• Veress Anita

Kincs a babának

Amit az anya teste állít elő és adja a kisbabának. Hát persze, hogy az anyatejre gondolok. Szülésznőként kompetenciáim engedik, hogy tanácsoljak, segítseg szoptatás terén. De csakis addig, ameddig azok lehetővé teszik. Véleményem szerint senkire nem szabad erőltetni, hogy szoptassa gyermekét. Csupán rávilágítottam egy másik lehetőségre, de sosem erőszakoltam rá egy anyukára sem, azt amit nem akart, amihez nem volt kapcsolata. Abban és úgy támogadtam, amiben és ahogy engedte. És, ha az nem egyezett az én hozzáállásommal, elfogadtam.


Miért is oly fontos a baba számára?


Nem árt tudni, hogy míly sokoldalúan jótékony hatása van az anyatejnek, szoptatásnak. Kizárólag az anyatej tartalmazza azokat az életfontosságú tápanyagokat, melyekre az újszülöttnek szüksége van. Ilyenek például azok az elleanyagok, melyek az anyatejen át a baba szervezetébe jutva megvédik őt a környezet káros baktériumaitól és ezáltal ellátják az antitestekkel, melyekkel védettséget szerez, így erősítve az immunrendszerét.

Az anyatejes táplálással megalapozható a baba egészséges immunrendszere. Ezért fontos a babát legalább fél éves koráig csak anyatejjel táplálni, szoptatni. Az anyatejet kapott kisbabák ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben, vagy ha meg is betegszenek, enyhébb a betegség lefolyása.

A szoptatás kimutathatóan csökkenti az atipikus ekcéma és a bronchiális asztma kialakulásának kockáztatát. Továbbá jótékony hatásának tudható be az is, hogy csökkenti későbbi korban a túlsúly, a 2. típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a magas koleszterinszint kockázatát.

A szoptatás a kisbabákak, és nagyobbacska babáknak is nemcsupán az etetésről szól. Számukra az egy kapcsolat is anyával. Amikor szeretve érzik magukat, biztonságérzetük nő, megnyugvásra lelnek általa, csökkenti a fájdalomérzetüket és hozzásegíti őket a könnyebb elalváshoz is. Tehát nagyon is sokat jelent a számukra!

Miért fontos az anya számára?


A szoptatás az anya testének is az érdeke. A baba minél gyakoribb ( a baba igényei szerint) mellrehelyezésekor közvetlenül szülés után és még egy darabig az anya szervezetében oxitocin szabadul fel. Ennek a hormonnak több hatása is van. Elsősorban segíti a tejleadást szoptatáskor, illetve a méh erősebb összehúzódását okozza (ezt intenzívebb, véresebb váladékozás kíséri, ami normális), így segítve a méh gyorsabb összezsugorodását, ami csökkenti a nagyobb vérveszteséggel járó szülés utáni komplikációk előfordulását. Az anya védekezőrendszerét is aktiválja. A szoptató anyák védettebbek néhány komoly betegséggel szemben, mint a 2. típusú cukorbetegség, mell,-és petefészekdaganat. Az anyamell mindig kéznél van, a tej hőmérséklete mindig megfelelő, az összetétele a baba igényeihez igazodik és nem utolsó sorban gazdasági és ökológiai szempontból is kedvezőbb.Legújabb cikkek
1/25
Arhívum
Kövess
  • Facebook Basic Square