szervezetünkbe és azok jótékony hatását még sokáig élvezhetjük.Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square