• Veress Anita

Alternatív fájdalomcsillapítás

A szülési fájás az egyetlen olyan fájdalom, ami fiziológiás, azaz normális, ha van, sőt a szülőszobán annak örülnek. Minél erősebb, rendszeres és effektív, anál jobb, mert attól halad a méhszáj tágulása. A fájásoknak csak a vajúdó nő örül a legkevésbbé, hiszen ő éli meg és ő tudja csak igazán mennyire "jó".


Sok kismama eldönti, hogy nem szeretne a fájdalomcsillapítás gyógyszeres formájával élni. Az én feladatom, hogy felkészítsem őt, milyen alternatív módszereket tud használni saját és a kisbabája érdekében. Előfordulhat, hogy a következőkben ismertetett módszerek nem elégségesek és a kismama úgy érzi valami erősebbre van szüksége. Ilyenkor, ha gyógyszeres fájdalomcsillapítást kér véleményem szerint nem kudarc, hanem erő, bátorság, hogy felismerte és belátta meddig vannak a határai, mennyit bír elviselni. A gyógyszeres fájdalomcsillapításnak vannak/lehetnek mellékhatásai, úgy mint az epidurális fájdalomcsillapításnak.


Minden vajúdó nő máshogy érzékeli, éli meg a fájdalmt, ennek tükrében nem érdemes összehasonalításba kezdeni. Nagyon sok múlik a kismama pszichikáján és felkészültségén is. Mennyire tud ráhangolódni a szülésre, milyen környezetben szül, képes-e dolgozni a testével úgy, hogy el tudjon lazulni, kihasználni minden fájásszünetet a pihenésre, relaxációra, akár mikralvásokra. Fontos az is, hogy a szülés folyamata felesleges eljárásokkal ne legyen megzavarva. A vajúdás elején még tanácsosabb passzívabb lenni, nem pazarolni az energiával, pihenni. Lényeges maga a környezet is, biztosítani az ideális körülményeket, mint a csend, nyugalom, meleg, félhomály. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kismamának minél kevésbbé legyen fájdalmas és fárasztó a szülés folyamata.


Az is előfordulhat, hogy a kismama máshogy akarja majd az adott helyzetben megélni a fájásokat. Valaki egyedül, zavaró tényezők nélkül akar lenni. Valakinek viszont fontos lesz a támogatás, biztatás, masszázs, érintés, ölelés, kísérő személy segítsége.


A kismama pszichikáján, informáltságán túl még az alternatív fájdalomcsillapításhoz soroljuk a meleg hatását. Akár zuhanyzás, akár kádban vajúdás, akár borogatás (muskotályzsálya borogatás a has alsó részén) formájában. Hatása abban nyilvánul meg, hogy ellazít és ilyen állapotban tud csak termelődni az endorfin. Az a szervezet által termelődő hormon, amely csillapítja a fájdlamat és természetes nyugtatószerként működik. További alternatív fájdalomcsillapítási módszerek még a mozgás, vajúdási és relaxációs pozíciók, mély hasi lélegzés (megnyugtatja a szimpatikus idegrendszert), vizualizáció, fókuszpontra koncentrálni, nevetés, helyes légzészechnika fájások alatt, fájások végén mély hangok kiengedése.


A kismamáimnak igyekszem más rálátást átadni a fájásokkal kapcsolatban. Minél jobban harcolnak ellene, annál jobban kifáradnak fizikailag és lelkileg is. A megadás néha a jobbik út, az hogy megpróbálnak együttműködni a fájásokkal, hogy pozitív értelmet adnak nekik. Azonban ez nem jelenti azt, hogy természetes módszerekkel nem próbálhatják meg csillapítani a fájások erősségét, ami segíti őket könyebben átvészelni azokat.


Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square