• Veress Anita

Az alvásEgy várandós nőnek nagyon jót tesz, ha tud aludni, mert az megalapozza fizikai is pszichikai adaptálódását a terhességre. Aludjon legalább 8 órát éjjel, napközben, a lehetőségeihez mérten egy órát. Alvászavarokkal legfőképp az utosló hónapokban lehet számolni, aminek hátterében a gyakori vizeletürítés, kényelmetlen testhelyzet és a nagy pocak áll. A tanácsadásokon gyakran kitérek erre az alvás dologra. És mindig azt tanácsolom: ha lehet, napközben engedjen meg magának a kismama egy-két órás szunyókálást, elkerülve azt, hogy a túlzott kialvatlanság következményeként kifáradva induljunk neki a szülésnek. Ekkor még semmi sem akadályozza meg benne. Szülés után már egy kis 3,5 kg-os csomag osztja be hosszú időre az idejét.


Első trimeszter


A terhesség elején az alvással nem lesz gond. Szinte a nap bármely szakában képes elaludni a kismama, ez a jelenség nagyon gyakori és szokványos. Ezt is foghatjuk a hormonokra, mint olya sok mindent ezután is. :-) Tehát ez ilyenkor normális, nem jelenti az egészség romlását. Ez az álmosság néha problémát is okozhat a munkahelyen, mikor nem tud a kismama figyelni, koncentrálni. A harmadik hónap környékén szépen elmúlik. Ezt nagyon szépen rendezi így a természet, a hormonok. Ugyanis arra készteti a kismamát, hogy lassítson, hogy természetes módon vágyjon a nyugogdt életvitel iránt.

Nagyon ritkaságnak számít az, ha a várandóság első három hónapja nyugtalan, álmatlan éjszakák időszakává válik. A terhesség pszichikai változásokat is hoz magával, így a kismama szoronghat, ingerült lehet, ami viszont megzavarja alvását. Ezeket az érzéseket nem kell szégyelni, mindenki másképp éli meg. A kismamának kételyei támadhatnak anyai szerepét illetően, hogy nem fogja szeretni gyermekét.


Második trimeszter


Ez a következő három hónap a megnyugvás, lenyugvás időszaka. A kezdeti panaszok, mint a reggeli rosszullétek, émelygések- amik a nap más időszakában is jelentkezhetnek- elmúltak, illetve a harmadik trimeszterre vonatkozó panaszok még jóval látó-és hallótávolságon kívül vannak. Egy szóval a kismama jól érzi magát, fizikailag, lelkileg egyaránt, kiegyesúlyozottabb lesz. A pocak növekedésével a baba már egyre jobban jelzi: itt vagyok, figyelj rám! Ebben az időszakban még könnyedebben megtalálja a kismama a számára megfelelő, kényelme alvási, pihenési pozíciót. A baba sem jelzi, hogy valamelyik pozíció neki nem tetszene, és egyikben sem érzi magát mág korlátozva.


Harmadik trimeszter


És itt bizony már egyre többször számolnak be a kismamák arról, hogy egyre nehezebb megtalálni azt a bizonyos kényelmes alvási pozíciót a nagy pocak miat. Ehhez még hozzájönnek az esetleges görcsök a vádliban, a baba enyhén szólva aktív mozgásai és a gyakori vizelési inger. Ennek fényében érthető a terhesség végel felé egyre intenzivebben zajló álmatlanság. Ez kimondottan csak a kismamára van hatással, az is inkább negatívan mint pozitivan, hiszen ki ne lenne kialvatanul ingerlékenyebb, kevésbe kedves és mosolygós. A magzat ebből mit sem érez, hiszen neki megvan a saját alvási és ébrenléti ritmusa, ami akkor lenne a legjobb, ha megegyezne a kismama alvásigényével. :-)


A kismamát várandósága alatt gyötörhetik rossz álmok is. Ezekben elsősorban a legkülönfélébb kételyek és érzések tükröződnek vissza, mint a a félelem a szüléstől, félelem hogy sérült gyermek születik, félelem, hogy milyen lesz majd anyaként. Ezen kételyekről nyugodtan beszéljen valakivel, akár orvosával, közeli barátnőjével, de a legjobb, ha partnerével osztja meg elsősorban, igy még közelebb kerülnek egymáshoz és megértik egymás reakcióit.

Tovább ezek az álmok kifejezhetik azt a félelmet, hogy valami baj történik vele vagy a babával. Az álmok szólhatnak a baba elvesztéséről, amely álom mögött vetéléstől vagy elhalt baba születésétől való félelem húzódik meg.


Mivel egy újszülött érkezése teljes mértékben felforgatja a kismama, a pár életét, ellenséges érzéseket, gondolatokat is táplálhat iránta a kismama, melyekkel nem tud szembenézni, de a tudatalattijában ott vannak. Mindezt ezen álmok formájában fejezi ki, dolgozza fel. Itt fontos megérteni: ne hagyja a kismama, hogy ezek az álmok, érzések úrrá legyenek rajta és befolyásolják őt a továbbiakban.


Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square