• Veress Anita

Gáttáji fájdalom kezelése

Biztosan Te is, aki épp olvassa ezt a blogot-ha így van, nagyon örülök, de ha még egyelőre nem érint, akkor is hasznodra válik- tapasztaltál gáttáji erős érzékenységet, fájdalmat. Gáttáji fájdalom nemcsak gátmetszés után jelentkezik, hanem akkor is, ha gátvédelemmel, azaz gátmetszés nélkül történt a szülés. Miért is?


Mert nem lehet elvárni, hogy egy három kiló körüli (legalább) baba a gáton észrevétlenül, a gátra bármilyen utóhatás nélkül haladjon át. A gáton spontán kialakulhatnak kis repedések, zúzódások, melyek nem igényelnek sebészeti ellátást, elég a sok levegő, a meleg víz és pihenés. De ha még sértetlen maradt is, akkor si számolni kell azzal, hogy megnyúlik, felhorzsolódik, aminek következménye az enyhébb, vagy erősebb fájdalom. Ezzel kellemetlenségek, kényelmetlenségek járnak, mint a leülés, bizonyos ideig tartó ülés, a sokáig tartó állást követő nyomás a gátra.


Sőt! Még a hosszú vajúdást megéllt, végül gyermekét császármetszéssel világra hozó nők is éreznek gáttáji érzékenységet, feszülést.


Minden frissen varrt seb, így a gátmetszés vagy kisebb spontán repedés gyógyulásához idő kell. Ez rendszerint 7-10 napot jelent, természetesen nagy hagsúlyt fektetve a higiéniára, hogy sok levegő érje a gátat, gyakran cserélni a betétet és hogy pihenjen az anya. Minden tanácsadásom alkalmával hangsúlyozom ezen lépések betartásának fontosságát, mivel ez minden gáttáji gyulladás, fertőzés megelőzésének az alapja.


A gát környékének gondozására több praktika, módszer is van, ezeket kövesse az anyuka és elkerülhető a gáttáji gyulladás. Ezek a következők:


- rendszeresen, pár óránként cserélje a betétet, fontos, hogy óvatosan távolítsa el, hogy ne kerüljön kórokozó a végbélről a hüvelybe, minden ilyen csere után mosson alaposan kezet,

- naponta többször, úgy 4-5 alkalommal zuhanyozni, a gáttájra csakis kellemes meleg vizet engedni, én a tanácsadásaim során nem ajánlok intim lemosót, ha már szappan, akkor abszolút illat és egyéb adalékmentes legyen, törölközéskor csak felszívni hagyni a vizet, nem szabad dörzsölni a gátat,

- a gátsebhez nem nyúlni hozzá,

- naponta beiktatni legalább 2x-3x kis időt a gát levegőztetésére, szellőztetésére, ágyban feküdni, tegyen az anyuka maga alá ágybetétet, alsónemű nélkül, lábakat térdben behajlítva szélesre tenni.


A fájdalom kezelésére próbálja ki ezeket a módszereket:


- jegelés- a duzzanatot csökkenti, ha a szülést követő 24 órában nagyméretű, hűtött betétet tesz a seb helyére, 2-3 óránként cserélgetni,

- meleg- naponta 3x 20 perces ülőfürdő, forró vizes borogatás, infralámpa segít enyhíteni a fájdalamat,

- enyhítés- fájdalomcsillapító tabletta formájában (szoptatás mellett is lehet időnként bevenni), vagy kenőcs, krém, spray formájában,

- kímélni- oldalt feküdni, kerülni a hosszas álldogálást, vagy üldögélést, vagy kimondottan erre alkalmas felfújható párnát használni,

-laza ruha- a szűk ruha, a szoros alsónemű feldörzsöli és irritálja a sebet,

-Kegel-gyakorlatok- ezek a gyakorlatok, amelyekkel a medencefenék izmait erősíti, a vérkeringés serkentése által gyorsítják a gyógyulást és javítják az izomtónust, kezdetben feltehetőleg nem fogja érezni, hogy sikerült-e összehúzni a gát izmait, csak végezze rendszeresen és fokozatosan visszanyeri érzékelőképességét.


Mindenképp ne halassza az orvosi látogatást (nőgyógyász), ha a gát tájéka bevörösödött, jobban fáj, gennyes, megdagadt, kellemetlen szagot áraszt ( a bűzös lochiák gyulladásra utalnak) és hőemelkedése is van!


Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square