• Admin

A császáros seb ápolása 2. rész

Az előző részben olyan készítményeket, természetes alapú szereket hoztam, melyek a császáros seb ápolására alkalmasak és segítik annak gyógyulását. Ebben a szakblogban további hasznos tudnivalókat, tanácsokat olvashattok.


Általánosan


Császármetszéskor a has bőrén egy 15-20 cm hosszú, horizontális vágást ejtenek. Teljesen láthatatlan a külső szemeknek, a bikini volnal alatt van. Ellentétben a régi szokásokkal, ma már horizontálisan ejtik a vágást és nem köldöktől lefele irányba. Műtétet követően a sebet sterilen ellátják, azaz steril kötés kerül rá, amelyet a kórhazi napok alatt rendszeresen cserélnek. Hazamenetel napján, ami az 5.napra esik, a bőr felszíni rétege már általában meg is gyógyult és a 7. napon történik meg a varratok kiszedése.


Sebvédelem


A császáros sebet a kórházi napok és otthoni környezetben védjük, óvjuk, azaz a sebvédelem praktikáit alkalmazzuk. Lassú megfontolt mozdulatokat tegyen az anya, kerülni az emelgetést (babán kívül nehezebbet nem szabad ilyenkor), kerülni a nyújtózkodással, hajolgatással, törzskörzéssel járó mozdulatokat. Az alsónemű is legyen kényelmes, puha, légáteresztős anyagú és a gumi rész ne vágjon bele a sebbe, jobb ha seb fölé megy, de olvasni olyan szakvéleményeket, ahol a seb alá ajánlják.


Sebápolás


A császáros sebet is szükséges rendszeresen szellőztetni, tisztán tartani. Zuhanyzás közben víz érheti, de ne ázzon sokáig és tanácsosabb elkerülni a samponnal, tüsfürdővel való értintkezést. Szárítása puha textillel és lágy, tapogató mozdulatokkkal történjen, nyáron ez végezhető a levegőn is.Vannak már olyan sebtapaszok is, melyek zuhanyzás idejére felhelyezhetők, így elkerülhető a nem oda való tisztálkodási szerekkel történő kontaktus, azaz így a heg védve van.

Lehet a heget masszírozni és lazítani, amiről érdemesebb gyógytornász segítségét kérni. A masszírozás nagyban hozzásegít a heg gyógyulásához, konkrétan fokozza annak keringését, oldja a műtét következtében kialakuló összenövéseket, feszüléseket. Az ilyen fajta hegkezelés napi 5-10-15 percet vesz igénybe.


Fertőzés


A seb fertőzésére utaló jelek:

- láz,

- erősen vörös a seb körül,

- erősen duzzadt a seb körül,

- bűzös, gennyes váladék távozása,

-erősödő fájdalomFontos tudni, hogy a császármetszés hasi műtét, a felépülés is ennek fényében zajlik. Idő, idő és még idő, helyes sebápolás, sebvédelem, odafigyelés és legyen magával türelmes az anya.

Tags

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square