• Veress Anita

Egyéb fájdalomcsillapítási módszerek szüléskor

Nemsokára itt a szülés napja, vészesen közeleg és a kimamában lehet most keydtek el erősödnin a kételyek, kérdések a szüléssel kapcsolatban, de főként azzal a részével, ami a fájásokat és a fájdalomcsillapítást érinti. Mindazonáltal már alig várja, hogy karjában zárhassa illatos kiababáját. A fájdalomcsillapításról korábban már esett szó, konkrétan az alternatív módszerekről. Most a többi lehetőségről írok.


Első lépésként hasznos a kismama számára, hogy tájékozódjon, informálódjon a szülésről, készüljön, hogy tudja mi zajlik akkor, mi várható. Így kezelni tudja a félelmeit, aggályait, támogatóka tud maga számára találni (kísérő személy, szülészorvos, szülésznő). Gyűjtsön ismereteket a lehetséges fájdalomcsillapítási módszerekről is, hogy tudja, mi áll rendelkezésére és az egyes folyamatok miben segítik őt. Ezáltal képet kap arról, mi tud nyújtani az adott kórház és ebből mit szeretne vagy nem szeretne a kismama. Ez segíti őt abban, hogy a félelmeiből tervet állítson össze.


A farmakológiás fájdalomcsillapítás a modern orvoslás módszereit használja fel, és analgetikumok apliklásáról van szó, azaz a fájdalomcsillapítás gyógyszeresen zajlik. Ezeket legtöbször farba adják a kismamának. Ezen módszereknek a hatásosssága 40% körül van, és lényeges a beadásuknak az időzítése is. A gyógszeres módszerek közül még nagyon ismert az epidurális fájdalomcsillapítás, amelynek hatákonysága eléri a 90 %-ot, itt is fontos az időzítés, mikor aplikálják. Harmadik lehetőségként itt van az ENTONOX, amely egy speciálisan konstruált nyomás alatt lévő berendezés, amelyben két gáz egyvelege található. A szüléssel járó fájdalom csillapításának inhalációs, azaz belélegzős formája. Szedatív, relaxációs hatása miatt is hosszú tradicóra nyúlik vissza. A két gáz, amelyek 1:1 arányban állnak, a dinitrogén-oxid (rajský plyn) és az oxigén. A szülészorvosok szerint ez a módszer nincs káros hatással sem anyára sem a babára. Szlovákiában 2010-tól érhető el a szülő nők számára, de a fogászatban is alkalmazzák. Hatékonysága 30 százalékos.


Helyi érzéstelenítést szülést követően ( van kivételaz orvosok közt is, van aki még szülés előtt végzi el)alkalmaznak a gáttájék érzételenítésére. Így látják el a szülessél járó sérüleseket, mint a gátszakadást ( ha a nagysága követeli a sebészeti ellátást), gátmetszést, hüvelyfal, méhnyak sérüléseit. Ezek nincsene hatással a vajúdás alatti fájdalomcsillapításra.


A nem farmakológiás módszerekhez a természtes gyógymódokat soroljuk, mint az akupresszúrát, akupunktúrát, homeopátiás szerek használatát, aromaterápiát (muskátliolaj, parázsolaj, valamint muskotályzsájás borogatás az alhasra), a transzkután elektromos idegi stimulációt (TENS), fitoterápiát (gyógynövénykivonatokkal való terápia). Ezen módszereknek a hatékonysága 15-25 %.


Minden tanácsadáson elmondom azt is, hogy a kismama ne érezze kötelességnek csak bizonyos fájdalomcsillapítási módszerek használatát. Engedje meg magának, hogy menet közben (szüléskor) változhasson a véleménye és próbáljon kis más módszereket is. Ha éppen a gyógyszeres megoldás mellett dönt, akkor az az ő döntése. Fontos, hogy ő maga legyen rendben azzal, ahogy szült. Azt is mindig elmondom, hogy azonban az orvosi beavatkozásoknak vannak sajnos következményei, hatással vannak a babára és a szülés menetére is. Ha már túlzott a gyógyszerezés szülés alatt, igaz hüvelyi szülés még mindig, de már nem természetes.Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square