• Veress Anita

Az erős magSzülés után sok olyan mozdulat van, melyek dinamikusságot igényelnek, azaz a női test aktívan terhelve van. Igen, terhesség után a test, szervezet igénybe vétele, terhelése folytatódik. Ilyen mozdulatként említeném meg a gyerek felemelését, a babakocsi megemelését, a gyerekülés be-és kiemelését a kocsiból, vagy az ún. tojás cipelését, gyakori törzselfordításokat és hasonlókat.


Miért is említem ezeket?


Az izmokat külső és belső izmokra osztjuk fel. Külső izom pl. a combizom, vagy karizom, melyeknek aktiválódását szemmel is észlelhetjük. A belső izmok viszont kisebbek és közelebb helyezkednek el a csontvázhoz. A mozgás kezdeményezésénél dolgoznak. A fentebb felsorolt mozdulatok kivitelezésében olyan, mélyebben található izmok, izomcsoportok játszanak szerepet, melyeknek működését nem is tudatosítjuk. Egy erős magot alkotnak, ami nagy odafigyelést, regenerációt kíván meg szülés után, ugyanis stabilizátor, belső támasz funkciójukat betöltve segítenek megtartani az egyensúlyt, továbbá nagyon fontosak a helyes testtartás eléréséhez és a szervek megtámasztásához. Ha kiegyensúlyozottan működnek, alig érezzük őket. Főként azért, mert rétegekben kapcsolódnak egymáshoz és némelyikük nagyon kicsi.


Hogy mi is az az erős mag?


A következő izomcsoportokból tevődnek össze:

  • medencefenék izmai,

  • rekeszizom,

  • haránt hasizmok,

  • szaggatott izmok.

A medencefenék egy olyan izomcsoport izmai, melyet több, egymással, rétegekben összekapcsolódó izmok alkotnak. Mint egy tartót kell elképzelni, melyen fekszik a húgyhólyag, a terhesség alatt egyre növekedő méh a magzattal együt és a végbél. A hátgerinc alsó részével összekötve egy láncot alkotnak.

A rekeszizom egy nagy, vékonyabb izom. A mellkasra rögződik. Belélegzéskor lesűllyed egy fordított esernyő alakjában, kilégzéskor pedig felemelkedik és visszanyeri eredeti alakját.

A haránt hasizmok, mint valami fűző működnek, azaz támaszt nyújtanak. Az egyenes hasizomnál ( amitől a sportolóknál a kockahas van) mélyebben fekszik és egészen a hátgerinctől húzódva elér a a test elülső részéhez.

A szaggatott izmok kisméretűek, amelyek a hátgerincben kötik össze a csigolyákat. Testtartásnál teszik lehetővé az egyes, kisebb korrigálásokat, segítik az egyensúlykorrekciót és az egyenes testtartást.


A terhesség és szülés kiváltotta terhelés következményeként ezek a belső izmok meggyengülnek és ahhoz, hogy a test megtartsa az egyensúlyát, nagyobb aktivitásba kezdnek a külső izmok. Azaz a test kompenzál. A medencefenék meggyengült és meglazult izmai miatt aktiválódnak a csípő területén elhelyezkedő külső izmok. Ezért fáj ez a terület. A hasizmok is elernyedtek és meggyengültek, ezért a hátgerinc deréktáji izmai és a mendence bejárat izmai összehúzódnak, hogy megtámasszák a gerincet. Ezért érezni deréktáji fájdalmakat.


Mi a teendő?


Tudatosítani kell, hogy a megterhelő tevékenységekhez szükség van e belső mag megfelelő működéséhez. Ennek értelmében fokozatosan szükséges erősíteni a testet szüles után. Először a medencefenék izmait, majd a hasizmokat. Kezdetben egyszerű, könnyű légzőgyakorlatokkal, majd fokozatosan hétről-hétre beikatatni plusz gyakorlatot. Mindig kicsivel többet és tovább ideig, ahogy a test bírja. Abban az esetben, ha a test egy része részlegesen vagy alig teljesít, a test egy másik része végzi el azt a feladatot. Anyukák figyeljetek oda magatokra, úgy fizikia, úgy lelki szempontból, mert kisbabátoknak és partnereteknek szükségük van Rátok.
Tags

Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square